Majątek wspólny czy osobisty?

Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy.
Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku? Z jednej strony jest udokumentowany przepływ finansów w formie darowizny (mój majątek osobisty) ale z drugiej strony w akcie notarialnym jest ten zapis o pochodzeniu pieniędzy z majątku wspólnego.
anonim cytuj
26-10-2023
w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża.

Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.
Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę

Bez znaczenia możliwe, czy nie. Ważne co każde z małżonków potrafi udowodnić. Czytaj art. 6 kc.
Jak sprawa wygląda w przypadku podziału majątku?

Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj. Jest szansa, że sąd uzna, że to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
26-10-2023
Podpisałaś się na akcie? Jeśli tak, to po co potwierdzasz nieprawdę.

Mleko już rozlane. Mądry Polak po szkodzie
Bez pomocy prawnika w realu, sama podziału nie przeprowadzaj.

Oczywiście

anonim cytuj
26-10-2023
W pozwie wykażesz (poprzez pełnomocnika), że pomimo iż w akcie widnieje wpis o nabyciu ze środków z majątku wspólnego, to jest to twój majątek osobisty, ponieważ został nabyty ze środków z darowizny. Darowiznę udokumentujesz przed sądem. Trzeba będzie czekać na ustosunkowanie się do wniosku strony przeciwnej, czyli byłego męża.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...
Ściąganie długu od spadkobierców.
Właściciel firmy umiera i nie opłaca faktury za wykonaną usługę. Od czego zacząć ściąganie długu od spadkobierców? Minęło kilka miesięcy od śmierci, nie wiadomo czy sprawa spadkowa już się odbyła. Korespondencja z wezwaniem do zapłaty wysyłana na adres zmarłego celowo nie jest odbierana przez rodzinę....
Co się stanie z długami ?
Jestem dzieckiem alkoholika. Moja mama ciężko pracuje, płaci wszystkie rachunki i utrzymuje mnie, siostrę i cały dom. Ojciec ma w MOPS podpisane dokumenty ze ma się iść leczyć na odwyk do szpitala, ale o pracy nie ma mowy żeby jakąś podjął. Bo co to za praca jak wychodzi rano i idzie zarobić na picie a nie pomoc mamie finansowo czy nawet spędzić z nami czas. Martwię się o mamę bo wiem ze tata kiedyś nabrał pożyczek i ich nie płaci, przychodzą wez...
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?
Witam. Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe? I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową...

Wyszukiwarka