Czy mogę wystąpić o alimenty na dziecko, jeśli jestem tylko ojczymem?

Hej,

Mam pewien dylemat prawny związany z moją sytuacją rodzinno-finansową i szukam pomocy w zrozumieniu moich praw. Otóż, od kilku lat jestem partnerem kobiety, która ma dziecko z poprzedniego związku. Bardzo się zżyliśmy i staram się być dobrym opiekunem dla jej dziecka, ale teraz mamy poważny problem.

Niedawno okazało się, że biologiczny ojciec dziecka przestał płacić alimenty, co powoduje duże trudności finansowe w naszym gospodarstwie domowym. Moja partnerka utrzymuje nas i dziecko, ale teraz sytuacja staje się coraz bardziej trudna.

Chciałbym pomóc w tej sytuacji i wystąpić o alimenty na dziecko, ale nie jestem jego biologicznym ojcem. Czy mam jakieś prawa jako ojczym, aby ubiegać się o alimenty? Czy muszę być biologicznym rodzicem, aby móc wnioskować o tego rodzaju wsparcie finansowe?
Nie chcę wchodzić w konflikt z biologicznym ojcem dziecka, ale chciałbym też zapewnić mu dobre warunki życia i wsparcie finansowe.

Czy moglibyście mi wyjaśnić, jakie są moje prawa jako ojczym w tej sytuacji? Czy istnieją jakieś przepisy w prawie cywilnym, które umożliwiają mi ubieganie się o alimenty na rzecz dziecka, za które nie jestem biologicznym ojcem?

Bardzo Wam dziękuję za każdą radę i pomoc w tej kwestii. Zależy mi na znalezieniu najlepszego rozwiązania dla dobra dziecka i naszej rodziny.
anonim cytuj
31-07-2023
Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy - Art. 128.
Zgodnie z tym przepisem, rodzic jest obowiązany do utrzymania swojego dziecka, jeżeli nie jest ono w stanie się utrzymać. Tym samym, obowiązek alimentacyjny wobec dziecka spoczywa na jego biologicznych rodzicach, nie zaś na ojczymie.

Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy - Art. 133.
Tutaj precyzuje się, że obowiązki alimentacyjne ojczyma wobec dziecka z poprzedniego związku swojej żony mogą wystąpić jedynie w przypadku, gdy ojczym przyjął to dziecko na wychowanie (tzw. przybranie do wychowania). Jednak takie przybranie wymaga zgody obu biologicznych rodziców dziecka oraz zatwierdzenia przez sąd rodzinny, co w Twoim przypadku wydaje się mało prawdopodobne.

Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy - Art. 138.
Ten przepis mówi o możliwości dochodzenia roszczeń alimentacyjnych od biologicznego ojca dziecka. W przypadku braku płatności, matka dziecka może złożyć pozew o alimenty lub zwrócić się o pomoc do komornika w celu egzekucji zasądzonej wcześniej kwoty.

Podsumowując, jako ojczym nie możesz formalnie ubiegać się o alimenty na rzecz dziecka swojej partnerki. Jednakże, możesz wspierać swoją partnerkę w innych działaniach prawnych, takich jak np. dochodzenie alimentów od biologicznego ojca dziecka. Prawo polskie jest w tej kwestii dość jasne i nie przewiduje możliwości objęcia przez ojczyma obowiązku alimentacyjnego, chyba że przyjął on formalnie dziecko na wychowanie, co w Twoim przypadku nie wydaje się możliwe.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Jak sporządzić testament?
Witam wszystkich, Mam pytanie dotyczące sporządzania testamentu. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z taką sytuacją, więc jestem całkowicie zielony w tym temacie. Zaczynam myśleć o przyszłości i chciałbym upewnić się, że moja rodzina będzie zabezpieczona po moim odejściu. Rozumiem, że istnieją pewne formalności, które muszę spełnić, aby testament był ważny, ale nie jestem pewien co do szczegółów. Na przykład: Czy muszę zatrudnić pra...
Podwyższenie alimentów.
Zostałem wezwany w sprawie o podwyższenie alimentów. Jeśli w pełni zgadzam się z racją powódki i i chcę płacić dokładnie taką kwotę jak ona żąda na dziecko, to czy muszę poza wyrażeniem zgody na podwyższenie alimentów załączać zaświadczenie o zarobkach za ostatnie 6 miesięcy i składniki wynagrodzenia ? Zarabiam za granica i otrzymuję wypłaty tygodniowo, pracodawca nie umie wystawiać zaświadczeń lub nie chce. Ale skoro zgadzam się w 100% z powódk...
odrzucenie spadku
Jestem obywatelka belgii, posiadam rowniez obywatelstwo polski, W maju zmarla moja siostra pozostawiajac dlugi. Jak moge odrzucic spadek, jakie dokumenty i gdzie musze wyslac, Dziekuje...
Zgłoszenie nabycia pojazdu.
Witam. Czy jest obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu w terminie do 30 dni od zakupu? W internecie widnieje informacja, że obowiązek ten został zniesiony 26.05.2023r. Jak to wygląda w rzeczywistości? Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?...

Wyszukiwarka