Od 21.06 przebywam na l4 z tym, że zatrudniony byłem do 31.08. Chorobowe kontynuuje bez przerwy i teraz pytanie czy maksymalnie mogę chorować 182 dni czy 91 po ustaniu zatrudnienia
Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem?
Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne?
Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę.
Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(...
Kolega wynajał mieszkanie ma umowie do sierpnia natomiast znalazł tańsze mieszkanie dzień po podpisaniu umowy za 300 zł a tam mam umowe za 800 miesiecznie właściciel twierdzi że nie ma prawa zerwać umowy i musi mu płacić za wynajete mieszkanie do sierpnia... czy Kolega ma prawo zerwać umowę?...
Od około 2-3 miesięcy mamy problem z hałaśliwym sąsiadem z dołu. Klatka jest mała, 8 mieszkań, głos niesie się tylko po pionach - tj. hałaśliwość przeszkadza tylko nam i wynajmującym mieszkanie pod nim.
Sąsiad poniżej nas, który wynajmuje mieszkanie, organizuje około 1 w tygodniu imprezy gdzie gra głośno muzyka która dudni i są głośne krzyki. Jest to o tyle uciążliwe że nie da się spać, a mam żonę w 8 miesiącu ciąży więc tego typu sprawy są powa...
Dzień dobry,
w 2012 roku moja ciocia (rodzona siostra mojego taty) zakupiła mi mieszkanie, w którym obecnie mieszkam już z moją żoną, na zasadzie umowy najmu.
Chcielibyśmy w końcu to uregulować prawnie, to znaczy żeby te mieszkanie było już na mnie, tylko jak najmniejszym kosztem.
Rodzą się pytania ?
- czy najlepszym rozwiązaniem na zniwelowanie kosztów (zwolnienie z podatków, taksy, etc) jest umowa darowizny tego mieszkania na mojego tate, g...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: