Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.

Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność.
Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie?
Teraz były szef mnie pomawia i straszy sądem, bo rzekomo działam jako niewłaściwa konkurencja i podbieram mu klientów, a nic takiego nie ma miejsca. Pracuję sam, klienci się do mnie sami zgłaszają, z każdej branży. Czy powinienem się czegoś obawiać?
Dodatkowo były szef zaczął mnie pomawiać i mówi innym, że to on mnie zwolnił, bo go oszukałem na grube tysiące... A w rzeczywistości wygasła mi umowa, miałem przejść na B2B, ale względem prawa nie mogłem.
anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli nie podpisywał Pan zakazu konkurencji ( wymagana forma pisemna i z określonym terminem obowiązywania pod rygorem nieważności) to nie ma się czego obawiać.

anonim cytuj
23-01-2024
Jeżeli ma pan dowody zaś na zniesławienie przez byłego pracodawcę wtedy może Pan go pociągnąć do odpowiedzialności za pomówienia.

anonim cytuj
23-01-2024
Tylko tyle, co klient mi przekazał, wraz z cytatami.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

ZUS żąda oddania renty po mężu.
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....
Podatek od darowizny.
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Odrzucenie spadku, a pobieranie emerytury.
Cześć, mam taką zagwozdkę. Tydzień temu zmarł mój Dziadek, miał sporo długów, ale żadnego majątku trwałego, nie miał mieszkania, auta itp. Wysokość jego emerytury jest wyższa niż Babci, więc z tego co słyszałam to Babcia będzie mogła pobierać jego emeryturę. Ale tak się zastanawiam, czy jeśli Babcia odrzuci spadek to dalej będzie mogła pobierać jego emeryturę, czy to się wyklucza?...
Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...

Wyszukiwarka