Majątek wspólny czy osobisty?

Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy.
Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku? Z jednej strony jest udokumentowany przepływ finansów w formie darowizny (mój majątek osobisty) ale z drugiej strony w akcie notarialnym jest ten zapis o pochodzeniu pieniędzy z majątku wspólnego.
anonim cytuj
26-10-2023
w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża.

Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.
Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę

Bez znaczenia możliwe, czy nie. Ważne co każde z małżonków potrafi udowodnić. Czytaj art. 6 kc.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku?

Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj. Jest szansa, że sąd uzna, że to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
26-10-2023
Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.

Mleko już rozlane. Mądry Polak po szkodzie
Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj.

Oczywiście

anonim cytuj
26-10-2023
W pozwie wykażesz (poprzez pełnomocnika), że pomimo iż w akcie widnieje wpis o nabyciu ze środków z majątku wspólnego, to jest to twój majątek osobisty, ponieważ został nabyty ze środków z darowizny. Darowiznę udokumentujesz przed sądem. Trzeba będzie czekać na ustosunkowanie się do wniosku strony przeciwnej, czyli byłego męża.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...
L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego). Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Rozwód i podział majątku wspólnego.
Witam, dostałam w darowiźnie działkę od rodziców, później darowałam pół działki mężowi, zaczęliśmy budowę domu w tym momencie sso, będziemy brać rozwód. Jak wygląda sprawa z podziałem majątku ? Czy mężowi należy się połowę naszego majątku, jeżeli działka była darowana z mojej strony i większość pieniędzy na budowę domu też było ode mnie ?...
Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...

Wyszukiwarka