Urlop na czas pobytu w sanatorium

Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu?
Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego.
anonim cytuj
11-10-2021
Nie tylko nie musi udzielić urlopu bezpłatnego, ale również nie ma obowiązku udzielić w tym terminie wypoczynkowego. Nie jest również prawdą, że "L4 się należy". Na ogół nie będzie " się nalezeć". Wyjątkiem będzie tutaj jedynie pobyt w ośrodku mającym status szpitala. W przeciwnym razie obowiązują te same zasady orzekania o czasowej niezdolności do pracy, co w innych okolicznosciach. Sam wyjazd do sanatorium nie przesądza o tym, że stan zdrowia czyni niezdolnym do pracy. A pogorszenie stanu zdrowia rozpoczynające się w pierwszym dniu pobytu w sanatorium i kończące się w ostatnim będzie mało wiarygodne i łatwe do zakwestionowania przez ZUS.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Brak zwrotu kaucji.
Ścigam wynajmującego o zwrot kaucji, po wezwaniu do zapłaty brak reakcji, termin przekroczony. Czy jest sens wnosić to najpierw do e-sądu tzn. EPU, czy lepiej od razu wnosić sprawę do zwykłego sądu? Przy odwołaniu od EPU podobno sprawa i tak idzie do zwykłego sądu....
Kiedy powiadomić pracodawcę o ciąży?
Witam, Jestem zatrudniona w oparciu o umowę zastępstwo. Jestem w ciąży, nie zgłosiłam tego jeszcze pracodawcy, a w międzyczasie pracodawca zaproponował podpisanie umowy na czas nieokreślony od stycznia. Czy mogę podpisać umowę będąc w ciąży, nie informując pracodawcy? Czy muszę go powiadomić? Po jakim czasie od podpisania umowy mogę pójść na zwolnienie ?...
Eksmisja i brak lokalu socjalnego.
Witam dzisiaj miałam rozprawę o eksmisję, mam miesiąc na wyprowadzenie się z lokalu. Sąd nie przyznał mi lokalu socjalnego, po mimo tego że mam trójkę dzieci nieletnich. Proszę mnie nie osądzać bo, wiem że to moja wina że tak się stało ale każdy popełnia błędy. Mam pytanie czy mogę jeszcze odwołać się od decyzji sądu o przydział mieszkania socjalnego może ktoś pomoże napisać mi taki wniosek albo podpowie jak to zrobić. Nie jesteśmy żadna patologi...
Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?...

Wyszukiwarka