Brak możliwości zażalenia.

Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać.
Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w państwie prawa, a tu skazują bez prawa do obrony. Pomóżcie mi wrócić do normalności i odzyskać to co mi zabrano.
anonim cytuj
06-11-2023
Z jakiego powodu? I chyba raczej wyroku niż postanowienia.

anonim cytuj
06-11-2023
Niech będzie wyrok! Z jakiego powodu to po dzien dzisiejszy nie wiem. Nie było mnie na sprawie bo odsiadywalem inny wyrok i nie zostałem powiadomiony. Adwokata też nie miałem żeby mnie mógł o tym powiadomic . Czytałem ,że jeżeli odbywam kare pozbawienia wolności a nie mam pełnomocnika to powinni powiadomic mnie listownie.
I co teraz dalej?
Jest szansa to jakoś odkręci ?

anonim cytuj
06-11-2023
Trzeba zatem sprawdzić czy były do Ciebie wysyłane informacje o sprawie i na jaki adres.

anonim cytuj
06-11-2023
Ostatnie awizo było z dania w którym byłem zatrzymany i osadzony. Chodzi mi najbardziej o to , że nie dostałem żadnego wyroku sądu odbywając kare i w ten sposób nie miałem szans się odwołać. Chyba posiadają jakoś bazę danych o osadzonych? Jakoś inne listy z sądu do mnie docierały. Musieli wiedzieć gdzie przebywam!!!

anonim cytuj
06-11-2023
Owszem, posiadają bazę, ale nikt nie sprawdza tej bazy przed każdym wysłaniem korespondencji w każdej sprawie i do każdej osoby. W niektórych sądach to są setki, a może i tysiące listów dziennie. Możesz złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia odwołania od wyroku. Żeby był skuteczny musiałbyś jednak wykazać, że korespondencja była wysyłana na błędny adres lub że nie miałeś możliwości odebrać, bo byłeś osadzony. Jeśli jednak miałeś awizo będąc na wolności to nic nie wskórasz, bo miałeś możliwość odebrania korespondencji, ale z niej nie skorzystałeś.

anonim cytuj
06-11-2023
A powiadomiłeś sąd że jesteś pozbawiony wolności?

anonim cytuj
06-11-2023
Nie powiadamiałem. Jakoś inne zdarzenie w formie zapłata za koszta sprawy, wykroczenia itd. przychodziły na adres zakładu czy to do mnie, czy do innych osadzonych. Najważniejszy jest fakt ,że zostałem skazany, zostały mi odebrane uprawnienia do prowadzenia pojazdów mechanicznych i zapłata 5 tys.zł. A Ja powtarzam nigdy nie zostałem zatrzymany jakiś pojazd pod wpływem środków odurzających. Jest to opisane w aktach sprawy!!! W których opisuje Milicja ,że zatrzymują mnie idąc po ulicy zdała od auta bez kluczy. Więc sąd musiał nawet nie czytać akt i skazał mnie z powietrza. Następnie brak dostarczenia wezwania na sprawę i wyroku sądu!!! Jak mogłem się bronić???

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Zaginiona paczka
Witam, proszę o poradę prawną. Wysłałem paczkę przez Pocztę Polską do USA w której znajdowały się drogie limitowane buty. Paczka była ubezpieczona na kilka tysięcy złotych. Przesyłka w Nowym Yorku się zgubiła. Po złożeniu podania o zwrot pieniędzy poczta prosiła od podesłanie rachunku lub dokumentu potwierdzającego tak wysoką wartość paczki. Jednak jest to nie możliwe ponieważ te buty są kilka razy obecnie droższe na rynku wtórnym niż podczas ...
Zachowek po rodzicach.
Moi rodzice w 1994 roku przepisali notarialnie gospodarstwo rolne z budynkami mojemu bratu. Rok później brat przepisał notarialnie całe gospodarstwo na mnie. Czy w takim przypadku pozostałemu rodzeństwu należy się po 29 latach zachowek lub inne pieniądze? Tata zmarł 17 lat temu, natomiast mama nadal żyje....
sprzedałam samochód, kupujący chce zwrotu kosztów.
Dzień dobry, Przedwczoraj sprzedałam samochód. Auto zostało sprawdzone przez kupującego. Dziś osoba, która kupiła auto informuje mnie, że PRAWIE nie działa katalizator. Co potwierdził jej znojmy mechanik. Nie widziałam o jakichkolwiek usterkach . Żąda zwrotu kosztów, grozi policją i sądem. Co zrobić w tej sytuacji, przecież nie wiem co ten mechanik robił z moim autem, czy czegoś nie wymienił skoro to znajomy. Osobiście jestem przekonana, ż...
Nie stawienie się na komisji wojskowej.
Nie wstawiłem się na komisji wojskowej z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej. Jutro czeka mnie wizyta na komendzie. Dodam ze jestem po nowotworze i bardzo poważnych operacjach. Co mi grozi?...

Wyszukiwarka