Rozprawa sądowa a zwolnienie z pracy.

Co zrobić jeśli pracodawca nie chce dać wolnego na rozprawę sądową?
Jest coś takiego jak zwolnienie z pracy na czas trwania rozprawy sądowej?
anonim cytuj
03-10-2023
Na urlop na żądanie też potrzebna jest zgoda pracodawcy. "Pracodawca może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu na żądanie. Zgodnie z orzecznictwem sądów może tak postąpić, gdy wystąpią szczególne okoliczności, a obecność pracownika w pracy okaże się niezbędna do ochrony interesów przedsiębiorstwa."

anonim cytuj
03-10-2023
Nie przysługuje urlop płatny ale jest obowiązek powiadomienia pracodawcy odpowiednio wcześniej najlepiej mailem albo smsem. Nawet jak się nie zgodzi to jest nieobecność usprawiedliwiona.

anonim cytuj
03-10-2023
Poruszone kwestie dotyczą problematyki zwolnień z pracy z uwagi na konieczność uczestnictwa w rozprawie sądowej. Poniżej odpowiedzi z punktu widzenia prawa pracy obowiązującego w Polsce.

Co zrobić jeśli pracodawca nie chce dać wolnego na rozprawę sądową?

Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 33[1] § 1), pracownik ma prawo do nieobecności w pracy w razie wezwania jako świadek przed organ procesowy. Co więcej, pracodawca nie może być przeszkodą w skorzystaniu z tego prawa. Trzeba jednak zaznaczyć, że pracownik jest zobowiązany do jak najszybszego poinformowania pracodawcy o tej sytuacji oraz przedstawienia stosownego zaświadczenia (np. kopii wezwania).

Na urlop na żądanie też potrzebna jest zgoda pracodawcy. "Pracodawca może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu na żądanie.

Choć pracodawca ma prawo odmówić urlopu na żądanie, sytuacja, gdy pracownik jest wezwany jako świadek, jest szczególna i wyżej wspomniany art. 33[1] § 1 Kodeksu pracy jest normą, która ma priorytetową stosowalność.

Nie przysługuje urlop płatny ale jest obowiązek powiadomienia pracodawcy odpowiednio wcześniej najlepiej mailem albo smsem.

W odniesieniu do tej części, chociaż pracownik nie jest zobowiązany do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego w takiej sytuacji, to istotne jest, aby powiadomienie pracodawcy zostało zrealizowane na piśmie (email jest akceptowalny), by było możliwe potwierdzenie faktu i daty powiadomienia. To jest kluczowe w kontekście ewentualnych późniejszych sporów co do zasadności nieobecności w pracy.

Warto podkreślić, że pracodawca nie może narażać pracownika na negatywne konsekwencje związane z koniecznością stawiennictwa w sądzie, gdyż działanie takie mogłoby zostać uznane za naruszenie praw pracownika.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
Pracodawca nie odprowadza składek ZUS.
Pracodawca od kilkunastu lat nie odprowadza składek za pracowników do ZUS. Pracownicy są zgłoszeni do ubezpieczenia. Jakie będą tego konsekwencje dla pracowników?...
Czy moge sprawdzić co obejmuje spadek?
Czy można gdzieś sprawdzić co obejmuje spadek po zmarłym wujku? Wujek był kawalerem, nie miał dzieci, część rodziny zrzeka się spadku bo są tam podobno długi ok 50 tys zł, z tego co wiem to są też jakieś ziemię. Chciałabym dokładnie wiedzieć, żeby móc podjąć przemyślana decyzje. ...

Wyszukiwarka