Podział mieszkania.

Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada się do kosztów mieszkania. Młodszy brat ze swojego konta opłaca wszystkie rachunki i czynsz (wszystkie rachunki są na mnie wystawiane). Nie mam podpisanej z nikim żadnej umowy (użyczenia itp.). Chciałabym prawnie uregulować sprawy mieszkaniowe. Bracia żyją w konflikcie. Najbardziej bym chciała sprzedać to mieszkanie. Wziąć mamę do siebie. Pieniądze podzielić na wszystkich. Największy problem może być z bratem który nie pracuje. Czy on ma jakieś prawa? Np. przez zasiedzenie? (przypomnę, że nigdy nie pracował). Czy w razie jego sprzeciwu mogę go wyeksmitować?
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu sprawy. Lub podpowiedzi jak mogę to inaczej rozwiązać, np. w razie śmierci mamy? (bo na pewno dwaj bracia nie zostaną w tym mieszkaniu sami).
anonim cytuj
15-11-2023
Czy on ma jakieś prawa? Np. przez zasiedzenie?

Na pewno nie zasiedzi. Natomiast co do możliwości przebywania tam to zależy od kogo dostał zgodę.
Czy w razie jego sprzeciwu mogę go wyeksmitować?

Gdy utraci podstawę prawną do zamieszkiwania tam to tak.

anonim cytuj
15-11-2023
A jak może utracić tą podstawę prawną do zamieszkania? No i czy w ogóle ją ma?

anonim cytuj
15-11-2023
W sumie to nie ma żadnej zgody, on po prostu mieszka tam od urodzenia. Gdy przypisano na mnie mieszkanie, miałam 18lat. W ogóle się nie interesowałam sprawami prawnymi. Teraz sytuacja się komplikuje, mama się starzeje, a bracia są w konflikcie.

anonim cytuj
15-11-2023
Więc trzeba mu wypowiedzieć ustne użyczenie tego mieszkania (bo na tej zasadzie teraz tam mieszka) na piśmie i zażądać, by je opuścił. Należy też pisemnie wezwać go do partycypacji w kosztach mieszkania, bo powinien je ponosić.
Czyli np. próba podpisania teraz umowy użyczenia nie ma żadnego sensu? Jest to zbędne? Nie wiedziałam, że jest takie coś jak "ustne użyczenie".
W sumie najbardziej obawiałam się że może mieć jakieś roszczenia, np. poprzez to zasiedzenie.

anonim cytuj
15-11-2023
Czyli np. próba podpisania teraz umowy użyczenia nie ma żadnego sensu?

Nie ma, bo już obowiązuje ustna.
Nie wiedziałam, że jest takie coś jak "ustne użyczenie"

Jak pożyczysz mi swój samochód to z punktu widzenia prawa co najmniej mi go użyczyłaś. Tak to działa z każdą rzeczą, bo trzeba przypisać takiej czynności jakieś właściwości prawne.
W sumie najbardziej obawiałam się że może mieć jakieś roszczenia, np. poprzez to zasiedzenie.

Nie jest samoistnym posiadaczem. Co więcej nie może mieć żadnych roszczeń, bo o co? Ewentualnie - gdyby mieszkanie jakoś ulepszył - to w pewnych warunkach można by rozważyć roszczenia o nakłady na cudzą rzecz, ale z opisu nic takiego nie wynika.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Kończy mi się urlop macierzyński i nie mam możliwości wrócić do pracy. Jak mogę się ubezpieczyć?
Cześć, we wrześniu kończy mi się urlop macierzyński nie mam możliwości wrócić do pracy a umowa rozwiązała się w dniu porodu. Co teraz zrobić żeby być ubezpieczonym i w razie choroby normalnie iść do lekarza czy szpitala? Czy mąż może dołączyć mnie do swojego ubezpieczenia w ZUS on ma umowę na czas nieokreślony. Czy np. Muszę iść się zarejestrować w urzędzie pracy na bezrobocie? Całkowicie zielona jestem proszę o wyrozumiałość i pomoc...
Pozew przeciwny egzekucyjny.
Witam, potrzebuje porady kogoś kto się zna w temacie ściągania komorniczego za długi mieszkaniowe. Moja żona była zameldowana w mieszkaniu u rodziców mimo że mieszkała ze mną . Moi teściowie nie płacili czynszu( moja żona nie miała o tym pojęcia) Teściowie dostali eksmisję ale dług jaki narobili na ok. 90 tys. Komornik ściga moja żonę, bo była zameldowana tam. Dodam że chodzi o lata 07 - 12. Jak da się wyjść z tej sytuacji?? Może to już jest prze...
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...
Ślub z nieletnią
Mam 26 lat dziewczyna jeszcze 17 lat. 18-nastkę kończy dopiero 15 lipca, matka dziewczyny nie zgadza się na ślub w sądzie co mamy robić bym miał nad nią opiekę, mamy wspólnego syna co, do którego mam pełne prawa rodzicielskie, zależy mi na tym bym miał nad nią opiekę, gdyż do urodzin siedzi w Placówce Opiekuńczo Wychowawczej. ...

Wyszukiwarka