Zaciągnięta pożyczka a separacja.

Sytuacja jest taka:
Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój).
anonim cytuj
03-11-2023
Szczerze, to nic z tego nie rozumiem. Mąż jest zadłużony, chce wziąć pożyczkę a ty już wzięłaś pożyczkę i on ma to spłacać? Napiszę jedno, żadne umowy pomiędzy wami nie będą wiązać wierzyciela (pożyczkodawcy, jako strony umowy pożyczki). Nawet jak jeden z małżonków zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego, to i tak za spłatę w niektórych sytuacjach mogą odpowiadać wspólnie.
Pożyczkodawca nie wymagał zgody drugiego małżonka na zaciągnięcie pożyczki?
Chodzi ze to ja chce wziąć tą pożyczkę, i nie właśnie bank nie chce żadnej zgody, być może przez to, że nie jest to wielka kwota. Ale właśnie chodziło mi o to czy po separacji jakby stwierdził, że on nic nie będzie spłacał mimo, że zadeklarował się że będzie, to ja będę musiała( dlatego chciałam się dowiedzieć czy mogę się jakoś prawnie zabezpieczyć na jakimś piśmie). Więc w sumie dostałam odpowiedź, że za każdą pożyczkę którą wezmę ja ( mimo ze to była na jego dług)tylko i wyłącznie później ja odpowiadam o to mi chodziło. Po prostu nie wiedziałam jak ubrać to w słowa żeby znaleźć o tym informację.

Teraz rozumiem, bierzesz pożyczkę i środki z pożyczki pożyczasz mężowi. Więc spisz z nim umowę pożyczki. W umowie dokładnie określ ile pożyczasz, jaka jest wysokość raty i dzień wymagalności każdej raty. Nie zaszkodzi dodać, ze środki które pożyczasz pochodzą z pożyczki której udzielił ci xxxx w wysokości yyyy.
To nie zabezpiecza Cię przed roszczeniami wierzyciela - pożyczkodawcy ale stwarza warunki iż w przypadku braku spłaty pożyczki przez męża, możesz skutecznie wysuwać roszczenia w stosunku do niego. Podczas separacji (musi orzec sąd, nie ustalona pomiędzy Wami) każdy z małżonków pracuje na własny majątek.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Jaki numer konta
Witam. Jeśli matka dziecka mówi, że nie ma swego numeru konta (co na pewno nie jest prawdą) i karze wpłacać alimenty na konto siostry rodzonej czy to jest zgodne z prawem i czy powinienem wpłacać na jej siostry pieniądze ? Gdzie mogę iść, by dostać konto matki dziecka ? Proszę o odpowiedź...
Wycena wartości auta po kolizji.
Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni. Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób? "Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztó...
odzyskanie wynagrodzenia
Pracownik jest zatrudniony od marca tego roku w Spolce Z o.o . Na prośbę pracodawcy wynagrodzenie na umówie wpisano w kwocie 5200 brutto . Faktycznie (potwierdzone przelewami ) miesięczne wynagrodzenie to ponad 6 000 netto. W zeszłym miesiącu pracownik otrzymał przelew około 3500 (netto z kwoty na umówie) W tym miesiącu nie otrzymał wynagrodzenia . Tydzień temu poczta przyszło wypowiedzenie ze ze względu na Covid spółka utraciła płynność finans...
zakup samochodu
witam, kupiłem samochód na poczatku maja i nie zgłaszałem kupna pojazdu, sprzedałem go we wrześniu koledze który także nie zgłosił zakupu, teraz odkupiłem ten samochód od kolegi i pojawia się problem, chciałbym zgłosić zakup i w sumie mógłbym pominąć ta umowę z kolegą ale wtedy mija ponad 180dni od zakupu, a jak jednak nie pominę to będzie problem w urzędzie jak dostarczę im 3 umowy?...

Wyszukiwarka