Jak zakończyć obowiązek alimentacyjny?

Witam. Rzuciłam studia, pracuję na pełen etat, mieszkam na swoim. Chciałabym zdjąć obowiązek alimentacyjny z taty, ponieważ nie kontynuuję już nauki. Wystarczy jakaś ugoda między nami czy potrzebny będzie sąd?
anonim cytuj
11-08-2023
Możliwe jest zawarcie takiej ugody przed Notariuszem, a następnie notariusz wystąpi o jej zatwierdzenie do sądu.

anonim cytuj
11-08-2023
Możliwe jest zawarcie takiej ugody przed Notariuszem, a następnie notariusz wystąpi o jej zatwierdzenie do sądu.

Hej, znosiłam obowiązek alimentacyjny i to powód musi złożyć wniosek o zniesienie wobec pozwanego. Jeśli chce to zrobić pozwany to musi już złożyć jako pozew a to już niesie za sobą koszta i się ciągnie. Wg mnie to lepsza droga jak powód złoży.

anonim cytuj
11-08-2023
Obowiązek alimentacyjny nie zostanie uchylony z urzędu. Właściwie uzasadniony pozew w tej sprawie należy złożyć do sądu rodzinnego w miejscu zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
11-08-2023
Obowiązek alimentacyjny nie zostanie uchylony z urzędu. Właściwie uzasadniony pozew w tej sprawie należy złożyć do sądu rodzinnego w miejscu zamieszkania dziecka.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...
Umowa B2B-brak rozliczenia.
Dzień dobry, mam podpisaną umowę B2B z firmą świadczącą usługi finansowe (kredyty). Wysyłałem im klientów, oni sprzedawali produkt i w zamian otrzymywałem % prowizji. Niestety w pewnym momencie firma przestała się rozliczać i udzielać informacji o podpisanych umowach. Wezwania nie pomagają, kontakt się właściwie urwał. Podejrzewam, że pracownik firmy przypisywał sobie w 100% sprzedaż i nie rozliczał się ze mną, a teraz próbują to ukryć. Czy ta...
Odwołanie darowizny jest możliwe?
Mam pytanie retoryczne. Siostra otrzymała kilka lat temu mieszkanie od mojego ojca pod warunkiem pomocy mu na starość (przepisał je na nią a nie umowa dożywocia). Siostra olewa ojca od wielu lat zajmuje się nim ja i mój brat (tata jeszcze dorabia sobie do emerytury ale jednak trzeba z nim jeździć do lekarza lub na zakupy, posprzątać mu w domu Itp.). Czy możemy z bratem starać się o zachowek od tej siostry? Nie chcieliśmy na początku od niej nic...

Wyszukiwarka