Alimenty na studenta.

Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada.
CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW?
Nie chce mieszać w to dziecka, dość już przeżył przez zdrady matki.
anonim cytuj
06-11-2023
Dziecko powinno pozwać matkę. Jest dorosłe.

anonim cytuj
06-11-2023
To sugeruje, że jest co najmniej dwoje dzieci - kto je utrzymuje?

anonim cytuj
06-11-2023
To, że matka nie chce wydawać pieniędzy to sobie może nie chcieć, ma obowiązek utrzymać dzieci. Te "nie ma nigdy pieniędzy" to sąd zweryfikuje na podstawie PITów na przykład. Może jest rozrzutna i ma możliwość zarabiać.
Niestety - dziecko skoro studiuje jest dorosłe. Więc to ono powinno ubiegać się od matki o alimenty.
Najmniej chyba dla dziecka "dolegliwą" formą jest pełnomocnictwo dla Ciebie na reprezentowanie go w sądzie. I to wówczas Ty chodzisz do sądu itd.
Tak czy siak wychodzi na to, że nie powinniście odpuszczać, z tego co piszesz matka to ciekawa persona w kwestii utrzymania dzieci.

anonim cytuj
06-11-2023
Prawo rodzinne, to nie moja "działka", więc może ktoś bardziej obyty zweryfikuje mój tok rozumowania, ale wg mnie być może można by wnioskować o "rozliczenie" alimentów w ten sposób, że każde z rodziców alimentuje jedno z dzieci.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Warunek przedłużenia umowy (szczepionka na covid). Jak jest to regulowane prawnie?
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka. Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19. Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie? Czy to zgodne z prawem? Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...
Zachowek po rodzicach.
Moi rodzice w 1994 roku przepisali notarialnie gospodarstwo rolne z budynkami mojemu bratu. Rok później brat przepisał notarialnie całe gospodarstwo na mnie. Czy w takim przypadku pozostałemu rodzeństwu należy się po 29 latach zachowek lub inne pieniądze? Tata zmarł 17 lat temu, natomiast mama nadal żyje....
Klient odebrał paczkę (podobno uszkodzoną)
Dzień dobry, Posiadam sklep internetowy z odzieżą. Klient odebrał paczkę za pobraniem i wysłał mi wiadomość, że wysłałam rozpruta sukienkę. Co jest niezgodne z prawdą. Co w takiej sytuacji?...
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...

Wyszukiwarka