Majątek wspólny czy osobisty?

Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy.
Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku? Z jednej strony jest udokumentowany przepływ finansów w formie darowizny (mój majątek osobisty) ale z drugiej strony w akcie notarialnym jest ten zapis o pochodzeniu pieniędzy z majątku wspólnego.
anonim cytuj
26-10-2023
w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża.

Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.
Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę

Bez znaczenia możliwe, czy nie. Ważne co każde z małżonków potrafi udowodnić. Czytaj art. 6 kc.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku?

Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj. Jest szansa, że sąd uzna, że to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
26-10-2023
Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.

Mleko już rozlane. Mądry Polak po szkodzie
Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj.

Oczywiście

anonim cytuj
26-10-2023
W pozwie wykażesz (poprzez pełnomocnika), że pomimo iż w akcie widnieje wpis o nabyciu ze środków z majątku wspólnego, to jest to twój majątek osobisty, ponieważ został nabyty ze środków z darowizny. Darowiznę udokumentujesz przed sądem. Trzeba będzie czekać na ustosunkowanie się do wniosku strony przeciwnej, czyli byłego męża.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...
Wojewódzki Konserwator Zabytków.
Mam złożony wniosek do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Według przepisów ma miesiąc na odpowiedz chyba, że uzna, że potrzebuję więcej czasu to powinien przysłać list, że potrzebuję jeszcze miesiąc. Niestety urząd ten jest dla petentów niedostępny, setki telefonów i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje. Czy jest określone że jeżeli urząd ten nie odzywa się przez dłuższy czas to uznaje się domniemaną zgodę. Urzędnicy w innych urzędach mówią, że...

Wyszukiwarka