Jak zakończyć obowiązek alimentacyjny?

Witam. Rzuciłam studia, pracuję na pełen etat, mieszkam na swoim. Chciałabym zdjąć obowiązek alimentacyjny z taty, ponieważ nie kontynuuję już nauki. Wystarczy jakaś ugoda między nami czy potrzebny będzie sąd?
anonim cytuj
11-08-2023
Możliwe jest zawarcie takiej ugody przed Notariuszem, a następnie notariusz wystąpi o jej zatwierdzenie do sądu.

anonim cytuj
11-08-2023
Możliwe jest zawarcie takiej ugody przed Notariuszem, a następnie notariusz wystąpi o jej zatwierdzenie do sądu.

Hej, znosiłam obowiązek alimentacyjny i to powód musi złożyć wniosek o zniesienie wobec pozwanego. Jeśli chce to zrobić pozwany to musi już złożyć jako pozew a to już niesie za sobą koszta i się ciągnie. Wg mnie to lepsza droga jak powód złoży.

anonim cytuj
11-08-2023
Obowiązek alimentacyjny nie zostanie uchylony z urzędu. Właściwie uzasadniony pozew w tej sprawie należy złożyć do sądu rodzinnego w miejscu zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
11-08-2023
Obowiązek alimentacyjny nie zostanie uchylony z urzędu. Właściwie uzasadniony pozew w tej sprawie należy złożyć do sądu rodzinnego w miejscu zamieszkania dziecka.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

ile urlopu należy sie 18-latkowi?
Witam. Chciałabym bym się dowiedzieć jak to jest z urlopem. Otóż: mój brat 18 letni podjął swoją pierwszą pracę. Było to czerwca 2021r czyli tego roku. Dostał normalnie umowę o pracę na 2 lata. W lipcu tego roku wykorzystał 6 dni urlopu. Teraz pytanie. Należy mu się ogólnie 22 dni urlopu. Tylko pytanie ? Skoro umowę ma od czerwca 2021 to od czerwca 2021 do czerwca 2022 przysługuje mu 22 dni urlopu ? Czy od czerwca 2021 do grudnia 2021 przysługuj...
Stawka godzinowa na umowę zlecenie.
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...
Pełnomocnictwo bez mojej zgody.
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata. Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody? Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...
Reklamacja sprzętu elektronicznego.
Witam, prowadzę serwis komputerowy, klient przyniósł na wymianę baterii swój laptop ponieważ szybko się rozładowywała. Bateria została szybko wymieniona, przetestowana, ładowała się i działo wszystko. Po dwóch dniach klient do mnie pisze że laptop umarł w czasie pracy, odebrałem od sprzęt i rzeczywiście nie uruchamiał się, uszkodził się chip na płycie głównej, z powodu braku sprzętu do takiej naprawy oddałem sprzęt do serwisu który takie wymiany ...

Wyszukiwarka