Umowa dożywocia a choroba alkoholowa.

Otrzymałem nieruchomość w ramach umowy dożywocia. Dożywotnikami są moi rodzice. Umowa zakłada, że mam opiekować się rodzicami, utrzymywać ich do końca ich życia. Oboje rodziców to alkoholicy, mieszkają sami w domu. Póki co jest ok, tzn. sami się utrzymują, ale nie jestem pewien co będzie dalej. Czy w tej sytuacji jest możliwość odstąpienia od umowy dożywocia jeśli ich choroba alkoholowa będzie bardziej zaawansowana, nie zaczną się leczyć? Czy nie i mimo wszystko będę musiał ich utrzymywać?
anonim cytuj
31-08-2023
Przez odstąpienie rozumiesz zwrot nieruchomości rodzicom?
tak. Albo czy jest jakieś inne rozwiązanie?

art. 913 § 1 Kc - zamiana dożywocia na rentę -

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...
problem z mechanikiem
Witam. Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto. Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym...
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej... ...
Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...

Wyszukiwarka