Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?

Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?
anonim cytuj
03-10-2023
Nie, bo lekarz nie ma obowiązku takiego zaświadczenia wydać.
Czy mogę się powołać na jakąś podstawę prawną czy coś podobnego jeśli weszłabym w dyskusje ze zleceniodawcą w tej kwestii?

anonim cytuj
03-10-2023
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?

W świetle obowiązującego prawa, na umowie zlecenie nie istnieją przepisy związane z udokumentowaniem nieobecności wynikającej z wizyty lekarskiej tak, jak ma to miejsce w przypadku umów o pracę. Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy nie stosuje się do umów zlecenia, co wprost wynika z art. 2 § 1 pkt 1 tego aktu prawnego. Pracownik zatrudniony na podstawie umowy zlecenie nie korzysta z ochrony przewidzianej w przepisach dotyczących urlopów oraz nieobecności w pracy spowodowanej powodami zdrowotnymi.

Równocześnie, obowiązujące prawo nie zabrania pracodawcy i pracownikowi uregulować kwestii dotyczących potwierdzania nieobecności zaświadczeniem lekarskim na umowie zlecenie. Wszystko zależy od treści zawartej umowy między stronami. Jeżeli więc w treści umowy zlecenia nie ma postanowień dotyczących zgłaszania oraz udokumentowania nieobecności, pracodawca nie ma prawa żądać takiego zaświadczenia na podstawie obowiązujących przepisów prawa.

Warto jednak zaznaczyć, że stosunki między zleceniodawcą a zleceniobiorcą kształtują się głównie na zasadach umownych, co oznacza, że obie strony mogą dowolnie kształtować swoje wzajemne prawa i obowiązki, oczywiście w granicach określonych przez przepisy prawa.

Podsumowując:

W świetle polskiego prawa pracy, kwestia przedstawienia zaświadczenia lekarskiego przez zleceniobiorcę nie jest uregulowana prawnie i nie jest wymagana, o ile nie wynika to wprost z postanowień umowy.
Możliwe jest jednak zawarcie takiego wymogu w treści umowy zlecenia, i wtedy staje się on obowiązkiem zleceniobiorcy na podstawie umowy cywilnoprawnej.
Jeśli chodzi o przedstawione stanowisko, że lekarz nie ma obowiązku wydania takiego zaświadczenia, to warto zwrócić uwagę, że lekarz może wydać zaświadczenie o stanie zdrowia pacjenta na jego życzenie (art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty). Czyli, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wydać takie zaświadczenie na prośbę pacjenta.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Odpis załączników.
Sąd pisemnie wzywa mnie do złożenia odpisów załączników do pisma co to znaczy? Ps. czy to znaczy że mam dołączyć oryginalne rachunki itp.? czy to znaczy że mam gdzieś to wykonać za "zgodnością z oryginałem'' jeśli tak to gdzie ?...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...
Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Nowa umowa u tego samego pracodawcy.
Pracuje w firmie 9 lat i jestem na wypowiedzeniu z mojej inicjatywy. Jak wiadomo jest to 3 miesiące. Powiedzmy, że następnego dnia(lub kilku dniach) po wypowiedzeniu podpiszę nową umowę z tym samym pracowadcą. I teraz pytanie. Czy okres wypowiedzenia tej nowej umowy będzie też 3 miesiące czy krótszy....

Wyszukiwarka