Dziedziczenie po zmarłej.

Witam, przed zadaniem pytania zapoznałem się z poradnikiem spadkowym oraz FAQ, jednak sprawa dalej nie jest dla mnie jasna, więc proszę o poradę.
Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła. Paweł ma żonę Grażynę w wieku 60 lat, córkę Katarzynę w wieku 40 lat, wszyscy mieszkają w Polsce. Piotr mieszka w Hiszpanii. Była możliwość wykupienia mieszkania na własność, Piotr dał na to pieniądze, po czym Małgorzata wykupiła to mieszkanie. Małgorzata podarowała to mieszkanie Piotrowi, ale mieszkała w nim z mężem Krzysztofem aż do śmierci. Krzysztof zmarł w 2006-05-14. Małgorzata zmarła w 2019-04-15. Oboje nie zostawili po sobie testamentu. Ani Krzysztof, ani Małgorzata nie mieli żyjącego rodzeństwa. Nie zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe. Paweł zmarł w 2023-05-10. W księgach wieczystych jako wyłączny właściciel figuruje Piotr.
- Czy po śmierci Małgorzaty, Paweł miał prawo do połowy mieszkania po Małgorzacie? Jeśli tak, czy to roszczenie to zachowek?
- Czy córka Pawła, Katarzyna ma prawo do połowy mieszkania po Małgorzacie?
- Czy żona Pawła, Grażyna ma prawo do połowy mieszkania po Małgorzacie?
- Czy w tym postępowaniu spadkowym można odwołać się do rażącej niewdzięczności Małgorzaty względem Pawła za długotrwałą opiekę nad ciężko chorym, oraz czy potencjalne zadość uczynienie mogą otrzymać w spadku dzieci Pawła (córka Katarzyna)?
- Czy w tym postępowaniu spadkowym można odwołać się do rażącej niewdzięczności Piotra względem Małgorzaty, jej braku zainteresowania i braku opieki nad ciężko chorą matką, oraz czy potencjalne zadość uczynienie mogą otrzymać w spadku dzieci Pawła (córka Katarzyna)?
anonim cytuj
03-11-2023
Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła.
[...]
Była możliwość wykupienia mieszkania na własność, Piotr dał na to pieniądze, po czym Małgorzata wykupiła to mieszkanie.

1. Czy Małgorzatę i Krzysztofa było stać na wykupienie mieszkania bez pieniędzy Piotra?
2. Czy Pawła było stać na przekazanie środków na wykupienie mieszkania rodziców, a jeśli tak, to dlaczego ich nie przekazał?
Małgorzata wykupiła to mieszkanie. Małgorzata podarowała to mieszkanie Piotrowi, ale mieszkała w nim z mężem Krzysztofem aż do śmierci.

Rozumiem, że mieszkanie zostało wykupione do majątku wspólnego Małgorzaty i Krzysztofa, i że razem dokonali darowizny na rzecz Piotra, który przekazał im środki na wykupienie mieszkania?
rażącej niewdzięczności Małgorzaty względem Pawła za długotrwałą opiekę nad ciężko chorym

Nie rozumiem o jakim "ciężko chorym" mowa i jakiej niewdzięczności.

anonim cytuj
03-11-2023
1. Czy Małgorzatę i Krzysztofa było stać na wykupienie mieszkania bez pieniędzy Piotra?

Nie było ich stać. Piotr sam zasugerował, że jest możliwość wykupienia mieszkania i że wykupi je dla nich. Nikt nie rozmawiał z Pawłem który aż do śmierci rodziców o niczym nie wiedział.
2. Czy Pawła było stać na przekazanie środków na wykupienie mieszkania rodziców, a jeśli tak, to dlaczego ich nie przekazał?

Tak, było go stać, ale z nieznanych powodów rodzice razem z jego bratem nawet z nim o tym nie rozmawiali, wszystko odbyło się za jego plecami i było trzymane w tajemnicy przez długie lata. Najprawdopodobniej za namową Piotra.
Rozumiem, że mieszkanie zostało wykupione do majątku wspólnego Małgorzaty i Krzysztofa, i że razem dokonali darowizny na rzecz Piotra, który przekazał im środki na wykupienie mieszkania?

Tak
Nie rozumiem o jakim "ciężko chorym" mowa i jakiej niewdzięczności.

W międzyczasie Małgorzata ciężko zachorowała, na raka, Alzhaimera, i miała poważne problemy z krążeniem które zaatakowały jej nogi które puchły do tego stopnia że praktycznie nie była w stanie wychodzić z domu. Wymagała codziennej opieki. Przez 7 lat, aż do jej śmierci opiekował się nią tylko Paweł. Niewdzięczność była po Stronie Piotra, który zupełnie nie interesował się i nie chciał zajmować matką kiedy ta zachorowała.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Komornik a zakup nieruchomości.
Witam, mam pewne zadłużenie i kilku komorników na karku. Aktualnie planuje zakup nieruchomości. W jaki sposób mogę ją zabezpieczyć przed zajęciem? Posiadam czeską spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, czy mogę na nią dokonać zakupu nieruchomości w Polsce?...
Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...
Podpisanie umowy przy zwolnieniu.
Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, al...

Wyszukiwarka