Wykup leasingu konsumenckiego.

Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać. Oferta zaproponowana przez klienta jest oczywiście niższa niż kwota za którą kupiłem auto z salonu - czyli nic na tym nie zarabiam, a wręcz tracę.
Jestem osobą prywatną i nie prowadzę żadnej działalności, a leasing to leasing konsumencki, a nie zwykły. Czy w takim wypadku muszę płacić jakiś podatek albo zgłaszać?
anonim cytuj
11-10-2023
Po wykupieniu auta dopiero staniesz się jego właścicielem wiec obowiązuje standardowa procedura.
Albo odczekasz 6 miesięcy albo płacisz podatek.
Czy te 6 miesięcy to na pewno dalej aktualne prawo? Podobno w 2023 coś zmienili i teraz jest 6 lat, a nie 6 miesięcy.
Kolejne pytanie - jaki % podatku i od jakiej kwoty?

6 lat ciebie nie dotyczy bo sam pisałeś, że jesteś konsumentem.
A podatek zależy od progu w jakim się znajdujesz.
poniżej 120 000 zł – zapłacisz 12% podatku
powyżej 120 000 zł – zapłacisz 32% podatku.
Jeszcze chciałbym dopytać - 12% podatku od jakiej kwoty?
Kupiłem auto za 100 tys zł - faktura z salonu.
Spłacam ostatnią ratę - 50tys zł i wykupuję auto.
Klient chce dać 90 tys zł.
Mam 10tys zł straty + koszty leasingu i stóp procentowych.
Od jakiej kwoty te 12% będę musiał zapłacić?

Od dochodu w danym roku. Rozliczasz to wraz z rocznym zeznaniem podatkowym.
W koszta możesz wrzucić wszystkie raty w danym roku podatkowym a te 12% zapłacisz od dochodu.
To, ze placiłeś za to auto raty w np. 2022 czy 2021 roku to ich nie wliczasz.

anonim cytuj
11-10-2023
Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać.

Po pierwsze, jeżeli zdecydujesz się na wcześniejszą spłatę leasingu, musisz skontaktować się z firmą leasingową i uzyskać od niej szczegółowe informacje dotyczące kwoty do wcześniejszej spłaty oraz ewentualnych opłat z tym związanych.

Po drugie, sprzedaż samochodu po wykupie z leasingu rodzi pewne zobowiązania podatkowe. Jeśli po sprzedaży auta od osoby trzeciej mija mniej niż 6 miesięcy od daty wykupu, obowiązujesz się do zapłaty podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT). Wskaźnik podatku zależy od osiągniętego w danym roku podatkowym dochodu.

Czy te 6 miesięcy to na pewno dalej aktualne prawo?

Tak, informacja o 6 miesiącach jest aktualna. Informacja o 6 latach dotyczy innych przepisów i nie ma zastosowania w przypadku leasingu konsumenckiego.

Jeszcze chciałbym dopytać - 12% podatku od jakiej kwoty?

W Twoim przypadku:
Kupiłeś auto za 100 tys. zł. Spłaciłeś ostatnią ratę i wykupujesz auto za 50 tys. zł. Klient chce zapłacić 90 tys. zł.

Podatek oblicza się od różnicy między ceną sprzedaży a kosztem zakupu pojazdu. W Twoim przypadku:
Cena sprzedaży: 90 tys. zł
Koszt zakupu: 50 tys. zł (kwota wykupu)
Różnica: 40 tys. zł

Podatek wyniesie 12% od 40 tys. zł, czyli 4 800 zł.

Pamiętaj jednak, że do kosztów zakupu można wliczyć wszelkie opłaty związane z umową leasingową, tj. prowizje, odsetki itd. W związku z tym faktyczna kwota podatku może być niższa.

W przypadku sprzedaży samochodu nabywanego w leasingu ważne jest dokładne określenie kosztów zakupu i sprzedaży oraz prawidłowe ich uwzględnienie w rocznym zeznaniu podatkowym.

anonim cytuj
12-10-2023

Sugerowane Tematy

pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
Najem okazjonalny- oszukany przed najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Obowiązek alimentacyjny.
Czy rodzic płacący alimenty i pobierający jakieś dodatki w pracy na dzieci może te dodatki przekazać jako część należnych alimentów czy jednak musi dodatki przekazać niezależnie od zapłaconych alimentów. Wogóle co można wliczyć w sumę płaconych alimentów?...
Mieszkanie komunalne.
Witam. Mam takie pytanie. Mieszkam obecnie w mieszkaniu komunalnym. Co w przypadku gdy mama przepisze na mnie swoje mieszkanie w formie darowizny? Stracę to mieszkanie w którym teraz mieszkam ?...

Wyszukiwarka