Czy można wziąć kredyt w trakcie rozwodu?

Dzień dobry. Jestem w trakcie składania pozwu o rozwód i kompletowania dokumentów. 15 lat małżeństwa. Trójka Dzieci. Ja pracuje na pół etatu na umowę o pracę od września 2023. Brak rozdzielności majątkowej, osobne konta. Mąż prosi mnie o wstrzymanie się z pozwem, ponieważ on chce wziąć kredyt na firmę (własna działalność) na zakup partycypacji TBS. Ja się na ten kredyt nie zgadzam i z niczym nie mam zamiaru się wstrzymywać. Czy on może zaciągać kredyt na firmę w celu zakupu partycypacji (dla dzieci) i czy nie potrzebuje mojej zgody? Po rozwodzie sobie zatrzyma to mieszkanie, a ja zostanę jeszcze z długami jak nie będzie płacił. Wykorzysta te sytuację a po rozwodzie mieszkanie będzie jego. My wynajmujemy aktualnie mieszkanie. Nie mamy nic swojego. Proszę o poradę. Dziękuję
anonim cytuj
26-01-2024
W przypadku tak dużej kwoty kredytu bank będzie potrzebował Pani zgody (Jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi).

anonim cytuj
26-01-2024
Nie zgadzaj się zostaniesz później z długami

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Zapis z wideorejestratora jazdy.
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim do tego dziale? Ale mam takie oto pytania: Czy jeśli mam w samochodzie kamerę (wideorejestrator jazdy), to czy w momencie jakiejś kontroli policji jestem zobowiązany udostępnić im - tzn. wydać kartę pamięci z tego rejestratora? Czy jeśli dojdzie do jakiejś stłuczki, muszę i ktoś wezwie policję, to muszę im wydać kartę pamięci na miejscu? czy mogę w domu zgrać na komputerze i zrobić kopię dla policji i im to dos...
Rozwiązanie umowy o prace z powodu zmiany miejsca zamieszkania
Witam, mam problem. Rozwiązałem umowę o prace na czas nieokreślony (pracowałem tam 5 lat) i poprosiłem pracodawcy , by na świadectwie pracy był zapis, że rozwiązanie umowy o prace z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania). Prawdziwym powodem była nieuczciwość pracodawcy, której nie mogłem już tolerować. Postanowiłem założyć własną działalność i wykorzystać dofinansowanie z urzędu pracy jednak musze poczekać do nowego roku na złożenie wniosku...
Wyrok za niedokończone pracę społeczne
Witam Mialam zasadzone pracę społeczne, zostało 200h ale skończył się czas na wykonanie ... Kurator wysłał wniosek do sądu o odwieszenie kary . Rozprawa była 4stycznia ... tyle dowiedziałam się od kuratora i że 24.01 wysłano do mnie wyrok który zapadł. Mam pytanie czy jeśli zapadł wyrok i sad odwiesza mi kare i zdecydował o więzieniu to rozumiem że od czasu otrzymania pisma mam 2 tyg aby złożyć wniosek o wstrzymanie i złożyć o dozór elektro...
Koniec umowy najmu.
Moja siostra wynajmuje mieszkanie od 2 lat w jednym miejscu. 8.01 skończyła się umowa i właściciel przedłużył na kolejne 2 lata. Wczoraj właściciel napisał jej smsa ze ma 2 dni na wyprowadzkę bo chce wyremontować i sprzedać mieszkanie. Na umowie ma okres wypowiedzenia najmu 30 dni. Siostra ma 2 dzieci. Nie znajdzie mieszkania tak szybko. Co w takiej sytuacji zrobić? Ma opłacone za miesiąc styczeń....

Wyszukiwarka