Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?

Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?
anonim cytuj
03-10-2023
Nie, bo lekarz nie ma obowiązku takiego zaświadczenia wydać.
Czy mogę się powołać na jakąś podstawę prawną czy coś podobnego jeśli weszłabym w dyskusje ze zleceniodawcą w tej kwestii?

anonim cytuj
03-10-2023
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?

W świetle obowiązującego prawa, na umowie zlecenie nie istnieją przepisy związane z udokumentowaniem nieobecności wynikającej z wizyty lekarskiej tak, jak ma to miejsce w przypadku umów o pracę. Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy nie stosuje się do umów zlecenia, co wprost wynika z art. 2 § 1 pkt 1 tego aktu prawnego. Pracownik zatrudniony na podstawie umowy zlecenie nie korzysta z ochrony przewidzianej w przepisach dotyczących urlopów oraz nieobecności w pracy spowodowanej powodami zdrowotnymi.

Równocześnie, obowiązujące prawo nie zabrania pracodawcy i pracownikowi uregulować kwestii dotyczących potwierdzania nieobecności zaświadczeniem lekarskim na umowie zlecenie. Wszystko zależy od treści zawartej umowy między stronami. Jeżeli więc w treści umowy zlecenia nie ma postanowień dotyczących zgłaszania oraz udokumentowania nieobecności, pracodawca nie ma prawa żądać takiego zaświadczenia na podstawie obowiązujących przepisów prawa.

Warto jednak zaznaczyć, że stosunki między zleceniodawcą a zleceniobiorcą kształtują się głównie na zasadach umownych, co oznacza, że obie strony mogą dowolnie kształtować swoje wzajemne prawa i obowiązki, oczywiście w granicach określonych przez przepisy prawa.

Podsumowując:

W świetle polskiego prawa pracy, kwestia przedstawienia zaświadczenia lekarskiego przez zleceniobiorcę nie jest uregulowana prawnie i nie jest wymagana, o ile nie wynika to wprost z postanowień umowy.
Możliwe jest jednak zawarcie takiego wymogu w treści umowy zlecenia, i wtedy staje się on obowiązkiem zleceniobiorcy na podstawie umowy cywilnoprawnej.
Jeśli chodzi o przedstawione stanowisko, że lekarz nie ma obowiązku wydania takiego zaświadczenia, to warto zwrócić uwagę, że lekarz może wydać zaświadczenie o stanie zdrowia pacjenta na jego życzenie (art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty). Czyli, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wydać takie zaświadczenie na prośbę pacjenta.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.
Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki...
Skierowanie na badania kierowcy z powodu uzależnienia.
Otrzymałem skierowanie na badania do ośrodka medycyny pracy na badania czy są przeciwwskazania do posiadania prawa jazdy. Byłem w szpitalu psychiatrycznym udostępnili mój wypis prokuratorowi gdzie jest napisane ze rozpoznano uzależnienie mieszane. Prokurator wystąpił do starostwa o wszczęcie postępowania administracyjnego a starosta przystał na to i otrzymałem skierowanie na te badania. Byłem u prawnika i odwołałem się do samorządowego kolegiu...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...
Próg podatkowy.
Pracuje na etat w firmie, gdzie zarabiam ok 5500-6000 w zależności od przepracowanych godzin - umowa zlecenie, status studenta i 24 lata. Dodatkowo mam dwie umowy zlecenie, z obu mam około 1500zl. Czy biorąc pod uwagę ten fakt zarobku ok 7/8k miesięcznie muszę się czegoś obawiać? Mam na myśli rozliczanie i próg podatkowy...

Wyszukiwarka