Alimenty na studenta.

Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada.
CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW?
Nie chce mieszać w to dziecka, dość już przeżył przez zdrady matki.
anonim cytuj
06-11-2023
Dziecko powinno pozwać matkę. Jest dorosłe.

anonim cytuj
06-11-2023
To sugeruje, że jest co najmniej dwoje dzieci - kto je utrzymuje?

anonim cytuj
06-11-2023
To, że matka nie chce wydawać pieniędzy to sobie może nie chcieć, ma obowiązek utrzymać dzieci. Te "nie ma nigdy pieniędzy" to sąd zweryfikuje na podstawie PITów na przykład. Może jest rozrzutna i ma możliwość zarabiać.
Niestety - dziecko skoro studiuje jest dorosłe. Więc to ono powinno ubiegać się od matki o alimenty.
Najmniej chyba dla dziecka "dolegliwą" formą jest pełnomocnictwo dla Ciebie na reprezentowanie go w sądzie. I to wówczas Ty chodzisz do sądu itd.
Tak czy siak wychodzi na to, że nie powinniście odpuszczać, z tego co piszesz matka to ciekawa persona w kwestii utrzymania dzieci.

anonim cytuj
06-11-2023
Prawo rodzinne, to nie moja "działka", więc może ktoś bardziej obyty zweryfikuje mój tok rozumowania, ale wg mnie być może można by wnioskować o "rozliczenie" alimentów w ten sposób, że każde z rodziców alimentuje jedno z dzieci.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Odwołanie darowizny jest możliwe?
Mam pytanie retoryczne. Siostra otrzymała kilka lat temu mieszkanie od mojego ojca pod warunkiem pomocy mu na starość (przepisał je na nią a nie umowa dożywocia). Siostra olewa ojca od wielu lat zajmuje się nim ja i mój brat (tata jeszcze dorabia sobie do emerytury ale jednak trzeba z nim jeździć do lekarza lub na zakupy, posprzątać mu w domu Itp.). Czy możemy z bratem starać się o zachowek od tej siostry? Nie chcieliśmy na początku od niej nic...
kupno psa przez olx
Witam mam problem proszę o szybką odpowiedź W sobotę wzięłam psa od pani która wystawiła ogłoszenie na olx że odda go pojechalam z tatą odebrałam z Niemiec mieszkam niedaleko granicy a DZISIAJ pani dzwoni i mówi że po południu będzie po psa bo jej dziecko płacze i nie przemyślał tej decyzji i teraz tak. JA MAM KSIĄŻECZKĘ ZDROWIA PSA ONA MA PASZPORT I TE DANE OD CZIPA. TE RZECZY ZOSTAŁY U NIEJ BO MIAŁA TO PRZEPISAĆ NA MNIE I WYSŁAĆ POCZTĄ będzie d...
Eksmisja lokatorów
Moja babcia przed laty udostępniała mieszkanie naszej dalszej rodzinie za pomocą ustnej umowy użyczenia. Złożyła już im wypowiedzenie umowy użyczenia na piśmie za potwierdzeniem odbioru i czas wyprowadzki już się skończył, a oni nie zamierzają się stamtąd wyprowadzić. Babcia właśnie będzie składać pozew o eksmisję i chce im naliczać czynsz za bezumowne zamieszkiwanie lokalu. Wiemy jednak, że taka sprawa może ciągnąć się latami... Czy mógłby ktoś...
Przepisanie mieszkania na partnerkę.
Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty...

Wyszukiwarka