Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?

Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?
anonim cytuj
03-10-2023
Nie, bo lekarz nie ma obowiązku takiego zaświadczenia wydać.
Czy mogę się powołać na jakąś podstawę prawną czy coś podobnego jeśli weszłabym w dyskusje ze zleceniodawcą w tej kwestii?

anonim cytuj
03-10-2023
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?

W świetle obowiązującego prawa, na umowie zlecenie nie istnieją przepisy związane z udokumentowaniem nieobecności wynikającej z wizyty lekarskiej tak, jak ma to miejsce w przypadku umów o pracę. Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy nie stosuje się do umów zlecenia, co wprost wynika z art. 2 § 1 pkt 1 tego aktu prawnego. Pracownik zatrudniony na podstawie umowy zlecenie nie korzysta z ochrony przewidzianej w przepisach dotyczących urlopów oraz nieobecności w pracy spowodowanej powodami zdrowotnymi.

Równocześnie, obowiązujące prawo nie zabrania pracodawcy i pracownikowi uregulować kwestii dotyczących potwierdzania nieobecności zaświadczeniem lekarskim na umowie zlecenie. Wszystko zależy od treści zawartej umowy między stronami. Jeżeli więc w treści umowy zlecenia nie ma postanowień dotyczących zgłaszania oraz udokumentowania nieobecności, pracodawca nie ma prawa żądać takiego zaświadczenia na podstawie obowiązujących przepisów prawa.

Warto jednak zaznaczyć, że stosunki między zleceniodawcą a zleceniobiorcą kształtują się głównie na zasadach umownych, co oznacza, że obie strony mogą dowolnie kształtować swoje wzajemne prawa i obowiązki, oczywiście w granicach określonych przez przepisy prawa.

Podsumowując:

W świetle polskiego prawa pracy, kwestia przedstawienia zaświadczenia lekarskiego przez zleceniobiorcę nie jest uregulowana prawnie i nie jest wymagana, o ile nie wynika to wprost z postanowień umowy.
Możliwe jest jednak zawarcie takiego wymogu w treści umowy zlecenia, i wtedy staje się on obowiązkiem zleceniobiorcy na podstawie umowy cywilnoprawnej.
Jeśli chodzi o przedstawione stanowisko, że lekarz nie ma obowiązku wydania takiego zaświadczenia, to warto zwrócić uwagę, że lekarz może wydać zaświadczenie o stanie zdrowia pacjenta na jego życzenie (art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty). Czyli, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wydać takie zaświadczenie na prośbę pacjenta.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

odrzucenie spadku
Dzień dobry, Potrzebuje informacji na temat nabycia bądź odrzucenia spadku. Niedawno zmarła siostra męża, która nie założyła nigdy swojej rodziny. Osoby, które dziedzicza to ojciec oraz brat. My tego spadku nie chcemy i mąż chce spadek odrzucić, mamy też 2 dzieci i wiemy, że będzie trzeba w ich imieniu też to zrobić. Moje pytanie brzmi, czy mąż może się zrzec spadku przed notariuszem na rzecz ojca i wtedy nie będziemy musieli się już zrzekac s...
Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Kto może odmówic składania zeznań?
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y. Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa. Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...
Czy „Umowę na czas określony” moge miec cały czas
Witam. Mam nadzieje, ze moge sie tu Panstwa zapytac. Czy „Umowę na czas określony” moge miec cały czas, czy konkretna ilość razy, zanim dostane umowę na czas nieokreślony?...

Wyszukiwarka