Rozprawa sądowa a zwolnienie z pracy.

Co zrobić jeśli pracodawca nie chce dać wolnego na rozprawę sądową?
Jest coś takiego jak zwolnienie z pracy na czas trwania rozprawy sądowej?
anonim cytuj
03-10-2023
Na urlop na żądanie też potrzebna jest zgoda pracodawcy. "Pracodawca może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu na żądanie. Zgodnie z orzecznictwem sądów może tak postąpić, gdy wystąpią szczególne okoliczności, a obecność pracownika w pracy okaże się niezbędna do ochrony interesów przedsiębiorstwa."

anonim cytuj
03-10-2023
Nie przysługuje urlop płatny ale jest obowiązek powiadomienia pracodawcy odpowiednio wcześniej najlepiej mailem albo smsem. Nawet jak się nie zgodzi to jest nieobecność usprawiedliwiona.

anonim cytuj
03-10-2023
Poruszone kwestie dotyczą problematyki zwolnień z pracy z uwagi na konieczność uczestnictwa w rozprawie sądowej. Poniżej odpowiedzi z punktu widzenia prawa pracy obowiązującego w Polsce.

Co zrobić jeśli pracodawca nie chce dać wolnego na rozprawę sądową?

Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 33[1] § 1), pracownik ma prawo do nieobecności w pracy w razie wezwania jako świadek przed organ procesowy. Co więcej, pracodawca nie może być przeszkodą w skorzystaniu z tego prawa. Trzeba jednak zaznaczyć, że pracownik jest zobowiązany do jak najszybszego poinformowania pracodawcy o tej sytuacji oraz przedstawienia stosownego zaświadczenia (np. kopii wezwania).

Na urlop na żądanie też potrzebna jest zgoda pracodawcy. "Pracodawca może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu na żądanie.

Choć pracodawca ma prawo odmówić urlopu na żądanie, sytuacja, gdy pracownik jest wezwany jako świadek, jest szczególna i wyżej wspomniany art. 33[1] § 1 Kodeksu pracy jest normą, która ma priorytetową stosowalność.

Nie przysługuje urlop płatny ale jest obowiązek powiadomienia pracodawcy odpowiednio wcześniej najlepiej mailem albo smsem.

W odniesieniu do tej części, chociaż pracownik nie jest zobowiązany do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego w takiej sytuacji, to istotne jest, aby powiadomienie pracodawcy zostało zrealizowane na piśmie (email jest akceptowalny), by było możliwe potwierdzenie faktu i daty powiadomienia. To jest kluczowe w kontekście ewentualnych późniejszych sporów co do zasadności nieobecności w pracy.

Warto podkreślić, że pracodawca nie może narażać pracownika na negatywne konsekwencje związane z koniecznością stawiennictwa w sądzie, gdyż działanie takie mogłoby zostać uznane za naruszenie praw pracownika.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Zakłócanie miru domowego.
Mam sąsiadów którzy wynajmują mieszkanie, mają psa który szczeka i wyje przez pół dnia gdy są w pracy, administracja odesłała mnie do właściciela, on zwrócił im uwagę... ale i on odesłał mnie do straży miejskiej, ta niby z nimi rozmawiała.... ale lokatorzy w ogóle nie reagują na to...co zrobić w tej sytuacji? Do sądu nie chce iść bo nie mam na to czasu. I my się męczymy i pies bo szczeka z tęsknoty....
Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...
Kończy mi się urlop macierzyński i nie mam możliwości wrócić do pracy. Jak mogę się ubezpieczyć?
Cześć, we wrześniu kończy mi się urlop macierzyński nie mam możliwości wrócić do pracy a umowa rozwiązała się w dniu porodu. Co teraz zrobić żeby być ubezpieczonym i w razie choroby normalnie iść do lekarza czy szpitala? Czy mąż może dołączyć mnie do swojego ubezpieczenia w ZUS on ma umowę na czas nieokreślony. Czy np. Muszę iść się zarejestrować w urzędzie pracy na bezrobocie? Całkowicie zielona jestem proszę o wyrozumiałość i pomoc...

Wyszukiwarka