Urlop na czas pobytu w sanatorium

Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu?
Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego.
anonim cytuj
11-10-2021
Nie tylko nie musi udzielić urlopu bezpłatnego, ale również nie ma obowiązku udzielić w tym terminie wypoczynkowego. Nie jest również prawdą, że "L4 się należy". Na ogół nie będzie " się nalezeć". Wyjątkiem będzie tutaj jedynie pobyt w ośrodku mającym status szpitala. W przeciwnym razie obowiązują te same zasady orzekania o czasowej niezdolności do pracy, co w innych okolicznosciach. Sam wyjazd do sanatorium nie przesądza o tym, że stan zdrowia czyni niezdolnym do pracy. A pogorszenie stanu zdrowia rozpoczynające się w pierwszym dniu pobytu w sanatorium i kończące się w ostatnim będzie mało wiarygodne i łatwe do zakwestionowania przez ZUS.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Co to jest i jak działa zawieszenie wykonania kary?
Cześć wszystkim, Mój brat został skazany za drobne przestępstwo i sąd orzekł "zawieszenie wykonania kary". Jestem trochę zdezorientowany i nie do końca rozumiem, co to oznacza. Czy to znaczy, że nie musi odsiadywać wyznaczonego czasu w więzieniu? Dodatkowo, czy ktoś może mi wyjaśnić, jakie są zasady zawieszenia wykonania kary? Czy są jakiekolwiek warunki, które musi spełniać podczas okresu zawieszenia? I co się stanie, jeżeli złam...
Jak wymeldować lokatora?
Chciałam się poradzić w dość trudnej dla mnie sprawie. Ale zaczynając od początku Kilka lat temu zameldowałam w swoim domu brata i jego nieletniego syna żeby mu pomóc bo nagle został wdowcem. Miało to być na jakiś czas ale niestety ciągnie się to do dziś. Brat wczoraj oznajmił mi że wyjeżdża za granicę do pracy a syna oddaje teściowej. Ale wymeldować się nie chce . Czy po jego wyjeździe mogę ich jakoś wymeldować bez ich zgody ?...
Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
Dopisanie drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego
Chcę dopisać partnera do umowy najmu okazjonalnego sporządzonego u notariusza. Umowa jest na mnie. Chcę żeby partner też był wymieniony jako drugi najemca lokalu. Wszystkie pozostałe zapisy umowy bez zmian. Czy w takim razie wystarczy aneks do umowy podpisany przeze mnie, partnera i właściciela lokalu czy musi być sporządzony u notariusza?? ...

Wyszukiwarka