Urlop na czas pobytu w sanatorium

Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu?
Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego.
anonim cytuj
11-10-2021
Nie tylko nie musi udzielić urlopu bezpłatnego, ale również nie ma obowiązku udzielić w tym terminie wypoczynkowego. Nie jest również prawdą, że "L4 się należy". Na ogół nie będzie " się nalezeć". Wyjątkiem będzie tutaj jedynie pobyt w ośrodku mającym status szpitala. W przeciwnym razie obowiązują te same zasady orzekania o czasowej niezdolności do pracy, co w innych okolicznosciach. Sam wyjazd do sanatorium nie przesądza o tym, że stan zdrowia czyni niezdolnym do pracy. A pogorszenie stanu zdrowia rozpoczynające się w pierwszym dniu pobytu w sanatorium i kończące się w ostatnim będzie mało wiarygodne i łatwe do zakwestionowania przez ZUS.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie
Dzień dobry kilka pytań do obeznanych w temacie 1). umowa na czas nieokreślony. Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie. Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany). W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024? 26 dni ...
Udziały w dariwiźnie.
Otrzymałem w darowiźnie 1/2 nieruchomości. Czy mogę sprzedać ten udział bez zgody współwłaściciela budynku? Są osobne media....
najem mieszkania a rezygnacja
Witam. Od 1 sierpnia wynajmuję mieszkanie z umową na czas określony (1 rok). Mieszkam w nim od 1 października, jednak chciałabym przeprowadzić się do innego. Właścicielka ma zapłacone za listopad z góry oraz kaucję. Jak wygląda kwestia rozwiązania takiej umowy? Jedynie porozumienie stron? (chciałabym odzyskać przynajmniej pieniądze za nadpłacony miesiąc, bo kaucji pewnie nie mogę). ...
czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego?
Witam mam pytanie czy jeśli mam umowę do końca października na 3/4 etatu i mam dwu tygodniowe wypowiedzenie czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego tylko zakonczyc pracę z w dniu gdy składam wypowiedzenie. ...

Wyszukiwarka