Jak zakończyć obowiązek alimentacyjny?

Witam. Rzuciłam studia, pracuję na pełen etat, mieszkam na swoim. Chciałabym zdjąć obowiązek alimentacyjny z taty, ponieważ nie kontynuuję już nauki. Wystarczy jakaś ugoda między nami czy potrzebny będzie sąd?
anonim cytuj
11-08-2023
Możliwe jest zawarcie takiej ugody przed Notariuszem, a następnie notariusz wystąpi o jej zatwierdzenie do sądu.

anonim cytuj
11-08-2023
Możliwe jest zawarcie takiej ugody przed Notariuszem, a następnie notariusz wystąpi o jej zatwierdzenie do sądu.

Hej, znosiłam obowiązek alimentacyjny i to powód musi złożyć wniosek o zniesienie wobec pozwanego. Jeśli chce to zrobić pozwany to musi już złożyć jako pozew a to już niesie za sobą koszta i się ciągnie. Wg mnie to lepsza droga jak powód złoży.

anonim cytuj
11-08-2023
Obowiązek alimentacyjny nie zostanie uchylony z urzędu. Właściwie uzasadniony pozew w tej sprawie należy złożyć do sądu rodzinnego w miejscu zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
11-08-2023
Obowiązek alimentacyjny nie zostanie uchylony z urzędu. Właściwie uzasadniony pozew w tej sprawie należy złożyć do sądu rodzinnego w miejscu zamieszkania dziecka.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy zarząd wspólnoty mieszkaniowej ma prawo zatrudnić firmę zarządzającą bez uchwały?
Dzień dobry, mamy pewne wątpliwości jako członkowie wspólnoty co do podjęcia decyzji zarządu odnośnie zatrudnienia firmy zarządzającej wspólnotą. Zarząd podpisał w niepełnym składzie, gdyż nie wszyscy jego członkowie się zgodzili, bez poinformowania mieszkańców umowę. Czy to działanie wykracza poza zakres zarządu zwykłego?...
Zwolnienie natychmiastowe pomimo okresu wypowiedzenia.
No więc mam zapis w umowie zlecenie : "każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia." Pracodawca przyszedł i mnie zwolnił natychmiastowo, przyprowadził od razu osobę na moje miejsce i kazał iść do domu. Zapytałam co z okresem wypowiedzenia? Odpowiedział że jest jednostronny. Natomiast zapis w umowie jest jak powyżej. Zadzwoniłam jeszcze tego samego dnia do niego przypominając o tym zapisie, m...
Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo? (Umowa zlecenie)
Dzień dobry. Od 1.03.22r mam umowę zlecenie. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży (8tydzień), na umowę o prace nie mam co liczyć. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo (mieć płatne zwolnienie, kiedy już nie będę mogła pracować)...

Wyszukiwarka