Sprzęty w wynajmowanym mieszkaniu uległy zniszczeniu. Wyrzuciłam je nie informując właściciela. Sprawa trafiła do Sądu, jak to się może skończyć?

Witam serdecznie Dostałam dzisiaj pismo z Prokuratury rejonowej o przesłaniu aktu oskarżenia do sądu z artykułu 248 par 1 kk.
Sprawa wygląda tak że wyprowadziłam się z wynajmowanego mieszkania Właściciel zgłosił kradzież na policji żelazka i mikrofalówki Niestety te sprzęty uległy zniszczeniu wiec je wyrzuciłam nie informując o tym właściciela Żelazko zostawiłam zastępcze Na policji zeznałam zgodnie z prawdą że sprzęty uległy zniszczeniu i je wyrzuciłam Dostałam także pismo od pełnomocnika właściciela że straty wyceniają na 1000 zł i potrącają to z kaucji. Na policji przesłałam te pisma. Jak to może się skończyć i dlaczego zostało przesłane to do sądu? Proszę o pomoc Pozdrawiam
anonim cytuj
25-07-2022
1. 284 k.k. zapewne
2. Może się skończyć rozmaicie, od uniewinnienia przez warunkowe umorzenie postępowania aż po grzywnę/ograniczenie wolności. Nie spodziewałbym się pozbawienia wolności, raczej też nie zawiasów.
3. Co "dlaczego zostało przesłane do sądu"? W sensie cała sprawa?

anonim cytuj
25-07-2022
1. 284 k.k. zapewne
2. Może się skończyć rozmaicie, od uniewinnienia przez warunkowe umorzenie postępowania aż po grzywnę/ograniczenie wolności. Nie spodziewałbym się pozbawienia wolności, raczej też nie zawiasów.
3. Co "dlaczego zostało przesłane do sądu"? W sensie cała sprawa?

Tak dokładnie tak dlaczego zostało wysłane to do sądu?

anonim cytuj
25-07-2022
Tak dokładnie tak dlaczego zostało wysłane to do sądu?

Prokurator najwyraźniej uznał, że istnieją podstawy do wniesienia aktu oskarżenia.
Prawdę mówiąc z tego co wiem, to aktualnie prokuratorzy mają odgórny nakaz, by umarzać postepowania tylko w skrajnych sytuacjach. Taka polityka państwa. Dlatego jeśli są jakiekolwiek, choćby nikłe podstawy, to sprawy trafiają do sądu.
To nie znaczy, że zostanie Pani skazana, ale musi Pani rozpocząć proces przygotowywania się do obrony przed sądem.

anonim cytuj
25-07-2022
Czyli adwokat wskazany?

anonim cytuj
25-07-2022
Czyli adwokat wskazany?

Może się przydać, z pewnością nie zaszkodzi.

anonim cytuj
25-07-2022
Dziękuję za pomoc

anonim cytuj
25-07-2022
Zgodnie z artykułem 248 § 1 kodeksu karnego, kto bez uprawnienia przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5. W Pańskim przypadku, zeznała Pani na policji, że sprzęty uległy zniszczeniu i je wyrzuciła. Jeżeli będzie Pani w stanie przedstawić dowody, które potwierdzą tę wersję wydarzeń, to akt oskarżenia mógłby zostać oddalony. Co do potrącenia z kaucji, właściciel ma prawo dochodzić swoich roszczeń w oparciu o umowę najmu, jednakże warto byłoby dokładnie przeanalizować jej postanowienia.

Odpowiedź na Post 3:

Zostało to przesłane do sądu, ponieważ po przeprowadzeniu dochodzenia prokuratura uznała, że istnieją podstawy do postawienia zarzutów karnych w oparciu o art. 248 par. 1 kk. W takiej sytuacji prokurator jest zobowiązany do przekazania sprawy sądowi.

Odpowiedź na Post 4:

Dokładnie, prokurator, po przeanalizowaniu zgromadzonego materiału dowodowego, uznał, że istnieją podstawy do postawienia zarzutów. Często w praktyce zdarza się, że prokuratura, mając pewne wątpliwości co do składu przestępstwa czy winy oskarżonego, kieruje sprawę do sądu, który dokonuje ostatecznej oceny.

Jeżeli czuje się Pani niepewnie w kwestiach prawnych, warto rozważyć skorzystanie z pomocy adwokata. Specjalista w dziedzinie prawa karnego będzie w stanie odpowiednio Panią reprezentować w sądzie oraz doradzić w kwestiach związanych z obroną.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
Współwłasność nieruchomości z mamą.
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę. Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Zwolnienie dyscyplinarne a L4.
Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach...

Wyszukiwarka