Świadczenie macierzyńskie.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego nie chcą przyznać świadczenia rodzicielskiego (macierzyńskie)?
Dziecko nie jest męża. Czekamy na zaprzeczenie ojcostwa.
Podobno nie jest zależne od dochodu?
anonim cytuj
26-10-2023
Mnie też w ten sposób wprowadzali w błąd. Złożyłam wniosek online co prawda ale uzyskałam pozytywne rozpatrzenie. Liczy się data złożenia wniosku i mają obowiązek go przyjąć na podstawie wydania decyzji możesz się odwoływać. Taki wniosek po przyjęciu mogą też zawiesić na czas trwania zaprzeczenia ojcostwa. Nie daj się zbyć bo bzdury Ci gadają panie u urzędzie. Mają obowiązek przyjąć taki wniosek i wydać decyzję.
Ale jeśli tak naprawdę nie potrzebne są te wszystkie dokumenty to dlaczego wprowadzają ludzi w błąd?

Bo urzędnicy są niedouczeni i interpretują przepisy jak chcą. Pamiętaj że możesz też napisać oświadczenie pod rygorem karalności i ono też ma moc prawną. Przez stronę empatia internetowo złożysz bez problemu. A jeżeli z tym miałabyś problem to wyślij wniosek nawet według nich niekompletny pocztą poleconym za potwierdzeniem odbioru wtedy muszą przyjąć i na piśmie będziesz miała datę wpłynięcia i ich decyzję.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

czy pracodawca ma prawo mi zapłacić ten nie wykorzystany urlop ?
Jeśli kończy się Umowa z pracodawcą 30 Września 2021 nie zostanie przedłużona. Zostało 9 dni urlopu. Jeśli nie wykorzystam do końca września 9 dni urlopu to pracodawca ma prawo mi zapłacić ten nie wykorzystany urlop ? ...
Służebność drogi.
Mam pytanie odnośnie zniesienia służebność drogi. Przez moją działkę ustanowiona jest służebność drogi 5 metrów, niewykonywana od 12 lat. Sąsiadka wystąpiła o zniesienie służebności bo nie dogadała się z resztą sąsiadów (droga idzie od drogi krajowej wschodnia strona działek - 4 działki, my dojeżdżamy od dk strona zachodnią- droga gminną). Po zniesieniu służebności do kogo będzie należeć te 5 metrów drogi de facto część mojej działki. Wróci do st...
Upadłość firmy, a zaległa pensja.
Dzień dobry, firma, w której pracuje złożyła wniosek o upadłość. Niestety już za marzec nie dostałam wypłaty, pierwszy raz znajduje się w takiej sytuacji i nie wiem co mam robić. Nie wszyscy mają taką poduszkę finansową by przeżyć przez 1 miesiąc, nie opłacając rachunków oraz kredytów. Obecnie przebywam na L4, które również płaci pracodawca. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i wie jak się zachować? Gdzie się udać jak najszybciej i zdobyć swoje pie...
Renta / alimenty dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...

Wyszukiwarka