Majątek wspólny czy osobisty?

Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy.
Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku? Z jednej strony jest udokumentowany przepływ finansów w formie darowizny (mój majątek osobisty) ale z drugiej strony w akcie notarialnym jest ten zapis o pochodzeniu pieniędzy z majątku wspólnego.
anonim cytuj
26-10-2023
w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża.

Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.
Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę

Bez znaczenia możliwe, czy nie. Ważne co każde z małżonków potrafi udowodnić. Czytaj art. 6 kc.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku?

Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj. Jest szansa, że sąd uzna, że to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
26-10-2023
Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.

Mleko już rozlane. Mądry Polak po szkodzie
Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj.

Oczywiście

anonim cytuj
26-10-2023
W pozwie wykażesz (poprzez pełnomocnika), że pomimo iż w akcie widnieje wpis o nabyciu ze środków z majątku wspólnego, to jest to twój majątek osobisty, ponieważ został nabyty ze środków z darowizny. Darowiznę udokumentujesz przed sądem. Trzeba będzie czekać na ustosunkowanie się do wniosku strony przeciwnej, czyli byłego męża.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

przyczepienie pergoli tarasowej do domu
Witam mam teraz w domu i chciałbym dołożyć sobie Taras który będzie przyczepiony do elewacji budynku proszę mi powiedzieć czy mogę to zrobić na zgłoszenie czy wymagany jest jakiś specjalny projekt budowlany pod to. Zależy mi na jak najmniejszych formalnościach jeżeli będzie trzeba to mogę nawet lekko odsunąć o centymetr od elewacji te pergole byle tylko nie mieszać się w papierologię...
Zwolnienie lekarskie w ciąży.
Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?...
Wyrok prawomocny a upadłość dłużnika.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób. Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł. Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem. Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci. Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi. Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy. Mój p...
Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...

Wyszukiwarka