Umorzenie zadłużenia.

Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej.
Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?
anonim cytuj
18-10-2023
do MOPS lub Gminy, która wypłacała świadczenia.
nie pracuję i nie mam dochodów to nie jest przesłanka do umorzenia, o ile jest zdolna do pracy
Dziękuje bardzo za odpowiedź.
I czy w ogóle jest szansa na umorzenie takiego długu? Jakie przesłanki o tym decydują? Chcę pomóc , ponieważ ta osobą jest bezdomną, nie posiada żadnego majątku i nie ma stałej pracy. Proszę o wskazówki.

tak, ile ma lat i czy jest zdolny do pracy?
Ma 53 lata i jest zdolny do pracy, ale jest alkoholikiem, był na terapii parę lat temu, teraz stara się żyć w trzeźwości i dlatego chcę pomóc, tylko nie wiem jak?

niech znajdzie pracę i wniesie o rozłożenie nie na raty i odroczenie terminu płatności pozostałej części.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?
Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam...
Jaka to kategoria wierzytelności.
Posiadam prawomocny wyrok sądowy z klauzulą wykonalności. w wyroku zasądzone są: 1) odszkodowanie za niesłuszne zwolnienie z pracy 2) odprawa 3) koszty postępowania 4) odsetki ustawowe Sąd ogłosił upadłość obejmującą likwidację majątku spółki. Teraz powinienem zgłosić moją wierzytelność do Sędziego Komisarza mam jednak mały (wielki) problem Nie wiem, w której kategorii mieszczą się moje wierzytelności....
jak pomóc osobie dotkniętej przemocą domową?
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie. Znam osobę pełnoletnią dotkniętą przemocą domową ze strony rodziców. Chodzi przede wszystkim o ciągłe obrażanie, szantaż emocjonalny (np. grożenie samobójstwem oprawcy), ingerowanie w prywatną korespondencję, uniemożliwianie kontaktu, wchodzenie do łazienki w trakcie mycia. Ogólnie naprawdę jest słabo. Trwa to od klilku lat. Nie pomagały słowa otuchy, pomoc w wyprowadzce. Rozmawialiśmy z dzielnicowym, który...
Ugoda windykacyjna.
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...

Wyszukiwarka