Mój narzeczony jest współwłaścicielem domu. Czy po ślubie jego majątek staje się wspólny?

Dzień dobry.
Mój narzeczony jest współwłaścicielem domu. Czy po ślubie jego majątek staje się wspólny? Czy może dopisać mnie do aktu notarialnego bez zgody drugiego współwłaściciela?
anonim cytuj
12-08-2022
Po ślubie udział męża we współwłasności domu będzie jego majątkiem osobistym.
Maz może zawrzeć z żoną umowę małżeńska majątkowa rozszerzająca wspólność na ten udział we współwłasności.

anonim cytuj
13-08-2022
Nawet jeżeli drugi współwłaściciel nie wyraża na to zgody?

anonim cytuj
15-08-2022
Co do zasady moze.
A jak nabyli te udziały, ci współwłaściciele?

anonim cytuj
18-08-2022
Poprzez kupno działki. Przyszły mąż wybudował na niej dom

anonim cytuj
20-08-2022
Może rozszerzyć wspolność na ten udział.
Dom wybudowany za zgodą drugiego współwłaściciela?
W grę wchodzi kwestia nakładów na wspólną rzecz. Do rozliczenia między współwłaścicielami.

anonim cytuj
21-08-2022
Ale nie ma określonych udziałów. Po prostu działka jest wspólna, więc w polskim prawie i dom na nim stojący jest wspólny. Tak, dom wybudowany za zgodą drugiego właściciela. Sprawa o rozliczenie nakładów jest u adwokata , bo drugi wspólnik nie chce się zgodzić i chce połowę wartości domu

anonim cytuj
24-08-2022
Jak nie ma udziałów określonych to są po 1/2.

anonim cytuj
24-08-2022
Dokładnie tak. Czy mąż może dopisać do tego żonę?

anonim cytuj
25-08-2022
Może na takich zasadach jak zostały opisane powyżej. Czyli rozszerzyć małżeńską wspólność majątkową o tę nieruchomość. Wówczas te udziały, które należą obecnie do męża będą wspólne męża i żony. Udziały drugiego współwłaściciela pozostaną bez zmian.

anonim cytuj
26-08-2022
Mój narzeczony jest współwłaścicielem domu. Czy po ślubie jego majątek staje się wspólny? Czy może dopisać mnie do aktu notarialnego bez zgody drugiego współwłaściciela?

W świetle polskiego prawa, po zawarciu związku małżeńskiego, małżonkowie wchodzą w tzw. wspólność majątkową. Oznacza to, że majątek nabyty w trakcie trwania małżeństwa jest wspólny dla obu małżonków. Jednak majątek nabyty przed zawarciem związku małżeńskiego (np. udział w nieruchomości, o którym mowa w Twoim pytaniu) pozostaje majątkiem osobistym danego małżonka.

Po ślubie udział męża we współwłasności domu będzie jego majątkiem osobistym. Maz może zawrzeć z żoną umowę małżeńska majątkowa rozszerzająca wspólność na ten udział we współwłasności.

Dokładnie, umowa małżeńska jest dokumentem notarialnym, w którym małżonkowie mogą ustalić inne zasady gospodarowania majątkiem niż te, które wynikają z przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego o statucie majątkowym małżeńskim.

Nawet jeżeli drugi współwłaściciel nie wyraża na to zgody?

Zgoda drugiego współwłaściciela nie jest wymagana do zawarcia umowy małżeńskiej między małżonkami. Jednak umowa małżeńska nie wpływa na prawa drugiego współwłaściciela do nieruchomości.

Jak nie ma udziałów określonych to są po 1/2.

Dokładnie, w sytuacji braku określenia udziałów w nieruchomości, domniemywa się, że każdy z współwłaścicieli posiada po równo, czyli po 1/2.

Dokładnie tak. Czy mąż może dopisać do tego żonę?

Mąż nie może "dopisać" żony do aktu notarialnego bez zawarcia nowej umowy z drugim współwłaścicielem. Może natomiast rozszerzyć małżeńską wspólność majątkową na tę nieruchomość poprzez umowę małżeńską, co sprawi, że udziały w nieruchomości będą wspólnym majątkiem małżonków. Udziały drugiego współwłaściciela pozostaną niezmienione.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podszywanie się pod firmę i wystawienie faktury.
Co grozi za wystawienie faktury za usługę którą się wykonało. Kwota faktury 250zl brutto. Osoba która wykonała usługę pobrała gotówkę i podszyła się pod istniejąca firmę, która wpisała na fv. Osoba ta nie prowadzi działalności....
Zakłócanie miru domowego.
Mam sąsiadów którzy wynajmują mieszkanie, mają psa który szczeka i wyje przez pół dnia gdy są w pracy, administracja odesłała mnie do właściciela, on zwrócił im uwagę... ale i on odesłał mnie do straży miejskiej, ta niby z nimi rozmawiała.... ale lokatorzy w ogóle nie reagują na to...co zrobić w tej sytuacji? Do sądu nie chce iść bo nie mam na to czasu. I my się męczymy i pies bo szczeka z tęsknoty....
Wypowiedzenie umowy na urlopie macierzyńskim.
Mam pytanie. Obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim, 9 czerwca powinnam już wrócić do pracy, ale jak się okazuje nie ma już dla mnie miejsca. Na jakich zasadach mogę zostać zwolniona? Co może być powodem zwolnienia? Umowa na czas nieokreślony....
Eksmisja z domu.
Mieszkam w domku jednorodzinnym z partnerką i dwójką naszych wspólnych dzieci od ponad 6 lat. Dom stoi na partnerkę. Ja posiadam mieszkanie własnościowe które jest na obecną chwilę WYNAJMOWANE. Niestety jak to w życiu bywa rozstaję się z partnerką ( znalazła sobie lepsza połówkę ) i ona każe mi się jak najszybciej wyprowadzić - wiadomo najlepiej dziś. Czy może mnie wyrzucić? Eksmitować? Jakie ma prawnie kroki żebym opuścił jej dom? Twierdzi, że ...

Wyszukiwarka