Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?

Witam.
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme.
Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?
I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową
anonim cytuj
02-12-2022
Miałam nie dawno taką sytuację u męża, pracował ponad pół roku (budowlanka) strzelił kręgosłup jak był w PL. Od razu lekarz, L4 wystawione na druku do zagranicznego pracodawcy, od razu wysłaliśmy e-maile oraz do kasy chorych (w tym przypadku AOK) Pracodawca nie ma obowiązku przesłać dalej Twojego zwolnienia chorobowego tylko Ty musisz to zrobić do 7 dniu od zachorowania. My się wywiązaliśmy z tego, jednak zasiłku chorobowego do dziś nie otrzymaliśmy bo Niemiecka kasa chorych "sprawdza" zasadność tego L4, więc musimy jeszcze poczekać. A pieniądze za L4 nie zostają wysłane przez agencję tylko przez firmę która Cię zatrudniła poprzez agencję

anonim cytuj
02-12-2022
Ja ogólnie trochę inaczej miałem ponieważ za pierwszy tydzień l4(koniec miesiąc) dostałem całość a za 2 tydzień dostałem za 7.5 godziny z czego meilowo od ubezpieczenia dowiedziałem się że moje l4 nie dotarło wgl

anonim cytuj
02-12-2022
Mój mąż też dostał za pierwsze 2 tygodnie od firmy w której był zatrudniony po przez agencję, po miesiącu dostał 200 euro od tej samej firmy a po interwencji bo chorobowe trwało 3 miesiące, dowiedzieliśmy się, że Niemiecka kasa chorych sprawdza zasadność tego chorobowego i czekamy....

anonim cytuj
02-12-2022
A nie wie pani czy są na to jakieś kodeksy karne czy mogę dochodzić swoich praw poprzez sąd? Chce coś z tym zrobić aby Ci ludzie nie czuli się bezkarnie..

anonim cytuj
02-12-2022
Tu masz wszystko i na temat
https://reedy.pl/niemiecki-pracodawca-nie-wyplacil.../

anonim cytuj
02-12-2022
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe? I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową

Jeżeli chodzi o opłaty za mieszkanie:
Jeżeli mieszkanie jest oferowane przez pracodawcę jako darmowe, nie powinny być pobierane za nie żadne dodatkowe opłaty. Wymaganie opłat za coś, co zostało zaproponowane jako darmowe, mogłoby stanowić naruszenie umowy i może być przedmiotem sporu.

W kwestii przekazywania zwolnienia lekarskiego (L4) przez pracodawcę:
Zgodnie z prawem niemieckim, pracownik ma obowiązek przesłać oryginalne zwolnienie lekarskie zarówno do pracodawcy, jak i do kasy chorych w Niemczech (np. AOK) w ciągu 7 dni od daty wystawienia. Niezależnie od tego, czy pracodawca przekazał zwolnienie dalej, to pracownik ma obowiązek dostarczenia go do odpowiednich instytucji.

A nie wie pani czy są na to jakieś kodeksy karne czy mogę dochodzić swoich praw poprzez sąd? Chce coś z tym zrobić aby Ci ludzie nie czuli się bezkarnie..

Jeśli chodzi o ewentualne naruszenia praw pracowniczych przez pracodawcę, istnieją odpowiednie przepisy w niemieckim prawie pracy, które chronią prawa pracowników. Możesz zgłosić sprawę do niemieckiego sądu pracy (Arbeitsgericht) w celu dochodzenia swoich praw. Jeżeli czujesz, że Twoje prawa zostały naruszone, warto skorzystać z pomocy niemieckiego adwokata specjalizującego się w prawie pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

umowa na czas nieokreślony / własna działalność
Jestem zatrudniony w firmie na podstawie umowy o prace na czas nieokreślony. Czy jeżeli bym otworzył własna działalność to muszę zgłaszać ten fakt pracodawcy wymagana jest jakaś zmiana umowy ? Co z płatnością ZUS jeżeli została by umowa o prace to płaci ja dalej pracodawca?...
Dziedziczenie długów.
Dobry wieczór. Mam pytanie rok temu zmarł szwagier. Miał małoletniego syna czy rodzeństwo zmarłego dziedziczy długi....
Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Ul nad moim mieszkaniem. Brak działań ze strony właściciela kamienicy.
Wynajmuje mieszkanie w prywatnej kamienicy. Nad moim oknem pod dachem (mieszkam na poddaszu) osy zrobiły sobie gdzieś ul. Kiedy tylko otworze okno osy wlatują mi do mieszkania. Zadzwoniłam do administratora kamienicy, ale niestety minęło już 5 dni i nadal nikt nie przyjechał żeby owe gniazdo usunąć. Czy jest jakaś możliwość prawna zmusić administratora do szybszej interwencji bądź obciążenia administratora kosztami usunięcia tego gniazda po wezwa...

Wyszukiwarka