Mój narzeczony jest współwłaścicielem domu. Czy po ślubie jego majątek staje się wspólny?

Dzień dobry.
Mój narzeczony jest współwłaścicielem domu. Czy po ślubie jego majątek staje się wspólny? Czy może dopisać mnie do aktu notarialnego bez zgody drugiego współwłaściciela?
anonim cytuj
12-08-2022
Po ślubie udział męża we współwłasności domu będzie jego majątkiem osobistym.
Maz może zawrzeć z żoną umowę małżeńska majątkowa rozszerzająca wspólność na ten udział we współwłasności.

anonim cytuj
13-08-2022
Nawet jeżeli drugi współwłaściciel nie wyraża na to zgody?

anonim cytuj
15-08-2022
Co do zasady moze.
A jak nabyli te udziały, ci współwłaściciele?

anonim cytuj
18-08-2022
Poprzez kupno działki. Przyszły mąż wybudował na niej dom

anonim cytuj
20-08-2022
Może rozszerzyć wspolność na ten udział.
Dom wybudowany za zgodą drugiego współwłaściciela?
W grę wchodzi kwestia nakładów na wspólną rzecz. Do rozliczenia między współwłaścicielami.

anonim cytuj
21-08-2022
Ale nie ma określonych udziałów. Po prostu działka jest wspólna, więc w polskim prawie i dom na nim stojący jest wspólny. Tak, dom wybudowany za zgodą drugiego właściciela. Sprawa o rozliczenie nakładów jest u adwokata , bo drugi wspólnik nie chce się zgodzić i chce połowę wartości domu

anonim cytuj
24-08-2022
Jak nie ma udziałów określonych to są po 1/2.

anonim cytuj
24-08-2022
Dokładnie tak. Czy mąż może dopisać do tego żonę?

anonim cytuj
25-08-2022
Może na takich zasadach jak zostały opisane powyżej. Czyli rozszerzyć małżeńską wspólność majątkową o tę nieruchomość. Wówczas te udziały, które należą obecnie do męża będą wspólne męża i żony. Udziały drugiego współwłaściciela pozostaną bez zmian.

anonim cytuj
26-08-2022
Mój narzeczony jest współwłaścicielem domu. Czy po ślubie jego majątek staje się wspólny? Czy może dopisać mnie do aktu notarialnego bez zgody drugiego współwłaściciela?

W świetle polskiego prawa, po zawarciu związku małżeńskiego, małżonkowie wchodzą w tzw. wspólność majątkową. Oznacza to, że majątek nabyty w trakcie trwania małżeństwa jest wspólny dla obu małżonków. Jednak majątek nabyty przed zawarciem związku małżeńskiego (np. udział w nieruchomości, o którym mowa w Twoim pytaniu) pozostaje majątkiem osobistym danego małżonka.

Po ślubie udział męża we współwłasności domu będzie jego majątkiem osobistym. Maz może zawrzeć z żoną umowę małżeńska majątkowa rozszerzająca wspólność na ten udział we współwłasności.

Dokładnie, umowa małżeńska jest dokumentem notarialnym, w którym małżonkowie mogą ustalić inne zasady gospodarowania majątkiem niż te, które wynikają z przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego o statucie majątkowym małżeńskim.

Nawet jeżeli drugi współwłaściciel nie wyraża na to zgody?

Zgoda drugiego współwłaściciela nie jest wymagana do zawarcia umowy małżeńskiej między małżonkami. Jednak umowa małżeńska nie wpływa na prawa drugiego współwłaściciela do nieruchomości.

Jak nie ma udziałów określonych to są po 1/2.

Dokładnie, w sytuacji braku określenia udziałów w nieruchomości, domniemywa się, że każdy z współwłaścicieli posiada po równo, czyli po 1/2.

Dokładnie tak. Czy mąż może dopisać do tego żonę?

Mąż nie może "dopisać" żony do aktu notarialnego bez zawarcia nowej umowy z drugim współwłaścicielem. Może natomiast rozszerzyć małżeńską wspólność majątkową na tę nieruchomość poprzez umowę małżeńską, co sprawi, że udziały w nieruchomości będą wspólnym majątkiem małżonków. Udziały drugiego współwłaściciela pozostaną niezmienione.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Co jeśli nie ma mnie w domu podczas kontroli ZUS?
Jestem na L4 na cały miesiąc. L4 mogę chodzić mam pieska i mieszkam sama, na zakupy muszę iść. Jak kontrola będzie u mnie mam obowiązek zaprosić do domu czy nie ? Czy paragony od sklepu wystarczą ? Mogę iść prywatnie do innego lekarza np. dentysta jak jestem na L4??...
podział majątku
Chciałabym zasięgnąć informacji jak to jest z podziałem majątku. W 2011 roku małżeństwo kupiło mieszkanie na kredyt hipoteczny, w 2019 wzięli rozwód. Kobieta wraz z dzieckiem wyprowadziła się do rodziców, mężczyzna został w mieszkaniu. Chcą teraz dokonać podziału majątku, chcieliby się dogadać aby ponieść jak najmniejszy koszt związany z podziałem majątku. Dodam, iż mieszkanie w 2011 roku kosztowało 225 tyś zł, na chwilę obecną cena mieszkania to...
Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
Jak najlepiej przepisać dom osobie obcej?
Dzień dobry, mój starszy znajomy nie ma najbliższej rodziny (żona, dzieci) i chce przepisać na mnie swój dom z działką. Mam w związku z tym dwa pytania. 1.Czy lepiej zrobić to w formie darowizny za życia, czy aby spisał testament? (Jest to osoba po 60tce, schorowana). Oczywiście w tym pierwszym przypadku, by zachował prawo dożywotniego mieszkania w domu. Może jest jakaś inna forma? 2.W domu obecnie poza znajomym mieszka jego siostrzeniec z żon...

Wyszukiwarka