Alimenty na studenta.

Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada.
CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW?
Nie chce mieszać w to dziecka, dość już przeżył przez zdrady matki.
anonim cytuj
06-11-2023
Dziecko powinno pozwać matkę. Jest dorosłe.

anonim cytuj
06-11-2023
To sugeruje, że jest co najmniej dwoje dzieci - kto je utrzymuje?

anonim cytuj
06-11-2023
To, że matka nie chce wydawać pieniędzy to sobie może nie chcieć, ma obowiązek utrzymać dzieci. Te "nie ma nigdy pieniędzy" to sąd zweryfikuje na podstawie PITów na przykład. Może jest rozrzutna i ma możliwość zarabiać.
Niestety - dziecko skoro studiuje jest dorosłe. Więc to ono powinno ubiegać się od matki o alimenty.
Najmniej chyba dla dziecka "dolegliwą" formą jest pełnomocnictwo dla Ciebie na reprezentowanie go w sądzie. I to wówczas Ty chodzisz do sądu itd.
Tak czy siak wychodzi na to, że nie powinniście odpuszczać, z tego co piszesz matka to ciekawa persona w kwestii utrzymania dzieci.

anonim cytuj
06-11-2023
Prawo rodzinne, to nie moja "działka", więc może ktoś bardziej obyty zweryfikuje mój tok rozumowania, ale wg mnie być może można by wnioskować o "rozliczenie" alimentów w ten sposób, że każde z rodziców alimentuje jedno z dzieci.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Zawiadomienie do prokuratury a wniosek o wydanie nakazu zapłaty.
Dzień Dobry, Złożyliśmy zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa- niezapłacona faktura. Dłużnik chce złożyć wniosek o restrukturyzację i zorganizował spotkanie z wierzycielami. Czy mogę złożyć jeszcze wniosek do sądu o wydanie nakazu zapłaty ?...
Wykup leasingu konsumenckiego.
Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać. Oferta zaproponowana przez klienta jest oczywiście niższa niż kwota za którą kupiłem auto z salonu - czyli nic na tym nie zarabiam, a wręcz tracę. Jestem osobą prywatną i nie prowadzę żadnej działalności, a leasing to leasing konsumencki, a nie zwykły. Czy w takim wypadku muszę płacić jakiś podatek albo zgła...
Przywłaszczenie pieniędzy.
Dzień dobry, cześć. Pewnego dnia robiłem przelew blik na numer telefonu. Pech chciał, że pomyliłem niestety jedną z cyfr. Bank niewiele w tej kwestii może zrobić, prócz podania danych odbiorcy po reklamacji. Tak też się stało. Przegadałem temat z niewłaściwym odbiorcą telefonicznie, natomiast nadal nie dostałem zwrotnego przelewu. Wykonałem już dwa telefony. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...
Zakaz zbliżania oraz zakaz kontaktowania się.
Witam. Bardzo proszę o poradę. Mój były mąż ma wyrok za znęcanie się psychiczne i fizyczne nade mną oraz zakaz kontaktowania się i zbliżania. Mamy dwoje dzieci. Ze względu że były mąż mieszka dość daleko od nas, gdy przyjeżdża wynajmuje hotel i tam zabiera dzieci i spędza z nimi czas. Kontakty ustalone sądownie. Ja pracuje w hotelarstwie. Mój były mąż wynajął pokój w hotelu w którym ja pracuje i przez pewien okres zamierza w nim mieszkać wraz...

Wyszukiwarka