Ile można wpłacić na konto bez kontroli Urzędu Skarbowego?
Przez rok odkładałem 1600 zł i uzbierałem sporo sumę , i teraz bym chciał je wpłacić do banku bo nie chcę ich trzymam w domu , a te sumę wypłacałem co miesiąc z konta i jest ślad wypłacania i czy mogę wpłaci bez problemu żeby urząd skarbowy się tym nie zainteresował .
Nie ma ograniczeń przy wpłatach gotówki na konto, zwłaszcza, że są to pieniądze legalne. Kwoty powyżej 15 000 euro podlegają informacji do US i takie mogą być sprawdzane. Jeśli są legalne nie masz czego się obawiać.
anonim cytuj
14-01-2024
A na przyszłość polecam zapytać w banku o możliwości otwarcia subkonta. Czyli na swoim rachunku otwierasz kolejny tak naprawdę rachunek i tam robisz przelew by odkładać. Nie możesz tych pieniędzy wypłacić swoją kartą płatniczą bo one są na innym rachunku takim nazwę to internetowym tylko do przelewów bankowych. I te pieniądze możesz parę razy dziennie przelewać z konta na konto i nawet jak zrobisz milionowy obrót na swoich kontach tymi właśnie pieniędzy to nikt się nie doczepi. Chodź może to Bank wtedy potraktować jako włamanie na konto bo kto normalny robi parę razy dziennie przelew z konta na konto.
anonim cytuj
14-01-2024
Nie jest to aż tak duża kwota by Bank złożył zawiadomienie do urzędu skarbowego. Zwłaszcza że pracujesz i możesz udowodnić skąd pochodzą te oszczędności.
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Witam,
mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....