Otrzymałem uszkodzony towar.

Zamówiłem w sklepie procesor z outletu (ktoś kupuje i zwraca do sklepu w terminie 14 dni, po czym sklep wystawia ten odesłany towar trochę taniej).
wczoraj odebrałem paczkę, przyszedłem do domu i pierwsze co zobaczyłem po otwarciu to wygięte 2 piny(gołym okiem ledwo zauważalne. trzeba dokładnie naświetlić i sprawdzać pod kątem żeby to zauważyć). Oczywiście procesor nie działa. od razu napisałem do sklepu z zapytaniem, czy ich towar z outletu jest w ogóle sprawdzany czy po prostu na ślepo go odsyłają. Złożyłem reklamację jakąś godzinę po tym jak odebrałem paczkę na poczcie.
i sprawa się komplikuje - gwarancja procesora od producenta jest unieważniona, jeżeli piny są w jakikolwiek sposób uszkodzone. to samo jest w regulaminie sklepu. także reklamacja nie zostanie pewnie uznana. jak ja mam udowodnić, że procesor został już w takim stanie wysłany? przewoźnik na 100% nie odpowiada za uszkodzenie, bo paczka była bardzo dobrze zapakowana. czy ja tu zostałem po prostu zrobiony jak klaun i straciłem 1000zł?
Mam jakiekolwiek szanse na zwrot pieniędzy/wymianę towaru?
anonim cytuj
07-11-2023
jak ja mam udowodnić, że procesor został już w takim stanie wysłany?

To już Ty powinieneś wiedzieć.
czy ja tu zostałem po prostu zrobiony jak klaun i straciłem 1000zł?

Jest taka możliwość.
mam jakiekolwiek szanse na zwrot pieniędzy/wymianę towaru?

Znikome, bardziej możesz liczyć na dobrą wolę sprzedawcy.

anonim cytuj
07-11-2023
A więc co, ja mogę teraz odsprzedać ten towar na Allegro w tym samym stanie i jeżeli kupujący od razu nie zauważy wady przy kurierze - on będzie miał ten sam problem co ja? przecież to patologia.

anonim cytuj
07-11-2023
Wyciągnij nauczkę na przyszłość, takie przedmioty zakupuj stacjonarnie, bądź sprawdzaj przy kurierze.

anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 556[1] Kodeksu cywilnego, sprzedawca jest odpowiedzialny wobec kupującego, jeżeli sprzedany towar ma wadę fizyczną, która polega na niezgodności towaru z umową. W przypadku zakupu towaru z outletu, który jest uszkodzony, również przysługują Ci prawa konsumenckie, chyba że byłeś poinformowany o konkretnej wadzie przed zakupem. Jeśli nie byłeś o tym poinformowany, to zgodnie z art. 561[1] Kodeksu cywilnego, możesz domagać się albo wymiany towaru na wolny od wad, albo odstąpić od umowy, co równa się zwrotowi pieniędzy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla ciebie wymieni wadliwy towar na wolny od wad albo wadę usunie. To, że gwarancja producenta jest unieważniona z powodu uszkodzenia pinów, nie pozbawia Cię prawa do złożenia reklamacji.

Odnosząc się do Post 2, ciężar dowodu, że towar został wysłany w stanie uszkodzonym, generalnie spoczywa na sprzedającym w okresie pierwszych 6 miesięcy od dostawy towaru (art. 556[3] Kodeksu cywilnego). W praktyce oznacza to, że to sprzedawca musi udowodnić, iż towar był bez wad w momencie przekazania go kupującemu.

W odpowiedzi na Post 3, odsprzedaż towaru z wadą, bez informowania o tym kupującego, jest niezgodna z prawem. Osoba, która nabywa wadliwy produkt i nie zostanie poinformowana o wadzie, może skutecznie dochodzić swoich praw na podstawie przepisów dotyczących rękojmi zawartych w Kodeksie cywilnym.

W odniesieniu do Post 4, chociaż jest to dobra rada praktyczna, przepisy prawa nie wymagają od konsumenta sprawdzania towaru w momencie dostawy przez kuriera, aby móc skutecznie dochodzić swoich praw z tytułu rękojmi. Możliwość dochodzenia swoich praw w przypadku otrzymania wadliwego towaru wynika wprost z ustawy o prawach konsumenta oraz Kodeksu cywilnego, bez względu na okoliczności odbioru towaru.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Brak ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
Moja umowa zakończyła się z końcem stycznia. Wyplata przypadała na 10-go dnia każdego miesiąca. Dostałam pomniejszoną wypłatę o ponad 300 zł i brak wypłaty ekwiwalentu. Ile mają czasu na wypłacenie ekwiwalentu i dlaczego wyplata jest pomniejszona?...
Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...
Sprawa
Witam jeżeli sąd pominoł mnie w sprawie o eksmisję to czy właściciel domu może założyć mi sprawę jeszcze raz po kilku miesiącach? ...
Ile godzin ciągiem mogę pracować na umowe zlecenie?
Witam, jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Czy mogę pracować ciągiem np 36h? Z tego co wiem żaden kodeks pracy mnie nie ogranicza. Z góry dziękuję za odpowiedzi ...

Wyszukiwarka