Ile wynosi opłata za pozew o separację?

Jaka jest opłata za pozew o separację? 600 czy 100? Od czego to zależy?
Nie chcę wynajmować prawnika.
anonim cytuj
17-11-2020
Art. 26. koszt. sąd.
Opłata stała od pozwu w kwocie 600 zł
1. Opłatę stałą w kwocie 600 złotych pobiera się od pozwu o:
1)rozwód;
2)separację;
3)ochronę dóbr osobistych;
4)(uchylony)
5)(uchylony)
6)ochronę innych praw niemajątkowych, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej;
7)ochronę niemajątkowych praw dochodzonych w postępowaniu grupowym.

anonim cytuj
17-11-2020
Art. 37. [Wnioski z zakresu prawa rodzinnego podlegające opłacie stałej 100 zł]
Opłatę stałą w kwocie 100 złotych pobiera się od wniosku o:
1) zezwolenie na zawarcie związku małżeńskiego;
2) zmianę wyroku orzekającego rozwód lub separację w części dotyczącej władzy rodzicielskiej;
3) separację na zgodne żądanie małżonków;
4) zniesienie separacji;
5) zezwolenie na udzielenie pełnomocnictwa do oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński;
6) zwolnienie od obowiązku złożenia lub przedstawienia kierownikowi urzędu stanu cywilnego dokumentu potrzebnego do zawarcia związku małżeńskiego.

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....
Przelewy za czynsz.
Dzień dobry, od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu. Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz o...
Przepisanie domu
W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania. 1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę? 2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i ...
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie, czy można starać się podnieść alimenty 16 letniej córce z 800 zł na 1600. Dodam, że zaszły duże zmiany w życiu córki. Aparat ortodontyczny + wizyty po 300zł miesięcznie, bilet MPK, szkoła średnia- koszt książek, dodatkowo wielka inflacja, wzrost kosztów mieszkania i innych rzeczy. Odeszły tatusiowi alimenty na pełnoletnie dziecko. Dodam tylko, że ojciec nie ma kontaktu i ja sama w 100% zajmuje się córką. Sama już nie wyrabiam....

Wyszukiwarka