Ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać??

Dobry wieczór wszystkim, jestem ciekaw ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać, nie pytam o bycie pod wpływem, bo tutaj jest wszystko jasne.
anonim cytuj
02-12-2022
Nie ma żadnych ograniczeń w posiadaniu alkoholu. Regulacje prawne dotyczące zakupu i spożywania.
+1  
anonim cytuj
02-12-2022
A ogólnie w domu można posiadać dowolną ilość czy jest jakieś ograniczenie, że tyle i tyle na użytek własny?

anonim cytuj
02-12-2022
Nie ma ograniczeń co ilości alkoholu posiadanego w domu, oczywiście mówimy o alkoholu z legalnego źródła.
+1  
anonim cytuj
02-12-2022
A własnej produkcji?

anonim cytuj
02-12-2022
Zgodnie z polskim prawem produkcja alkoholu wymaga dokonania wpisu do jednego z rejestrów: działalności w zakresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych albo podmiotów wykonujących działalność w zakresie wyrobu i przetwarzania alkoholu etylowego. Bez w/w wpisu jest nielegalne grozi za to karą grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Jeśli wytwarzany alkohol jest znacznej wartości, osoba go produkująca może zostać również ukarana grzywną, karą ograniczenia wolności albo karą pozbawienia wolności w zwiększonym do lat 2 wymiarze. Natomiast uczynienie sobie stałego źródła dochodu z domowego wytwarzania alkoholu etylowego grozi jeszcze surowszą karą (pozbawienie wolności do lat 3).

anonim cytuj
02-12-2022
Bardzo dziękuję za odpowiedź

anonim cytuj
02-12-2022
Posiadać alkohol może KAŻDY! Nawet 5 letnie dziecko i nic mu za to nie grozi.
Odpowiedzialność za sprzedaż alkoholu nieletniemu ponosi... uwaga, uwaga... SPRZEDAWCA, a nie klient. Więc za kupno żaden mandat ci nie grozi, co najwyżej kłopot może mieć sprzedawca.

anonim cytuj
02-12-2022
A jest np jakiś limit, czy w tym kierunku nie jest to uregulowane prawnie?

anonim cytuj
02-12-2022
Nie istnieją takie ograniczenia

anonim cytuj
02-12-2022
Dobry wieczór wszystkim, jestem ciekaw ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać, nie pytam o bycie pod wpływem, bo tutaj jest wszystko jasne.

W polskim prawie nie ma regulacji, która zakazuje niepełnoletniemu samemu posiadania alkoholu. Ograniczenia dotyczą sprzedaży, podawania oraz spożywania alkoholu przez osoby niepełnoletnie.

A ogólnie w domu można posiadać dowolną ilość czy jest jakieś ograniczenie, że tyle i tyle na użytek własny?

Nie ma ograniczeń co do ilości alkoholu, który można posiadać w domu. Oczywiście, zakładamy że chodzi o alkohol zakupiony w legalny sposób.

A własnej produkcji?

Produkcja alkoholu na użytek własny nie jest zakazana. Niemniej jednak istnieją pewne ograniczenia. Jeśli produkcja alkoholu przekracza określoną ilość, może być uznana za działalność gospodarczą i wówczas wymagane są odpowiednie zgody i koncesje. Wytwarzanie alkoholu na skalę komercyjną bez odpowiednich uprawnień jest nielegalne i podlega sankcjom karnym.

Posiadać alkohol może KAŻDY! Nawet 5 letnie dziecko i nic mu za to nie grozi.

To prawda, polskie prawo nie zakazuje posiadania alkoholu przez osoby niepełnoletnie. Ograniczenia dotyczą sprzedaży, podawania oraz spożywania alkoholu przez niepełnoletnich.

A jest np jakiś limit, czy w tym kierunku nie jest to uregulowane prawnie?

Nie ma ustalonego limitu dotyczącego ilości alkoholu, jaki można posiadać, ani dla osób pełnoletnich, ani dla niepełnoletnich. Jednakże, odpowiedzialność za sprzedaż alkoholu nieletniemu spoczywa na sprzedawcy. W praktyce oznacza to, że osoba niepełnoletnia, która kupi alkohol, nie ponosi za to konsekwencji prawnych, ale sprzedawca tak.

anonim cytuj
07-08-2023
W polskim prawie nie istnieją przepisy, które bezpożytecznie zakazywałyby osobie niepełnoletniej posiadania alkoholu. Ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi w art. 15 jasno wskazuje zakaz sprzedaży i podawania alkoholu osobom poniżej 18. roku życia, ale nie wprowadza zakazu samego posiadania alkoholu przez takie osoby.

Oznacza to, że posiadanie alkoholu, zarówno przy sobie, jak i w domu, przez osobę niepełnoletnią nie jest karalne. W konsekwencji prawo nie określa również żadnych limitów ilościowych alkoholu, który może posiadać osoba niepełnoletnia ani pełnoletnia (pod warunkiem legalnego źródła pochodzenia alkoholu).

Inna sytuacja ma miejsce w przypadku produkcji alkoholu. Zgodnie z art. 12a ustawy o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych, wytwarzanie alkoholu etylowego bez wymaganego wpisu do rejestru działalności regulowanej jest przestępstwem zagrożonym karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku (art. 12a ust. 1). W przypadku produkcji na większą skalę lub uczynienia z tego procederu stałego źródła dochodu, grożą surowsze sankcje, określone w art. 12a ust. 2–3 tej ustawy.

Podsumowując:

Niepełnoletni mogą legalnie posiadać alkohol, brak limitów ilościowych.

Zakazana jest sprzedaż, podawanie i spożywanie alkoholu przez osoby niepełnoletnie (art. 15 ustawy o wychowaniu w trzeźwości).

Produkcja alkoholu bez wymaganej zgody jest karalna (art. 12a ustawy o wyrobie alkoholu etylowego)

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Przed czym chroni mnie rozdzielność majątkowa?
Witam , jutro idę z mężem do notariusza , "spisać"rozdzielność majątkową. Może mi ktoś napisać przed czym chroni mnie ona tak na prawdę ?...
Zmiana miejsca odprowadzania dziecka
Witam, mój problem polega na tym iz w piątki o godzinie 20.30 muszę odprowadzać syna do ojca,czyli jego miejsca zamieszkania. Lecz co drugi tydzień ojciec dziecka pracuje do 22:00 i zawsze odbierali go dziadkowie. Niestety ex robi pod górkę,i mówi że dziadki już nie będą go odbierać i że to ja muszę go do nich odprowadzić bo tak wymaga prawo. Ale jeśli sądownie mamy ustalone że w miejsce zamieszkania dziecka to czy muszę pod inny adres? Dodam że ...
Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US
Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców. I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie...
Jak usunąć dzikich użytkowników z mojej działki?
Kupiliśmy prawa spadkowe po zmarłej osobie w którego skład wchodzi 1/2 działki budowlanej. Gdy pojechaliśmy na ta działkę okazało się , że jest ogrodzona przez sąsiada od 10-12 lat. Poszliśmy do niego prosić go by przesunął płot w granice swojej działki. Na początku był miły i proponował odkup jednak po jakimś czasie zaczął nam grozić prokuratura, że go nachodzimy. Posiadamy wszystkie dokumenty które potwierdzają współwłasność tej zmarłej pani po...

Wyszukiwarka