Zaciągnięta pożyczka a separacja.

Sytuacja jest taka:
Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój).
anonim cytuj
03-11-2023
Szczerze, to nic z tego nie rozumiem. Mąż jest zadłużony, chce wziąć pożyczkę a ty już wzięłaś pożyczkę i on ma to spłacać? Napiszę jedno, żadne umowy pomiędzy wami nie będą wiązać wierzyciela (pożyczkodawcy, jako strony umowy pożyczki). Nawet jak jeden z małżonków zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego, to i tak za spłatę w niektórych sytuacjach mogą odpowiadać wspólnie.
Pożyczkodawca nie wymagał zgody drugiego małżonka na zaciągnięcie pożyczki?
Chodzi ze to ja chce wziąć tą pożyczkę, i nie właśnie bank nie chce żadnej zgody, być może przez to, że nie jest to wielka kwota. Ale właśnie chodziło mi o to czy po separacji jakby stwierdził, że on nic nie będzie spłacał mimo, że zadeklarował się że będzie, to ja będę musiała( dlatego chciałam się dowiedzieć czy mogę się jakoś prawnie zabezpieczyć na jakimś piśmie). Więc w sumie dostałam odpowiedź, że za każdą pożyczkę którą wezmę ja ( mimo ze to była na jego dług)tylko i wyłącznie później ja odpowiadam o to mi chodziło. Po prostu nie wiedziałam jak ubrać to w słowa żeby znaleźć o tym informację.

Teraz rozumiem, bierzesz pożyczkę i środki z pożyczki pożyczasz mężowi. Więc spisz z nim umowę pożyczki. W umowie dokładnie określ ile pożyczasz, jaka jest wysokość raty i dzień wymagalności każdej raty. Nie zaszkodzi dodać, ze środki które pożyczasz pochodzą z pożyczki której udzielił ci xxxx w wysokości yyyy.
To nie zabezpiecza Cię przed roszczeniami wierzyciela - pożyczkodawcy ale stwarza warunki iż w przypadku braku spłaty pożyczki przez męża, możesz skutecznie wysuwać roszczenia w stosunku do niego. Podczas separacji (musi orzec sąd, nie ustalona pomiędzy Wami) każdy z małżonków pracuje na własny majątek.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia.
Było małżeństwo. Umową dożywocia zapisali wnuczce dom, pomijając swoje dzieci, które podpisały zrzeczenie u notariusza. Jedno z nich umiera. Czy po śmierci drugiego dzieci mają prawo do zachowku od wnuczki?...
Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...
Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami?
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami? Zdali mieszkanie, przyznali się do małych uszkodzeń, dostał zwrot kaucji po czym jak zaczęłam się z bliska przyglądać to szkody są i to przewyższają kaucje (uszkodzona podłoga, podrapane ściany przez psa i wiele innych). On się nie poczuwa w ogóle do naprawy, zapromował śmieszna kwotę a raczej bez mojej wcześniejszej zgody postawił mnie przez faktem dokonanym, w wiadomościach mam wrażenie, że mnie stra...

Wyszukiwarka