Reklamacja towaru

Witam serdecznie.
Mam pytanie odnośnie reklamacji towaru. W dniu 04.01 wysłałam zgodnie z formularzem reklamacyjnym uszkodzony produkt. Został dostarczony do magazynu pośrednika sprzedaży OleOle 05.01 (zgodnie z internetowym potwierdzeniem dostarczenia) natomiast maila, że sprzęt został przyjęty do weryfikacji dostałam 12.01. Jednocześnie OleOle przekazało informacje, że ze względu na covid rozpatrzenie reklamacji może trwać dłużej.

Moje pytania:
1. Czy jest to zgodne z prawem, że teraz rozpatrzenie reklamacji trwa dłużej niż z tego co się orientuje 14 dni? (Chyba ze się mylę odnośnie 2 tygodni)
2. Od kiedy liczy się moment rozpatrzenia reklamacji? Od momentu aż trafił do wskazanego w formularzu magazynu (05.01) czy maila, że reklamacja jest przyjęta do realizacji (12.01)?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
26-01-2021
Czy Pani roszczenia były z tytułu rękojmi?

anonim cytuj
26-01-2021
Mam nadzieję, że odpowiadam na pytanie bo 1 raz reklamowałam produkt stąd moja znikoma wiedza odnośnie rekojmi. Wada produktu została stwierdzona po kilku miesiącach użytkowania. Kupiłam dwa z czego ten reklamowany głośno pracował i pokazywał nieprawidłowe parametry na wyświetlaczu. Weszłam teraz na formularz zgłoszeniowy który załączyłam do wysłanego produktu i jest na niej zawarte; podstawa prawna: gwarancja.

anonim cytuj
26-01-2021
To czas rozpatrzenia i inne kwestie znajdzie Pani w umowie gwarancji/regulaminie/karcie.

anonim cytuj
26-01-2021
Dziękuje serdecznie za informacje.

anonim cytuj
26-01-2021

Sugerowane Tematy

Nie otrzymałam PIT-u, gdzie to zgłosić?
Jestem studentka i od czerwca 2021 do września 2022 roku pracowałam na umowę zlecenie w jednym ze sklepów odzieżowych. Na początku 2022 roku otrzymałam od pracodawcy PIT-11 za 2021 rok, jednak teraz go nie otrzymałam (inni pracujący w tym sklepie już otrzymali) i dowiedziałam się od współpracownic ze prawdopodobnie go nie otrzymam lub ewentualnie wyślą mi go poczta. W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania i nikt nie kontaktował się ze mną w ...
Podwójne zajęcie należności z tego samego tytułu.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
rozwiązanie umowy po urlopie macierzyńskim
Witajcie, jestem zatrudniona na czas nie określony u prywaciarza od września 2018, w listopadzie 2019 urodziłam córkę, macierzyński mam do 23.10 br. Dziś dzwoniłam do pracodawcy jak to będzie dalej, odpowiedział że po macierzyńskim muszę wykorzystać zaległy urlop a potem rozwiążemy umowę, bo nie ma dla mnie miejsca.. Czy może tak zrobić?...
Ugoda z PZU.
Chciałbym podpytać osób którym udało się dojść do w miarę korzystnej ugody z PZU. Nie wchodząc za mocno w szczegóły mam ponad 100 tysięcy do oddania ubezpieczalni. Jestem załamany ale trudno, jakoś trzeba to przełknąć. Czy jest szansa że PZU pójdzie na rękę i pozwoli płacić powiedzmy 1000zł miesięcznie? Dla mnie to nie jest mało, ale więcej po prostu nie dam rady spłacać. Co ewentualnie grozi za nie spłacenie, tylko że to nie jest tak że ja nie...

Wyszukiwarka