Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.

Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność.
Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie?
Teraz były szef mnie pomawia i straszy sądem, bo rzekomo działam jako niewłaściwa konkurencja i podbieram mu klientów, a nic takiego nie ma miejsca. Pracuję sam, klienci się do mnie sami zgłaszają, z każdej branży. Czy powinienem się czegoś obawiać?
Dodatkowo były szef zaczął mnie pomawiać i mówi innym, że to on mnie zwolnił, bo go oszukałem na grube tysiące... A w rzeczywistości wygasła mi umowa, miałem przejść na B2B, ale względem prawa nie mogłem.
anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli nie podpisywał Pan zakazu konkurencji ( wymagana forma pisemna i z określonym terminem obowiązywania pod rygorem nieważności) to nie ma się czego obawiać.

anonim cytuj
23-01-2024
Jeżeli ma pan dowody zaś na zniesławienie przez byłego pracodawcę wtedy może Pan go pociągnąć do odpowiedzialności za pomówienia.

anonim cytuj
23-01-2024
Tylko tyle, co klient mi przekazał, wraz z cytatami.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Problem z odzyskaniem długu.
Witam, pożyczyłem w sierpniu ubiegłego roku znajomemu pieniądze, mniej niż 1000 zł. Miał oddać w następnym miesiącu (wrześniu). Umowy niestety nie mam, aczkolwiek mam wiele wiadomości na messengerze, w których to przyznaje się do długu i określonej kwoty. Przez cały ten czas, ponad pół roku, pisałem systematycznie by przypomnieć o spłacie, lecz nieskutecznie. Zmienił miejsce zamieszkania i nie znam jego adresu, adres e-mail także jest mi nieznany...
Jakie mogę ponieść konsekwencje nie wstawienia się w pracy
Cześć wszystkim.... mam zamiar jechać za granicę po 10 października, jakie mogę ponieść konsekwencje nie wstawienia się w pracy, oczywiście powiem, że rezygnuję z pracy i nawet będę chciał za porozumieniem stron, ale kierownik na pewno się nie zgodzi, bo brakuje ludzi do pracy. Czy dostanę pieniądze za zaległy urlop, gdy odejdę tak na dziko ?? bo mam 24 dni,...
Odszkodowanie
Na początku września w domu, w kuchni zaczął być lekko wyczuwalny zapach gazu. Instalacja gazowa jest nowa - założona ok 2 lata temu. Po kilku dniach, już trochę zdenerwowana, zadzwoniłam na pogotowie gazowe. Panowie przyjechali, sprawdzili instalację w domu i mówią, że wszystko jest ok. Jednak jak przyłożyli czujnik do ziemi to zaczęło pikać. I tak przystawiali, że doszli do tego, że gaz uchodzi z zewnątrz - tam gdzie na ścianie jest licznik i p...
Praca w trakcie zwolnienia lekarskiego.
Jestem zatrudniony w korporacji (powyżej 1tys. osób w fabryce) na umowę, na czas nieokreślony. W ostatnim czasie uległem wypadkowi - zerwałem ścięgno Achillesa. Moje pytania: 1. Czy za zwolnienie lekarskie wystawione przez szpital jest 100%? 2. Czy ciągłość zwolnienia lekarskiego, o ile zostanie przedłużone przez innego lekarza również jest płatne 100%? (czy zachowanie ciągłości zwolnienia daje 100% wynagrodzenia) 3. Czy podczas zwolnienia l...

Wyszukiwarka