Świadczenie macierzyńskie.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego nie chcą przyznać świadczenia rodzicielskiego (macierzyńskie)?
Dziecko nie jest męża. Czekamy na zaprzeczenie ojcostwa.
Podobno nie jest zależne od dochodu?
anonim cytuj
26-10-2023
Mnie też w ten sposób wprowadzali w błąd. Złożyłam wniosek online co prawda ale uzyskałam pozytywne rozpatrzenie. Liczy się data złożenia wniosku i mają obowiązek go przyjąć na podstawie wydania decyzji możesz się odwoływać. Taki wniosek po przyjęciu mogą też zawiesić na czas trwania zaprzeczenia ojcostwa. Nie daj się zbyć bo bzdury Ci gadają panie u urzędzie. Mają obowiązek przyjąć taki wniosek i wydać decyzję.
Ale jeśli tak naprawdę nie potrzebne są te wszystkie dokumenty to dlaczego wprowadzają ludzi w błąd?

Bo urzędnicy są niedouczeni i interpretują przepisy jak chcą. Pamiętaj że możesz też napisać oświadczenie pod rygorem karalności i ono też ma moc prawną. Przez stronę empatia internetowo złożysz bez problemu. A jeżeli z tym miałabyś problem to wyślij wniosek nawet według nich niekompletny pocztą poleconym za potwierdzeniem odbioru wtedy muszą przyjąć i na piśmie będziesz miała datę wpłynięcia i ich decyzję.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Rozwód a mieszkanie męża.
Przed ślubem mąż odziedziczył mieszkanie, w którym potem mieszkaliśmy przesz 3 lata. Już po ślubie, zanim minęło 5 lat, postanowiliśmy to mieszkanie sprzedać i kupić większe. Mąż jako właściciel dopełnił wszystkich formalności, kupił za te pieniądze większe mieszkanie, też jako jedyny właściciel bo tak mówi prawo skarbowe. Kredyt na remont nowego mieszkania wzięliśmy razem. Teraz chcemy wziąć rozwód i powstało pytanie: czy należy mi się połowa za...
Prawo dziedziczenia.
Jeśli zmarła osoba, nie ma męża, dzieci, jedyny brat tej osoby zmarł również, rodzice też nie żyją, to czy osobą dziedziczącą po tej zmarłej będzie jedyny syn nieżyjącego brata zmarłej? czy krąg osób uprawnionych do dziedziczenia nie obejmuje dalej niż mąż/dzieci/rodzice?...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...

Wyszukiwarka