Dziur elektroniczny wyjazd służbowy

Witam wszystkich czy miał ktoś wyjazd służbowy na kilka dni po za miejsce zamieszkania ?? Jak to wygląda oprucz wniosku ( chodzi mi o czas czy trzeba na komendę się zgłaszać czy inaczej itp)
anonim cytuj
21-07-2025
W przypadku funkcjonariusza Policji wyjazd służbowy poza stałe miejsce pełnienia służby (niekoniecznie poza miejsce zamieszkania) odbywa się na podstawie polecenia przełożonego. Sam wniosek nie wystarczy – niezbędne jest pisemne polecenie wyjazdu służbowego.

Nie ma obowiązku codziennego zgłaszania się na komendę, o ile z treści polecenia służbowego wynika jasno miejsce i okres wykonywania zadań. Podstawa prawna: art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji – funkcjonariusz w czasie delegowania wykonuje zadania służbowe poza jednostką organizacyjną, w której na co dzień pełni służbę, i podlega organizacyjnie innemu przełożonemu, jeżeli tak stanowi polecenie.

Rozliczenie wyjazdu (dieta, zwrot kosztów) następuje na podstawie rozporządzenia MSWiA z 5 listopada 2020 r. w sprawie należności z tytułu podróży służbowych funkcjonariuszy Policji.

Czas służby w delegacji liczony jest zgodnie z przepisami o czasie służby – typowo 8 godzin na dobę, pozostały czas to dyspozycyjność (a nie czas wolny).

anonim cytuj
31-07-2025

Sugerowane Tematy

Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja te...
Ojciec żąda alimentów.
Mama mojej narzeczonej ma w toku sprawę rozwodową ze swoim mężem. Jest on alkoholikiem od zawsze ale jego rodzina pomaga mu teraz zrobić wszystko żeby ten rozwód był z winy mamy mojej narzeczonej. Chcę on uzyskać alimenty i ostatnio powiedział że złoży wniosek do sądu o alimenty dla niego od mojej narzeczonej i jej siostry. Czy można jakoś tego uniknąć, mogą one jakoś pozbawić go tego prawa? Ogólnie zniszczył im całe dzieciństwo i jeszcze teraz ...
Zwrot auta od kupującego.
Sprawa wygląda tak - od ok. miesiąca próbowałem sprzedać swoje auto. Było kilka klientów oglądali i na tym się skończyło. Wczoraj pewna osoba przyjechała, oglądała auto razem z synem i wnuczkiem i zdecydowała się kupić auto. Powiedziałem im wszystko o aucie co wiedziałem-a między innymi, że auto ściąga trochę na prawo, że kopci oraz są błędy w komputerze widoczne na desce rozdzielczej. Kupujący się zgodził na te warunki i podpisał umowę-w niej mi...

Wyszukiwarka