Zniesienie współwłasności.

6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze .
Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać.
Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści.
W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy.
Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi.
Z jakiego powodu to tak długo trwa i czy mogę jakoś to przyśpieszyć .
Umierają moi następni krewni , którzy mają tez liczne potomstwo - czy ma to wpływ?
anonim cytuj
03-11-2023
Po zmarłych spadkobiercach do dziedziczenia wchodzą spadkobiercy zmarłych. Sąd zawiesza postepowanie spadkowe do czasu stwierdzenia nabycia spadku po zmarłych spadkobiercach .Zainteresowani w sprawie powinni przeprowadzić stwierdzenia nabycia spadku po zmarłych wykazać następców prawnych zmarłych spadkobierców, złożyć stosowne dokumenty w sadzie ,wówczas sąd z urzędu wyznacza termin rozprawy .Przeprowadzenie tych procedur jest czasochłonne i dlatego następuje przewlekłość postepowania w sądzie. Liczne potomstwo zmarłych krewnych zapewne ma wpływ na wydłużenie postępowania. Powiększa się krąg spadkobierców i mogą występować miedzy nimi niezgodności co do sposobu podziału spadku.

anonim cytuj
03-11-2023
Po 5 latach od zawieszenia postepowania z powodu śmierci strony sąd umorzy postepowanie.
Co oznacza umorzy postępowanie Po śmierci Wujka zmarło 4 jego braci , po zmarłych ciociach uwzględnionych już w podziale umarło 2 kuzynów. Nie dość że mi smuto to jeszcze ma być umorzenie - czego ma dotyczyć
założonej sprawy o zniesienie współwłasności ?
Ogólnie to mocno się spadek podzielił jeden z Wujków miał 7 dzieci z cała pewnością nie zgodnych ze sobą
Co proponujecie bym mógł zrobić
Czy sąd nie ma obowiązku samemu ustalić spadkobierców, którzy przybyli.

anonim cytuj
03-11-2023
To na stronach postepowania spoczywa obowiązek ustalenia spadkobierców zmarłych stron I Sąd tego za was nie zrobi. Po każdej zmarłej osobie która była uczestnikiem tego postepowania należy przeprowadzić stwierdzenie nabycia spadku lub poświadczenie dziedziczenia u notariusza. Te dokumenty należy złożyć do sądu. Wówczas sąd podejmie zawieszone postepowanie sądowe. Czy dostałeś z sądu zawiadomienie o zawieszeniu postepowania z powodu śmierci uczestnika? tam jest wskazane z jaka datą nastąpiło zawieszenie postepowania .Od tej daty biegnie czas w którym spadkobiercy powinni wskazać spadkobierców zmarłych uczestników i maja na to czas 5 lat .Jeżeli tego nie zrobią sąd umorzy postepowanie w sprawie zniesienia współwłasności. Jeśli będą już te stwierdzenia nabycia spadku możesz spróbować odkupić udziały w spadku na podstawie aktu notarialnego od poszczególnych spadkobierców. Jeżeli nie będzie zgody sprawa będzie się długo ciągnąc .Czy to ty jesteś wnioskodawcą w tym postepowaniu sądowym?

anonim cytuj
03-11-2023
Otóż sprawę założyła maja siostra - o zniesienie współwłasności z nakazem spłaty spadkobierców ze wskazaniem na mnie do czego się poczuwam . Ja natomiast żadnej informacji z sądu nie otrzymałem o zawieszeniu a 2 spadkobierców zmarło 2 lata temu jeden rok temu a jeden w kilka miesięcy po założeniu sprawy około 4-5 lat.
Czy sąd może zdecydować za ułamkowe części jeżeli spadkobiercy rzędu 1/144 się ogólne nie interesują i nie będą nigdzie się wstawiać.

anonim cytuj
03-11-2023
Czy sąd został poinformowany o śmierciach uczestników postepowania. Wnioskodawczyni czyli pana siostra powinna zgłosić do sądu fakt śmierci poszczególnych uczestników. Ty jako uczestnik postepowania również możesz poinformować sąd o śmierci uczestników wysyłając pismo z sygnaturą toczącej się sprawy. Możesz napisać wniosek by sąd zobowiązał wnioskodawczynię -twoją siostrę do złożenia aktów zgonu zmarłych uczestników co będzie podstawą zawieszenia postępowania. Poinformuj swoja siostrę ze sprawa może być niedługo umorzona jeśli nic nie zrobicie w sprawie zmarłych uczestników.

anonim cytuj
03-11-2023
No to się robi mało perspektywicznie.
Pogadam z wnioskodawcą ma pełnomocnika może uda się coś przyśpieszyć.
Będę niestety musiał zrezygnować z opłat DO GMINY.
A POWIEDZCIE MI CZY MAM PRAWO wzywać do zwrotu poniesionych przeze mnie kosztów pozostałych spadkobierców?

anonim cytuj
03-11-2023
Wnioskodawczyni ma pełnomocnika i nic się w tej sprawie nie dzieje? Do utrzymywania nieruchomości są zobowiązani wszyscy współwłaściciele. Masz prawo wezwać pozostałych współwłaścicieli do ponoszenia kosztów zgodnie z ich udziałem w spadku. Jeżeli tego nie uczynią możesz w sądzie żądać rozliczenia tych kosztów. Powinieneś złożyć wniosek o rozliczenie kosztów utrzymania spadku ponieważ ty jako jedyny ze spadkobierców ponosisz te koszty. Jeśli nie złożysz takiego wniosku w sądzie po zakończeniu sprawy nie będziesz już mógł żądać rozliczeń.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Umowa B2B - rozwiązanie umowy.
Witam, Byłem zatrudniony na umowie B2B w ramach której świadczyłem usługi doradcze dla innej firmy. Umowa skończyła się z dniem 31.06.2023, jednak po jej trwaniu wspólnie ustaliliśmy że będziemy ją przedłużać (słownie, posiadam screenshot rozmowy na Skype oraz nagrania z kamery samochodowej jak codziennie dojeżdżam do biura) Świadczyłem usługi do 14.07 wtedy też z mojej strony pojawiła się inna opcja zatrudnienia bardziej dochodowego. Wystawi...
Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
dlaczego samochody elektryczne to nie jest nasza przyszlosc?
czy uwaza sie ze w przyszlosci baterie dalej będą wiodly prym, czy moze jest na horyzoncie jakas inna technologia ktora moze je zastapic?...
Cena przy produkcie nie zgadza sie z cena przy kasie
Czesc Jest problem z Media Markt w Lodzi Znalazlem dyski, ktore lezaly na polce z widoczna pod nimi cena, ale sprzedawca i kierownik odmawia sprzedazy. Tlumacza, ze ktorys klient zapewne przesunal i stad ta pomylka. Kierownik mowi ze mozna skierowac sprawe do sadu. Mam zdjecie produktow i ceny pod nimi. Ich prawidlowe miejsce powinno byc zaraz po prawo, ale lezaly na innej pozycji. Czy to cos zmienia?...

Wyszukiwarka