Uzasadnienie z sądu.

Jestem uczestnikiem postępowania o zasiedzenie nieruchomości. Wniosek o zasiedzenie został przez sąd odrzucony. Wnioskodawca może złożyć apelację po otrzymaniu uzasadnienia z sądu.
1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie?
2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania?
3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?
anonim cytuj
16-08-2023
1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie?2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania?

Odpis uzasadnienia otrzyma ta strona, która o to wniosła w ustawowym terminie tygodnia od dnia ogłoszenia postanowienia (art. 357 par. 1 k.p.c.).
3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?

Jeżeli, którykolwiek z uczestników złoży w terminie wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to uprawomocnienie nastąpi z upływem dwóch tygodniu od doręczeniu takiego postanowienia z uzasadnieniem.

anonim cytuj
16-08-2023
Dzięki za odpowiedź.

A jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu uzasadnienia? Z tego co wiem, to nikt tego nie zrobił. Tzn jedynie wnioskodawca jest mocno zainteresowany sprawą i ewentualnie dalszą walką w wyższej instancji. Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

anonim cytuj
16-08-2023
Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

Uczestnikiem jest także wnioskodawca. Może lepiej zwyczajnie zadzwonić do sądu tak po 14 dniach od ogłoszenia postanowienia o oddaleniu wniosku o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie. Podówczas już wszystkie ewentualne wnioski o doręczenie odpisu z uzasadnieniem (w tym te złożone listownie) powinny wpłynąć a Biuro Obsługi Interesanta będzie mogło udzielić konkretniejszej odpowiedzi. Jeżeli żaden z uczestników nie złoży w terminie wniosku o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to postanowienie uprawomocni się po tygodniu od dnia jego ogłoszenia.

anonim cytuj
16-08-2023
Nie wiedziałem, że jest taka możliwość, żeby zadzwonić do sądu. Zadzwoniłem i dowiedziałem się, że wpłynął wniosek o doręczenie odpisu z uzasadnieniem. Zatem czekam cierpliwie na rozwój wydarzeń.

anonim cytuj
16-08-2023
Jeżeli, którykolwiek z uczestników złoży w terminie wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to uprawomocnienie nastąpi z upływem dwóch tygodniu od doręczeniu takiego postanowienia z uzasadnieniem.

Dokładnie tak, zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c. wyrok staje się prawomocny po upływie dwóch tygodni od dnia doręczenia ostatniemu uczestnikowi postępowania odpisu wyroku z uzasadnieniem, chyba że wcześniej została wniesiona apelacja.

A jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu uzasadnienia?

Jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem w ciągu tygodnia od ogłoszenia postanowienia, wówczas postanowienie staje się prawomocne po upływie tego terminu.

Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

Skoro już się Pan dowiedział, że wpłynął wniosek o doręczenie odpisu z uzasadnieniem, warto monitorować sytuację. Wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem pozwoli wnioskodawcy na złożenie apelacji w ciągu dwóch tygodni od dnia jego doręczenia. W praktyce warto jest regularnie sprawdzać postępy w sprawie, aby być na bieżąco z ewentualnymi odwołaniami czy innymi działaniami wnioskodawcy.

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia przybliżyły kwestie prawne związane z uzasadnieniem postanowienia oraz uprawomocnieniem się wyroku. Jeżeli będą Państwo mieli dodatkowe pytania, służę pomocą.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie? Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Wezwanie do sądu mimo odrzucenia spadku
Witam Mam pytanie dostałam wezwanie o wstawienie się do sądu pomimo że spadek odrzuciłam miesiąc po śmierci mamy wraz z dziećmi minęły już trzy lata. Czy mam się czegoś obawiać wiem że rodzeństwo moje też odrzuciło spadek wraz ze swoim dziećmi w terminie zostaliśmy wezwani wszyscy przez firmę która skupuje długi....
Nieuzasadniony wpis w KW.
Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel. Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości. Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa ...
Problem z cenami usług u stomatologa
Hej, Osoba x była u dentysty (u którego wcześniej robiła już zęby). Stomatolog wykonał naprawę dwóch zębów i znieczulenia za zgodą pacjenta. Później zaproponował czyszczenie kamienia, które było wykonane 3-4 miesiące wczesniej (a powinno się je robić około raz na 6-12 miesięcy), mimo tej informacji, stomatolog namówił pacjenta na czyszczenie kamienia. Po podliczeniu przy kasie, wyszło około 900 zł, gdzie wczesniej osoba x płaciła o wiele mniej w...

Wyszukiwarka