Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.

Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność.
Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie?
Teraz były szef mnie pomawia i straszy sądem, bo rzekomo działam jako niewłaściwa konkurencja i podbieram mu klientów, a nic takiego nie ma miejsca. Pracuję sam, klienci się do mnie sami zgłaszają, z każdej branży. Czy powinienem się czegoś obawiać?
Dodatkowo były szef zaczął mnie pomawiać i mówi innym, że to on mnie zwolnił, bo go oszukałem na grube tysiące... A w rzeczywistości wygasła mi umowa, miałem przejść na B2B, ale względem prawa nie mogłem.
anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli nie podpisywał Pan zakazu konkurencji ( wymagana forma pisemna i z określonym terminem obowiązywania pod rygorem nieważności) to nie ma się czego obawiać.

anonim cytuj
23-01-2024
Jeżeli ma pan dowody zaś na zniesławienie przez byłego pracodawcę wtedy może Pan go pociągnąć do odpowiedzialności za pomówienia.

anonim cytuj
23-01-2024
Tylko tyle, co klient mi przekazał, wraz z cytatami.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
Zrzeczenie się alimentów jako dorosłe dziecko.
Dzień dobry, Po rozwodzie rodziców, sąd zasądził alimenty na mnie i braci. Od kilku lat utrzymuje się sam, podobnie bracia. Alimenty są dalej przelewane na konto matki, jeżeli się nie mylę, poprzez zajęcie emerytury ojca. Jesteśmy w dobrym stosunkach z rodzicami i braćmi. Jak polubownie zakończyć alimenty? Z tego co czytałem, ojciec (płacący alimenty) mógłby wystąpić z takim wnioskiem, ale wiąże się to z opłatą w wysokości 5% wartości sporu ro...
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja te...
Zakup garażu.
Co sprawdzić przed zakupem garażu od osoby prowadzącej działalność? Jak sprawdzić czy na nieruchomości jest obciążenie albo zajęcie? Czy sprawdzenie stanu prawnego jest obowiązkiem notariusza? Nie chciałabym wpakować się w jakieś problemy, gdyż pieniądze na garaż będą pożyczone od rodziców....

Wyszukiwarka