Umorzenie zadłużenia.

Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej.
Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?
anonim cytuj
18-10-2023
do MOPS lub Gminy, która wypłacała świadczenia.
nie pracuję i nie mam dochodów to nie jest przesłanka do umorzenia, o ile jest zdolna do pracy
Dziękuje bardzo za odpowiedź.
I czy w ogóle jest szansa na umorzenie takiego długu? Jakie przesłanki o tym decydują? Chcę pomóc , ponieważ ta osobą jest bezdomną, nie posiada żadnego majątku i nie ma stałej pracy. Proszę o wskazówki.

tak, ile ma lat i czy jest zdolny do pracy?
Ma 53 lata i jest zdolny do pracy, ale jest alkoholikiem, był na terapii parę lat temu, teraz stara się żyć w trzeźwości i dlatego chcę pomóc, tylko nie wiem jak?

niech znajdzie pracę i wniesie o rozłożenie nie na raty i odroczenie terminu płatności pozostałej części.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie wspólności nieruchomości.
Sąd zniósł współwłasność nieruchomości i przyznał ją w całości mnie. Ja muszę spłacić pozostałych współwłaścicieli. Do sprawy włączył się też ZUS, który żąda spłaty hipotek ustanowionych na ich udziale. Poinformowali mnie wprost, że nie zwolnią hipotek jeśli zapłacę całość zasądzonej kwoty współwłaścicielom lub wpłacę ją do depozytu sądowego. Od uprawomocnienia wyroku minęły już 2 miesiące. ZUS w końcu wysłał mi promesę o wykreśleniu hipotek, je...
Alimenty w małżeństwie.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników. Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...
Spadek poprzez zasiedzenie
Witam Serdeczie pisze z takim pytaniem mianowicie . Rodzice mojej babci mieli dom mieszkała tam ona wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem. Gdy zmarli brat babci miał podzielić spadek na wszystkich moja babcia miała otrzymać ten dom a reszta pole byli w sądzie za tamtych czasów a było to bardzo dawno dawno temu sad nakazał bratu babci podzial i przepis na ich wszystkich . Brat tego nie zrobił mataczył i kręcił. Koniec końców nikt nic nie otrzym...
Długi po zmarłym.
Mój tata zmarł wczoraj w szpitalu. Właśnie znalazłem w Jego telefonie smsy od dwóch banków, że zalega z płatnościami za raty kredytów. Oczywiście ani moja mama, ani ja i moje rodzeństwo nie mieliśmy o tym pojęcia i nie czerpaliśmy żadnych korzyści z tych środków, nie wydaliśmy ani grosza z tego bo po prostu o tym nie wiedzieliśmy. Co możemy z tym zrobić dalej ? Mieszkanie w którym żyli moi rodzice jest tylko mojej mamy....

Wyszukiwarka