Odrzucenie spadku

Witam serdecznie
Chciałem zapytać, czy po odrzuceniu spadku w sądzie przeze mnie i później mojego dziecka, spadek przechodzi na małżonkę zmarłego (moja mamę) i mojego brata, czy pierw na braci zmarłego, jeżeli nie żyją już jego rodzice?
Pozdrawiam
anonim cytuj
25-05-2024
Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego, po odrzuceniu spadku przez Ciebie i Twoje dziecko, spadek przechodzi na pozostałych spadkobierców z tej samej grupy dziedziczenia, czyli w tym przypadku na małżonkę zmarłego (Twoją mamę) oraz Twojego brata. Jeśli oni również odrzucą spadek, dziedziczenie przejdzie na kolejną grupę, którą stanowi rodzeństwo zmarłego (jego bracia lub siostry) lub ich zstępni, jeśli bracia zmarłego nie żyją. W tej sytuacji rodzice zmarłego, jeśli już nie żyją, nie biorą udziału w dziedziczeniu.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Wjazd z którego korzystamy ponad 30 lat, dziś okazuję się że należy do domu obok. Czy możemy uważać ten wjazd jako zasiedzenie?
Dzień dobry. Od ponad 30 lat, koło naszego domu był wjazd z którego korzystaliśmy z myślą iż tak ma być. Dziś okazuje się że ten wjazd według mapki powinien należeć do domu obok, my natomiast powinniśmy wjeżdżać od podwórka naszego sąsiada. Dlatego mam pytanie. Czy jeżeli wjazd z którego korzystaliśmy przez ponad 30 lat możemy uważać jako zasiedzenie? Czy właściciel według mapki, może teraz sobie bez żadnego ale, nam ten wjazd zablokować....
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Darowizna dla rodziców.
Mam pytanie 3 lata temu otrzymałem od rodziców darowiznę na kwotę 37000zł. Zgłosiłem to do urzędu skarbowego z przelewem. Teraz mam sytuacje odwrotną, ze chce pomóc rodzicom bo mają problem i darować rodzicom kwotę około 40 000. Wiem, że będę musiał zgłosić to do US na druku SD Z2 z potwierdzeniem przelewu ale czy rodzice będą płacić od tego podatek? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem urzędnika ale chyba nie....
Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...

Wyszukiwarka