Majątek wspólny czy osobisty?

Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy.
Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku? Z jednej strony jest udokumentowany przepływ finansów w formie darowizny (mój majątek osobisty) ale z drugiej strony w akcie notarialnym jest ten zapis o pochodzeniu pieniędzy z majątku wspólnego.
anonim cytuj
26-10-2023
w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża.

Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.
Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę

Bez znaczenia możliwe, czy nie. Ważne co każde z małżonków potrafi udowodnić. Czytaj art. 6 kc.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku?

Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj. Jest szansa, że sąd uzna, że to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
26-10-2023
Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.

Mleko już rozlane. Mądry Polak po szkodzie
Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj.

Oczywiście

anonim cytuj
26-10-2023
W pozwie wykażesz (poprzez pełnomocnika), że pomimo iż w akcie widnieje wpis o nabyciu ze środków z majątku wspólnego, to jest to twój majątek osobisty, ponieważ został nabyty ze środków z darowizny. Darowiznę udokumentujesz przed sądem. Trzeba będzie czekać na ustosunkowanie się do wniosku strony przeciwnej, czyli byłego męża.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

JEDNORAZOWE ZLECENIE (UMOWA O DZIEŁO)
Chciałabym jednorazowo zatrudnić sprzątaczkę do sprzątnięcia mieszkania po remoncie, całość zajmie maksymalnie dwie godziny. W jaki sposób muszę to zrobić, aby odbyło się to legalnie, w jaki sposób jako osoba prywatna sporządzić umowę? Czy chcąc zatrudnić osobę prywatną (nie firmę sprzątającą) muszę to gdzieś zgłaszać?...
Właściciel wynajął brudne mieszkanie.
Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca? Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca...
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...

Wyszukiwarka