Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?

Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?
anonim cytuj
03-10-2023
Nie, bo lekarz nie ma obowiązku takiego zaświadczenia wydać.
Czy mogę się powołać na jakąś podstawę prawną czy coś podobnego jeśli weszłabym w dyskusje ze zleceniodawcą w tej kwestii?

anonim cytuj
03-10-2023
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?

W świetle obowiązującego prawa, na umowie zlecenie nie istnieją przepisy związane z udokumentowaniem nieobecności wynikającej z wizyty lekarskiej tak, jak ma to miejsce w przypadku umów o pracę. Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy nie stosuje się do umów zlecenia, co wprost wynika z art. 2 § 1 pkt 1 tego aktu prawnego. Pracownik zatrudniony na podstawie umowy zlecenie nie korzysta z ochrony przewidzianej w przepisach dotyczących urlopów oraz nieobecności w pracy spowodowanej powodami zdrowotnymi.

Równocześnie, obowiązujące prawo nie zabrania pracodawcy i pracownikowi uregulować kwestii dotyczących potwierdzania nieobecności zaświadczeniem lekarskim na umowie zlecenie. Wszystko zależy od treści zawartej umowy między stronami. Jeżeli więc w treści umowy zlecenia nie ma postanowień dotyczących zgłaszania oraz udokumentowania nieobecności, pracodawca nie ma prawa żądać takiego zaświadczenia na podstawie obowiązujących przepisów prawa.

Warto jednak zaznaczyć, że stosunki między zleceniodawcą a zleceniobiorcą kształtują się głównie na zasadach umownych, co oznacza, że obie strony mogą dowolnie kształtować swoje wzajemne prawa i obowiązki, oczywiście w granicach określonych przez przepisy prawa.

Podsumowując:

W świetle polskiego prawa pracy, kwestia przedstawienia zaświadczenia lekarskiego przez zleceniobiorcę nie jest uregulowana prawnie i nie jest wymagana, o ile nie wynika to wprost z postanowień umowy.
Możliwe jest jednak zawarcie takiego wymogu w treści umowy zlecenia, i wtedy staje się on obowiązkiem zleceniobiorcy na podstawie umowy cywilnoprawnej.
Jeśli chodzi o przedstawione stanowisko, że lekarz nie ma obowiązku wydania takiego zaświadczenia, to warto zwrócić uwagę, że lekarz może wydać zaświadczenie o stanie zdrowia pacjenta na jego życzenie (art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty). Czyli, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wydać takie zaświadczenie na prośbę pacjenta.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Spadek dla dzieci.
Witam. Ostatnio moim dzieciom przyznano spadek po zmarłym z dobrodziejstwem inwentarza. I chciałam się zapytać jak to ogarnąć? Jak długo mam czas na zrobienie tego? Czy wystarczy komornik czy muszę iść jeszcze najlepiej do adwokata...
Czy należy mi się zasiłek?
Miałem opiekę całodobową nad matką przez ponad 3,6roku. Mama zmarła ponad miesiąc temu czy z tego tytułu należy mi się zasiłek i czy te lata będą zaliczone do emerytury. Dziękuję za każdą odpowiedź....
Czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy?
Witam ja z takim pytanie czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy za wodę i gaz jak niedopilnowania tego . Było zapłacone za czynsz najmu i czynsz spółdzielczy a teraz nagle okazuje się że jeszcze jak była za granicą niedopilnowania liczników i jest dużo do dopłaty. Co w takiej sytuacji?...
Nabycie spadku.
Za 3 tygodnie ma odbyć się sprawa o nabycie spadku po wielu zmarłych. Niestety wczoraj zmarł jeden z uczestników postępowania. Z racji tego że był kawalerem i jego rodzice już nie żyją dziedziczy po nim rodzeństwo, które też jest w gronie uczestników postępowania spadkowego. W związku z tym ich udział w prawie do spadku zwiększy się o część po swoim bracie. Czy jako wnioskodawca muszę przed rozprawą poinformować sąd o zaistniałej sytuacji i np. ...

Wyszukiwarka