Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?

Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?
anonim cytuj
03-10-2023
Nie, bo lekarz nie ma obowiązku takiego zaświadczenia wydać.
Czy mogę się powołać na jakąś podstawę prawną czy coś podobnego jeśli weszłabym w dyskusje ze zleceniodawcą w tej kwestii?

anonim cytuj
03-10-2023
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?

W świetle obowiązującego prawa, na umowie zlecenie nie istnieją przepisy związane z udokumentowaniem nieobecności wynikającej z wizyty lekarskiej tak, jak ma to miejsce w przypadku umów o pracę. Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy nie stosuje się do umów zlecenia, co wprost wynika z art. 2 § 1 pkt 1 tego aktu prawnego. Pracownik zatrudniony na podstawie umowy zlecenie nie korzysta z ochrony przewidzianej w przepisach dotyczących urlopów oraz nieobecności w pracy spowodowanej powodami zdrowotnymi.

Równocześnie, obowiązujące prawo nie zabrania pracodawcy i pracownikowi uregulować kwestii dotyczących potwierdzania nieobecności zaświadczeniem lekarskim na umowie zlecenie. Wszystko zależy od treści zawartej umowy między stronami. Jeżeli więc w treści umowy zlecenia nie ma postanowień dotyczących zgłaszania oraz udokumentowania nieobecności, pracodawca nie ma prawa żądać takiego zaświadczenia na podstawie obowiązujących przepisów prawa.

Warto jednak zaznaczyć, że stosunki między zleceniodawcą a zleceniobiorcą kształtują się głównie na zasadach umownych, co oznacza, że obie strony mogą dowolnie kształtować swoje wzajemne prawa i obowiązki, oczywiście w granicach określonych przez przepisy prawa.

Podsumowując:

W świetle polskiego prawa pracy, kwestia przedstawienia zaświadczenia lekarskiego przez zleceniobiorcę nie jest uregulowana prawnie i nie jest wymagana, o ile nie wynika to wprost z postanowień umowy.
Możliwe jest jednak zawarcie takiego wymogu w treści umowy zlecenia, i wtedy staje się on obowiązkiem zleceniobiorcy na podstawie umowy cywilnoprawnej.
Jeśli chodzi o przedstawione stanowisko, że lekarz nie ma obowiązku wydania takiego zaświadczenia, to warto zwrócić uwagę, że lekarz może wydać zaświadczenie o stanie zdrowia pacjenta na jego życzenie (art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty). Czyli, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wydać takie zaświadczenie na prośbę pacjenta.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Spłata OC po zmarłej osobie.
Witam wszystkich. Znalazłem dzisiaj w skrzynce pocztowej pismo z firmy windykacyjnej w sprawie spłaty długu wynikającego z nieopłacenia składki OC przez mojego dziadka który zmarł w 2014 roku. Przez wiele lat nie było żadnego kontaktu w tej sprawie, sprawdziłem więc sobie skrzynkę mailową i ostatni kontakt miał miejsce 5 lat temu w 2017 roku, sprawa stanęła wtedy na tym iż przesłałem akt zgonu dziadka i więcej żadnego kontaktu w tej sprawie nie b...
Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? ...

Wyszukiwarka