Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety, która potrzebowała pomocy medycznej.

Sytuacja taka ?
Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety która miała ponad 200 tętna, kobieta prawie zeszła na kuchni… szef stwierdził ze „przejdzie jej” Oraz ze on nie jest zobowiązany do tego aby wyzywać pogotowie bo „nie ma po co wyzywać i tak nie przyjedzie” jak to sobie zażartował ?
Te osobę koleżanka zwiozla do domu i jej facet wezwał pogotowie. Trafiła do szpitala i znajduje się tam w złym stanie. Czy można pociągnąć pracodawcę do odpowiedzialność za to co zrobił ?
anonim cytuj
20-10-2021
Art. 162. [Nieudzielenie pomocy]
§ 1.
Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2.
Nie popełnia przestępstwa, kto nie udziela pomocy, do której jest konieczne poddanie się zabiegowi lekarskiemu albo w warunkach, w których możliwa jest niezwłoczna pomoc ze strony instytucji lub osoby do tego powołanej.

anonim cytuj
20-10-2021
Tak można z art. 162KK, ale tak samo i do tej samej odpowiedzialności można też pociągnąć wszystkich tych, którzy byli świadkami tej sytuacji. Ponieważ każdy ma obowiązek obowiązek udzielenia pomocy osobie potrzebującej, której grozi uszczerbek na zdrowiu lub śmierć.

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Zachowek od testamentu.
Babcia spisała przed śmiercią u notariusza testament. Miała 3 córki. Dwie z nich żyją, jedna z nich zmarła w 2020 roku (moja mama). Babcia zmarła w zeszłym roku. W testamencie ujęte są tylko dwie córki, które żyją i dziedziczą spadek każda po połowie. Moja mama ma dwoje dzieci. Czy mogę w związku z tym ubiegać się o zachowek? Rodzina twierdzi, że absolutnie nie, bo mama przecież nie żyje....
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia.
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia. Zwłoka jest prawie miesięczna, nie zapowiada się, aby kolejne wypłaty były na czas. Sytuacja nie jest jednorazowa. Posiadam umowę zlecenie (z uwagi na koszty, ponieważ mam poniżej 26 lat), z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. 1.Czy w obecnej sytuacji mam prawo do zerwania umowy z dnia na dzień? 2. Czy mogę żądać odsetek (art. 481 k.c..)? W którym momencie należałoby złożyć wniosek o takie odse...
Pytania dotyczące ulgi podatkowej. Pracodawca zmniejszył wypłatę, czy można odzyskać te pieniądze?
Witajcie, problem dotyczy mojego chłopaka. Pracuje w jednej firmie na dwie umowy, jedna jest to umowa o pracę a druga umowa zlecenie żeby sobie dorobić, dostaje 2 wypłaty za dwie umowy, najniższa krajowa a zlecenie ma płatne od godziny. Z końcem sierpnia skończyła mu się umowa o pracę i dostał nawet świadectwo pracy, aneks dostał dopiero kilka dni później z datą od 1 września, wypłata to najniższa krajowa. We wrześniu wypłata za sierpień z umo...

Wyszukiwarka