Urlop na czas pobytu w sanatorium

Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu?
Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego.
anonim cytuj
11-10-2021
Nie tylko nie musi udzielić urlopu bezpłatnego, ale również nie ma obowiązku udzielić w tym terminie wypoczynkowego. Nie jest również prawdą, że "L4 się należy". Na ogół nie będzie " się nalezeć". Wyjątkiem będzie tutaj jedynie pobyt w ośrodku mającym status szpitala. W przeciwnym razie obowiązują te same zasady orzekania o czasowej niezdolności do pracy, co w innych okolicznosciach. Sam wyjazd do sanatorium nie przesądza o tym, że stan zdrowia czyni niezdolnym do pracy. A pogorszenie stanu zdrowia rozpoczynające się w pierwszym dniu pobytu w sanatorium i kończące się w ostatnim będzie mało wiarygodne i łatwe do zakwestionowania przez ZUS.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Kontakty z dzieckiem.
Jeśli dziecko jest na stałe u matki, czy matka ma obowiązek dowozić dziecko do ojca w celu realizacji kontaktów przez ojca? (Kontakty nieuregulowane sądownie) co w sytuacji gdy ojciec powie, że nie przyjedzie po dziecko "bo nie ma na bilet"? A gdy matka nie przywiezie mu dziecka czy będzie to utrudnianie kontaktu?...
Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?...
Spadek po mamie.
Mój mąż i jego brat po śmierci matki zostali najemcami lokalu komunalnego, obydwaj są tam zameldowani. Mąż mieszka wraz ze mną u mojej matki, natomiast w lokalu komunalnym został jego brat. Brat męża jest typem człowieka, który większość swojego życia spędzał w areszcie śledczym lub więzieniu, towarzystwo swoje te, dobiera niefortunnie. Po raz kolejny trafił do Aresztu, klucze do mieszkania uzyskaliśmy przez Policję. Do mieszkania zag...
dom po dziadku - brak meldunku
Mieszkam z mężem i dziećmi w domu do którego przygarnął nas mój dziadek, dziadek zmarł prawie 3 lata temu, dom w którym mieszkamy nie należy do nikogo (trzeba sprawy spadkowej). Ja osobiście mieszkam tu 12lat wszystkie rachunki za wodę, podatek itd były na dziadka dopóki żył, teraz są na mnie, gmina je przepisała na mnie no bo mieszkam i ktoś to płacić musi. Ale nie chcą mnie zameldować, miałam meldunek czasowy na rok, potem już nie chcą przedłuż...

Wyszukiwarka