Uzasadnienie z sądu.

Jestem uczestnikiem postępowania o zasiedzenie nieruchomości. Wniosek o zasiedzenie został przez sąd odrzucony. Wnioskodawca może złożyć apelację po otrzymaniu uzasadnienia z sądu.
1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie?
2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania?
3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?
anonim cytuj
16-08-2023
1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie?2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania?

Odpis uzasadnienia otrzyma ta strona, która o to wniosła w ustawowym terminie tygodnia od dnia ogłoszenia postanowienia (art. 357 par. 1 k.p.c.).
3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?

Jeżeli, którykolwiek z uczestników złoży w terminie wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to uprawomocnienie nastąpi z upływem dwóch tygodniu od doręczeniu takiego postanowienia z uzasadnieniem.

anonim cytuj
16-08-2023
Dzięki za odpowiedź.

A jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu uzasadnienia? Z tego co wiem, to nikt tego nie zrobił. Tzn jedynie wnioskodawca jest mocno zainteresowany sprawą i ewentualnie dalszą walką w wyższej instancji. Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

anonim cytuj
16-08-2023
Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

Uczestnikiem jest także wnioskodawca. Może lepiej zwyczajnie zadzwonić do sądu tak po 14 dniach od ogłoszenia postanowienia o oddaleniu wniosku o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie. Podówczas już wszystkie ewentualne wnioski o doręczenie odpisu z uzasadnieniem (w tym te złożone listownie) powinny wpłynąć a Biuro Obsługi Interesanta będzie mogło udzielić konkretniejszej odpowiedzi. Jeżeli żaden z uczestników nie złoży w terminie wniosku o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to postanowienie uprawomocni się po tygodniu od dnia jego ogłoszenia.

anonim cytuj
16-08-2023
Nie wiedziałem, że jest taka możliwość, żeby zadzwonić do sądu. Zadzwoniłem i dowiedziałem się, że wpłynął wniosek o doręczenie odpisu z uzasadnieniem. Zatem czekam cierpliwie na rozwój wydarzeń.

anonim cytuj
16-08-2023
Jeżeli, którykolwiek z uczestników złoży w terminie wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem to uprawomocnienie nastąpi z upływem dwóch tygodniu od doręczeniu takiego postanowienia z uzasadnieniem.

Dokładnie tak, zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c. wyrok staje się prawomocny po upływie dwóch tygodni od dnia doręczenia ostatniemu uczestnikowi postępowania odpisu wyroku z uzasadnieniem, chyba że wcześniej została wniesiona apelacja.

A jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu uzasadnienia?

Jeżeli żaden z uczestników nie złoży wniosku o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem w ciągu tygodnia od ogłoszenia postanowienia, wówczas postanowienie staje się prawomocne po upływie tego terminu.

Zastanawiam się jak długo czekać, zanim pojadę do sądu, żeby sprawdzić co się w tej sprawie dzieje (czy wnioskodawca złożył odwołanie)

Skoro już się Pan dowiedział, że wpłynął wniosek o doręczenie odpisu z uzasadnieniem, warto monitorować sytuację. Wniosek o doręczenie odpisu postanowienia z uzasadnieniem pozwoli wnioskodawcy na złożenie apelacji w ciągu dwóch tygodni od dnia jego doręczenia. W praktyce warto jest regularnie sprawdzać postępy w sprawie, aby być na bieżąco z ewentualnymi odwołaniami czy innymi działaniami wnioskodawcy.

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia przybliżyły kwestie prawne związane z uzasadnieniem postanowienia oraz uprawomocnieniem się wyroku. Jeżeli będą Państwo mieli dodatkowe pytania, służę pomocą.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Zakup przez internet ("zaginione" przesyłki, brak zwrotu pieniędzy)
Witam serdecznie. W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...
pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki
Witam Chciałabym zapytać o art 23 k.p. W dniu 1.10 pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki oznaczmy A- z.o.o sp.k za porozumieniem stron I od razu nowa umowę z spółka B sp.zo.o. Chciałabym zapytać czy w tej sytuacji ma zastosowanie wspomniany artykuł, dokładnie podpunkt 4 mówiacy o możliwości 7 dniowego wypowiedzenia? Pracodawca i zakres obowiązków jest ten sam, inne są tylko dane na umowie....
Zniesienie współwłasności samochodu.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...

Wyszukiwarka