Alimenty na studenta.

Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada.
CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW?
Nie chce mieszać w to dziecka, dość już przeżył przez zdrady matki.
anonim cytuj
06-11-2023
Dziecko powinno pozwać matkę. Jest dorosłe.

anonim cytuj
06-11-2023
To sugeruje, że jest co najmniej dwoje dzieci - kto je utrzymuje?

anonim cytuj
06-11-2023
To, że matka nie chce wydawać pieniędzy to sobie może nie chcieć, ma obowiązek utrzymać dzieci. Te "nie ma nigdy pieniędzy" to sąd zweryfikuje na podstawie PITów na przykład. Może jest rozrzutna i ma możliwość zarabiać.
Niestety - dziecko skoro studiuje jest dorosłe. Więc to ono powinno ubiegać się od matki o alimenty.
Najmniej chyba dla dziecka "dolegliwą" formą jest pełnomocnictwo dla Ciebie na reprezentowanie go w sądzie. I to wówczas Ty chodzisz do sądu itd.
Tak czy siak wychodzi na to, że nie powinniście odpuszczać, z tego co piszesz matka to ciekawa persona w kwestii utrzymania dzieci.

anonim cytuj
06-11-2023
Prawo rodzinne, to nie moja "działka", więc może ktoś bardziej obyty zweryfikuje mój tok rozumowania, ale wg mnie być może można by wnioskować o "rozliczenie" alimentów w ten sposób, że każde z rodziców alimentuje jedno z dzieci.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Ile kosztuje rozszerzenie wspólnoty małżeńskiej?
Ile kosztuje u notariusza wpisanie do księgi wieczystej drugiego małżonka jako właściciela? Chodzi o mieszkanie....
Reklamacja słuchawek, a zwrot pieniędzy.
Kupiłam słuchawki bezprzewodowe w rtv za 1000 zł. Po około roku przestały działać. Zgłosiłam reklamacje, która przyjęli. Okazało się, ze słuchawek nie da się naprawić i nie mają już tego modelu żeby wymienić na nowe wiec zaproponowali mi, abym cokolwiek kupiła u nich za minimum 500zl , wtedy resztę oddadzą mi w gotowce. Słuchawki były kupione na Spółkę z o.o. Czy faktycznie mogą tak zrobić ?...
odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...

Wyszukiwarka