Prawo Cywilne 03-11-2023 1 odpowiedź

Zniesienie współwłasności.

Pytanie użytkownika
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze .
Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać.
Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści.
W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy.
Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi.
Z jakiego powodu to tak długo trwa i czy mogę jakoś to przyśpieszyć .
Umierają moi następni krewni , którzy mają tez liczne potomstwo - czy ma to wpływ?
W skrócie

Tak, śmierć kolejnych współwłaścicieli ma wpływ i często właśnie dlatego takie sprawy o zniesienie współwłasności stoją latami. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy.

• W praktyce trzeba wtedy ustalić spadkobierców po zmarłym uczestniku, a czasem najpierw przeprowadzić kolejne postępowania spadkowe.
  • Jeżeli chce Pan spłacić pozostałych i zamknąć temat, trzeba to sądowi napisać konkretnie, a nie ogólnie.
  • Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
1 odpowiedź
Odpowiedź
6 dni temu
Tak, śmierć kolejnych współwłaścicieli ma wpływ i często właśnie dlatego takie sprawy o zniesienie współwłasności stoją latami.
W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy.

Jeżeli uczestnik postępowania umrze, sąd musi ustalić, kto wchodzi w jego miejsce. Przy zniesieniu współwłasności sąd nie może po prostu pominąć zmarłego współwłaściciela, bo postanowienie ma objąć wszystkich właścicieli udziałów. W praktyce trzeba wtedy ustalić spadkobierców po zmarłym uczestniku, a czasem najpierw przeprowadzić kolejne postępowania spadkowe. To może powodować zawieszenie albo faktyczne zatrzymanie sprawy.
Podstawowo każdy współwłaściciel może żądać zniesienia współwłasności — art. 210 kc. Sposoby zniesienia to m.in. podział rzeczy, przyznanie rzeczy jednemu współwłaścicielowi ze spłatą pozostałych albo sprzedaż i podział ceny — art. 211 kc i art. 212 kc. Proceduralnie sprawy te idą w trybie nieprocesowym — art. 617 kpc i następne.
Jeżeli chce Pan spłacić pozostałych i zamknąć temat, trzeba to sądowi napisać konkretnie, a nie ogólnie. We wniosku/pismach warto wskazać: chce Pan przyznania nieruchomości na swoją rzecz, deklaruje Pan spłatę pozostałych, wnosi Pan o ustalenie wartości przez biegłego albo o przyjęcie konkretnej wartości, jeżeli jest zgoda uczestników. Sąd nie powinien zgadywać, jaki wariant Pan proponuje.
Co można zrobić praktycznie:
  • złożyć pismo o podjęcie czynności i wyznaczenie terminu rozprawy,
  • wskazać sądowi, którzy uczestnicy zmarli, jeśli sąd tego nie odnotował,
  • podać dane znanych spadkobierców zmarłych uczestników,
  • dołączyć akty zgonu, jeżeli Pan je ma,
  • wskazać, czy po zmarłych uczestnikach były już sprawy spadkowe albo akty poświadczenia dziedziczenia,
  • złożyć konkretny projekt zniesienia współwłasności ze spłatami.

Jeżeli przez ponad 3 lata nie było żadnej czynności, a sprawa realnie leży bez powodu, można rozważyć skargę na przewlekłość postępowania. Podstawą jest ustawa o skardze na naruszenie prawa strony do rozpoznania sprawy bez nieuzasadnionej zwłoki. Przewlekłość ocenia się według art. 2 tej ustawy. Skargę wnosi się w toku trwającego postępowania — art. 5 tej ustawy.
Ale skarga na przewlekłość ma sens wtedy, gdy bezczynność wynika z sądu, a nie np. z tego, że nie można ustalić spadkobierców po zmarłych uczestnikach. Dlatego najpierw warto zajrzeć do akt i sprawdzić, co jest ostatnią czynnością: czy sąd zawiesił postępowanie, czy czeka na dokumenty, czy wysyłał zobowiązania, czy po prostu nic nie robi.
Najważniejsze: każdy kolejny zgon uczestnika komplikuje sprawę, bo udział zmarłego nie znika, tylko przechodzi na jego spadkobierców. Im więcej takich osób, tym więcej uczestników, doręczeń, postępowań spadkowych i potencjalnych sporów o wartość spłat. Jeżeli chce Pan przyspieszyć sprawę, trzeba sądowi dostarczyć gotowe dane następców prawnych i jasny projekt spłaty, a nie czekać, aż sąd sam to wszystko ustali.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne dzisiaj
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

34 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023