Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu?
Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego.
anonim cytuj
11-10-2021
Nie tylko nie musi udzielić urlopu bezpłatnego, ale również nie ma obowiązku udzielić w tym terminie wypoczynkowego. Nie jest również prawdą, że "L4 się należy". Na ogół nie będzie " się nalezeć". Wyjątkiem będzie tutaj jedynie pobyt w ośrodku mającym status szpitala. W przeciwnym razie obowiązują te same zasady orzekania o czasowej niezdolności do pracy, co w innych okolicznosciach. Sam wyjazd do sanatorium nie przesądza o tym, że stan zdrowia czyni niezdolnym do pracy. A pogorszenie stanu zdrowia rozpoczynające się w pierwszym dniu pobytu w sanatorium i kończące się w ostatnim będzie mało wiarygodne i łatwe do zakwestionowania przez ZUS.
Mam takie pytanie, odnośnie przekazania pieniędzy (dział spadku ze zniesieniem współwłasności) pytania są takie:
1. Jeśli znam tylko konto współmałżonka strony to czy można dokonać przelewu na takie konto?
2. Jeśli tak, to czy rodzi to jakieś skutki np. podatkowe?
3. Czy współmałżonek może odesłać nadawcy pieniądze przeznaczone dla drugiego współmałżonka? Co wtedy zrobić jak odeśle zwrotnie taki przelew?...
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...
Dzień dobry.
22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie.
Moje pytanie.
Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał?
Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił.
Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do d...
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).
Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: