Witam serdecznie.
Mam pytanie odnośnie reklamacji towaru. W dniu 04.01 wysłałam zgodnie z formularzem reklamacyjnym uszkodzony produkt. Został dostarczony do magazynu pośrednika sprzedaży OleOle 05.01 (zgodnie z internetowym potwierdzeniem dostarczenia) natomiast maila, że sprzęt został przyjęty do weryfikacji dostałam 12.01. Jednocześnie OleOle przekazało informacje, że ze względu na covid rozpatrzenie reklamacji może trwać dłużej.
Moje pytania:
1. Czy jest to zgodne z prawem, że teraz rozpatrzenie reklamacji trwa dłużej niż z tego co się orientuje 14 dni? (Chyba ze się mylę odnośnie 2 tygodni)
2. Od kiedy liczy się moment rozpatrzenia reklamacji? Od momentu aż trafił do wskazanego w formularzu magazynu (05.01) czy maila, że reklamacja jest przyjęta do realizacji (12.01)?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
26-01-2021
Czy Pani roszczenia były z tytułu rękojmi?
anonim cytuj
26-01-2021
Mam nadzieję, że odpowiadam na pytanie bo 1 raz reklamowałam produkt stąd moja znikoma wiedza odnośnie rekojmi. Wada produktu została stwierdzona po kilku miesiącach użytkowania. Kupiłam dwa z czego ten reklamowany głośno pracował i pokazywał nieprawidłowe parametry na wyświetlaczu. Weszłam teraz na formularz zgłoszeniowy który załączyłam do wysłanego produktu i jest na niej zawarte; podstawa prawna: gwarancja.
anonim cytuj
26-01-2021
To czas rozpatrzenia i inne kwestie znajdzie Pani w umowie gwarancji/regulaminie/karcie.
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Proszę o informację w sprawie zwrotu towaru. Zakup stacjonarny towar zgodnie z regulaminem można zwrócić do 30 dni z metkami nie używany. Sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu, ponieważ zamiast paragonu mam potwierdzenie z konta bankowego. Sklep powołuje się na wewnętrzny regulamin
Natomiast z tego co czytam to powinien przyjąć zwrot. Jak to jest?...
Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pien...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: