Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?

Witam.
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme.
Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?
I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową
anonim cytuj
02-12-2022
Miałam nie dawno taką sytuację u męża, pracował ponad pół roku (budowlanka) strzelił kręgosłup jak był w PL. Od razu lekarz, L4 wystawione na druku do zagranicznego pracodawcy, od razu wysłaliśmy e-maile oraz do kasy chorych (w tym przypadku AOK) Pracodawca nie ma obowiązku przesłać dalej Twojego zwolnienia chorobowego tylko Ty musisz to zrobić do 7 dniu od zachorowania. My się wywiązaliśmy z tego, jednak zasiłku chorobowego do dziś nie otrzymaliśmy bo Niemiecka kasa chorych "sprawdza" zasadność tego L4, więc musimy jeszcze poczekać. A pieniądze za L4 nie zostają wysłane przez agencję tylko przez firmę która Cię zatrudniła poprzez agencję

anonim cytuj
02-12-2022
Ja ogólnie trochę inaczej miałem ponieważ za pierwszy tydzień l4(koniec miesiąc) dostałem całość a za 2 tydzień dostałem za 7.5 godziny z czego meilowo od ubezpieczenia dowiedziałem się że moje l4 nie dotarło wgl

anonim cytuj
02-12-2022
Mój mąż też dostał za pierwsze 2 tygodnie od firmy w której był zatrudniony po przez agencję, po miesiącu dostał 200 euro od tej samej firmy a po interwencji bo chorobowe trwało 3 miesiące, dowiedzieliśmy się, że Niemiecka kasa chorych sprawdza zasadność tego chorobowego i czekamy....

anonim cytuj
02-12-2022
A nie wie pani czy są na to jakieś kodeksy karne czy mogę dochodzić swoich praw poprzez sąd? Chce coś z tym zrobić aby Ci ludzie nie czuli się bezkarnie..

anonim cytuj
02-12-2022
Tu masz wszystko i na temat
https://reedy.pl/niemiecki-pracodawca-nie-wyplacil.../

anonim cytuj
02-12-2022
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe? I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową

Jeżeli chodzi o opłaty za mieszkanie:
Jeżeli mieszkanie jest oferowane przez pracodawcę jako darmowe, nie powinny być pobierane za nie żadne dodatkowe opłaty. Wymaganie opłat za coś, co zostało zaproponowane jako darmowe, mogłoby stanowić naruszenie umowy i może być przedmiotem sporu.

W kwestii przekazywania zwolnienia lekarskiego (L4) przez pracodawcę:
Zgodnie z prawem niemieckim, pracownik ma obowiązek przesłać oryginalne zwolnienie lekarskie zarówno do pracodawcy, jak i do kasy chorych w Niemczech (np. AOK) w ciągu 7 dni od daty wystawienia. Niezależnie od tego, czy pracodawca przekazał zwolnienie dalej, to pracownik ma obowiązek dostarczenia go do odpowiednich instytucji.

A nie wie pani czy są na to jakieś kodeksy karne czy mogę dochodzić swoich praw poprzez sąd? Chce coś z tym zrobić aby Ci ludzie nie czuli się bezkarnie..

Jeśli chodzi o ewentualne naruszenia praw pracowniczych przez pracodawcę, istnieją odpowiednie przepisy w niemieckim prawie pracy, które chronią prawa pracowników. Możesz zgłosić sprawę do niemieckiego sądu pracy (Arbeitsgericht) w celu dochodzenia swoich praw. Jeżeli czujesz, że Twoje prawa zostały naruszone, warto skorzystać z pomocy niemieckiego adwokata specjalizującego się w prawie pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie długów po rodzicach.
Moja matka rozwiodła się z tatą jak byłam mała, sąd przyznał opiekę mojemu tacie, pozbawiając władzy rodzicielskiej matkę. Mam przyrodnie rodzeństwo każde z innego małżeństwa, siostra i brat, matka po małżeństwie wyszła za mąż, mąż zmarł, popadła w długi i alkohol. Czy jeżeli mama umrze to ja dziedziczę po niej jakieś długi? Jak się przed tym ustrzec, nikt mnie nie poinformuję nawet o śmierci bo nie utrzymuje żadnych kontaktów z tą rodziną....
Emerytura z KRUS.
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właś...
Bank nie uznał reklamacji.
Dzień dobry , zostałem oszukany na blika , dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych , zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik , podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx , bank nie uznał mi reklamacji , napisali że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został...
nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...

Wyszukiwarka