Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?

Witam.
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme.
Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?
I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową
anonim cytuj
02-12-2022
Miałam nie dawno taką sytuację u męża, pracował ponad pół roku (budowlanka) strzelił kręgosłup jak był w PL. Od razu lekarz, L4 wystawione na druku do zagranicznego pracodawcy, od razu wysłaliśmy e-maile oraz do kasy chorych (w tym przypadku AOK) Pracodawca nie ma obowiązku przesłać dalej Twojego zwolnienia chorobowego tylko Ty musisz to zrobić do 7 dniu od zachorowania. My się wywiązaliśmy z tego, jednak zasiłku chorobowego do dziś nie otrzymaliśmy bo Niemiecka kasa chorych "sprawdza" zasadność tego L4, więc musimy jeszcze poczekać. A pieniądze za L4 nie zostają wysłane przez agencję tylko przez firmę która Cię zatrudniła poprzez agencję

anonim cytuj
02-12-2022
Ja ogólnie trochę inaczej miałem ponieważ za pierwszy tydzień l4(koniec miesiąc) dostałem całość a za 2 tydzień dostałem za 7.5 godziny z czego meilowo od ubezpieczenia dowiedziałem się że moje l4 nie dotarło wgl

anonim cytuj
02-12-2022
Mój mąż też dostał za pierwsze 2 tygodnie od firmy w której był zatrudniony po przez agencję, po miesiącu dostał 200 euro od tej samej firmy a po interwencji bo chorobowe trwało 3 miesiące, dowiedzieliśmy się, że Niemiecka kasa chorych sprawdza zasadność tego chorobowego i czekamy....

anonim cytuj
02-12-2022
A nie wie pani czy są na to jakieś kodeksy karne czy mogę dochodzić swoich praw poprzez sąd? Chce coś z tym zrobić aby Ci ludzie nie czuli się bezkarnie..

anonim cytuj
02-12-2022
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe? I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową

Jeżeli chodzi o opłaty za mieszkanie:
Jeżeli mieszkanie jest oferowane przez pracodawcę jako darmowe, nie powinny być pobierane za nie żadne dodatkowe opłaty. Wymaganie opłat za coś, co zostało zaproponowane jako darmowe, mogłoby stanowić naruszenie umowy i może być przedmiotem sporu.

W kwestii przekazywania zwolnienia lekarskiego (L4) przez pracodawcę:
Zgodnie z prawem niemieckim, pracownik ma obowiązek przesłać oryginalne zwolnienie lekarskie zarówno do pracodawcy, jak i do kasy chorych w Niemczech (np. AOK) w ciągu 7 dni od daty wystawienia. Niezależnie od tego, czy pracodawca przekazał zwolnienie dalej, to pracownik ma obowiązek dostarczenia go do odpowiednich instytucji.

A nie wie pani czy są na to jakieś kodeksy karne czy mogę dochodzić swoich praw poprzez sąd? Chce coś z tym zrobić aby Ci ludzie nie czuli się bezkarnie..

Jeśli chodzi o ewentualne naruszenia praw pracowniczych przez pracodawcę, istnieją odpowiednie przepisy w niemieckim prawie pracy, które chronią prawa pracowników. Możesz zgłosić sprawę do niemieckiego sądu pracy (Arbeitsgericht) w celu dochodzenia swoich praw. Jeżeli czujesz, że Twoje prawa zostały naruszone, warto skorzystać z pomocy niemieckiego adwokata specjalizującego się w prawie pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?
Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam...
Wyznaczenie pieczy zastępczej.
Sąd wyznaczył opiekuna prawnego (wychowawcę z placówki, brak pokrewieństwa) dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej pomimo braku zgody tej osoby. Czy od wyroku sądu rejonowego można się odwołać? Czy wnioskodawca musi wnieść z tego tytułu opłatę (jaką)?...
Podatek od spadku po rodzicach.
Witajcie, mam pytanie czy syn musi zapłacić podatek , jeżeli w spadku zatwierdzonym przez sąd po rodzicach dostał działkę i stary dom o wartości 120 000zł? Bo z tego co wiem to od darowizny nie płaci się ale nie wiem jak to jest ze spadkiem....
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...

Wyszukiwarka