Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.

Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność.
Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie?
Teraz były szef mnie pomawia i straszy sądem, bo rzekomo działam jako niewłaściwa konkurencja i podbieram mu klientów, a nic takiego nie ma miejsca. Pracuję sam, klienci się do mnie sami zgłaszają, z każdej branży. Czy powinienem się czegoś obawiać?
Dodatkowo były szef zaczął mnie pomawiać i mówi innym, że to on mnie zwolnił, bo go oszukałem na grube tysiące... A w rzeczywistości wygasła mi umowa, miałem przejść na B2B, ale względem prawa nie mogłem.
anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli nie podpisywał Pan zakazu konkurencji ( wymagana forma pisemna i z określonym terminem obowiązywania pod rygorem nieważności) to nie ma się czego obawiać.

anonim cytuj
23-01-2024
Jeżeli ma pan dowody zaś na zniesławienie przez byłego pracodawcę wtedy może Pan go pociągnąć do odpowiedzialności za pomówienia.

anonim cytuj
23-01-2024
Tylko tyle, co klient mi przekazał, wraz z cytatami.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy można wziąć kredyt w trakcie rozwodu?
Dzień dobry. Jestem w trakcie składania pozwu o rozwód i kompletowania dokumentów. 15 lat małżeństwa. Trójka Dzieci. Ja pracuje na pół etatu na umowę o pracę od września 2023. Brak rozdzielności majątkowej, osobne konta. Mąż prosi mnie o wstrzymanie się z pozwem, ponieważ on chce wziąć kredyt na firmę (własna działalność) na zakup partycypacji TBS. Ja się na ten kredyt nie zgadzam i z niczym nie mam zamiaru się wstrzymywać. Czy on może zaciągać k...
Spis inwentarza.
Witam, odrzuciłam spadek po mamie. Zostały dzieci czyli wnuki, złożyłam wniosek w ich imieniu aby mogły odrzucić spadek ale przyszło mi przez głowę czy jest jakaś możliwość aby się dowiedzieć ile długów zostało po mamie. Czy ja w imieniu dzieci mogę złożyć wniosek do sądu o spis inwentarza po zmarłej?...
Praca w innym miejscu niż na umowie.
Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie d...
Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...

Wyszukiwarka