Uzasadnienie z sądu.

Jestem uczestnikiem postępowania o zasiedzenie nieruchomości. Wniosek o zasiedzenie został przez sąd odrzucony. Wnioskodawca może złożyć apelację po otrzymaniu uzasadnienia z sądu.
1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie?
2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania?
3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?
anonim cytuj
16-08-2023
1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie?2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania?

Odpis uzasadnienia otrzyma ta strona, która o to wniosła w ustawowym terminie tygodnia od dnia ogłoszenia postanowienia (art. 357 par. 1 k.p.c.).
3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?

Jeżeli, którykolwiek z uczestników złoży w terminie wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to uprawomocnienie nastąpi z upływem dwóch tygodniu od doręczeniu takiego postanowienia z uzasadnieniem.

anonim cytuj
16-08-2023
Dzięki za odpowiedź.

A jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu uzasadnienia? Z tego co wiem, to nikt tego nie zrobił. Tzn jedynie wnioskodawca jest mocno zainteresowany sprawą i ewentualnie dalszą walką w wyższej instancji. Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

anonim cytuj
16-08-2023
Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

Uczestnikiem jest także wnioskodawca. Może lepiej zwyczajnie zadzwonić do sądu tak po 14 dniach od ogłoszenia postanowienia o oddaleniu wniosku o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie. Podówczas już wszystkie ewentualne wnioski o doręczenie odpisu z uzasadnieniem (w tym te złożone listownie) powinny wpłynąć a Biuro Obsługi Interesanta będzie mogło udzielić konkretniejszej odpowiedzi. Jeżeli żaden z uczestników nie złoży w terminie wniosku o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to postanowienie uprawomocni się po tygodniu od dnia jego ogłoszenia.

anonim cytuj
16-08-2023
Nie wiedziałem, że jest taka możliwość, żeby zadzwonić do sądu. Zadzwoniłem i dowiedziałem się, że wpłynął wniosek o doręczenie odpisu z uzasadnieniem. Zatem czekam cierpliwie na rozwój wydarzeń.

anonim cytuj
16-08-2023
Jeżeli, którykolwiek z uczestników złoży w terminie wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to uprawomocnienie nastąpi z upływem dwóch tygodniu od doręczeniu takiego postanowienia z uzasadnieniem.

Dokładnie tak, zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c. wyrok staje się prawomocny po upływie dwóch tygodni od dnia doręczenia ostatniemu uczestnikowi postępowania odpisu wyroku z uzasadnieniem, chyba że wcześniej została wniesiona apelacja.

A jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu uzasadnienia?

Jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem w ciągu tygodnia od ogłoszenia postanowienia, wówczas postanowienie staje się prawomocne po upływie tego terminu.

Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

Skoro już się Pan dowiedział, że wpłynął wniosek o doręczenie odpisu z uzasadnieniem, warto monitorować sytuację. Wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem pozwoli wnioskodawcy na złożenie apelacji w ciągu dwóch tygodni od dnia jego doręczenia. W praktyce warto jest regularnie sprawdzać postępy w sprawie, aby być na bieżąco z ewentualnymi odwołaniami czy innymi działaniami wnioskodawcy.

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia przybliżyły kwestie prawne związane z uzasadnieniem postanowienia oraz uprawomocnieniem się wyroku. Jeżeli będą Państwo mieli dodatkowe pytania, służę pomocą.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak zgody ojca na badanie w poradni psychologiczno - pedagogicznej
Dzień dobry, ojciec dziecka odmówił podpisu na wniosku do poradni psychologiczno - pedagogicznej. Czy jest jakaś możliwość uzyskania zgody przez Sąd? Córka ma już jedno orzeczenie o KS że względu na swoje zaburzenie rozwojowe i potrzebujemy kontynuacji. Ojciec ma ograniczone prawa do współdecydowania o wynikach w nauce i leczeniu. Ewentualnie na czy jest jakiś wzór wniosku, na jakie artykuły się powołać. Bardzo proszę o pomoc....
termin odwołania wypowiedzenia
Składając oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy o pracę na czas nieokreślony nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Czy termin odwołania wypowiedzenia 7 dni jest nieprzekraczalny? Czy da się go "obejść"? Myślę tu o odwołaniu od oświadczenia i przywrócenie na dotychczasowe stanowisko pracy....
Wstrzymanie alimentów.
Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę. W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formal...
Zwrot pieniędzy blikiem??
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata. Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...

Wyszukiwarka