Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada.
CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW?
Nie chce mieszać w to dziecka, dość już przeżył przez zdrady matki.
To sugeruje, że jest co najmniej dwoje dzieci - kto je utrzymuje?
anonim cytuj
06-11-2023
To, że matka nie chce wydawać pieniędzy to sobie może nie chcieć, ma obowiązek utrzymać dzieci. Te "nie ma nigdy pieniędzy" to sąd zweryfikuje na podstawie PITów na przykład. Może jest rozrzutna i ma możliwość zarabiać.
Niestety - dziecko skoro studiuje jest dorosłe. Więc to ono powinno ubiegać się od matki o alimenty.
Najmniej chyba dla dziecka "dolegliwą" formą jest pełnomocnictwo dla Ciebie na reprezentowanie go w sądzie. I to wówczas Ty chodzisz do sądu itd.
Tak czy siak wychodzi na to, że nie powinniście odpuszczać, z tego co piszesz matka to ciekawa persona w kwestii utrzymania dzieci.
anonim cytuj
06-11-2023
Prawo rodzinne, to nie moja "działka", więc może ktoś bardziej obyty zweryfikuje mój tok rozumowania, ale wg mnie być może można by wnioskować o "rozliczenie" alimentów w ten sposób, że każde z rodziców alimentuje jedno z dzieci.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
Planujemy z mężem kupić dom w zabudowie szeregowej, droga prowadząca do osiedla jest drogą prywatną. Będziemy mieć w akcie prawnym wpisane użytkowanie tej drogi. Czy istnieją jakieś niebezpieczeństwa z racji tego, ze nie jest to droga publiczna? Czy może być taka sytuacja, ze dojazd do osiedla będzie utrudniony lub uniemożliwiony przez właściciela takiej drogi? Jak wygląda utrzymanie takiej drogi? Kto zajmuje się odśnieżaniem/naprawą ? Czy właści...
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok):
Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku :
- rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta.
Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: