Witam wszystkich czy miał ktoś wyjazd służbowy na kilka dni po za miejsce zamieszkania ?? Jak to wygląda oprucz wniosku ( chodzi mi o czas czy trzeba na komendę się zgłaszać czy inaczej itp)
W przypadku funkcjonariusza Policji wyjazd służbowy poza stałe miejsce pełnienia służby (niekoniecznie poza miejsce zamieszkania) odbywa się na podstawie polecenia przełożonego. Sam wniosek nie wystarczy – niezbędne jest pisemne polecenie wyjazdu służbowego.
Nie ma obowiązku codziennego zgłaszania się na komendę, o ile z treści polecenia służbowego wynika jasno miejsce i okres wykonywania zadań. Podstawa prawna: art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji – funkcjonariusz w czasie delegowania wykonuje zadania służbowe poza jednostką organizacyjną, w której na co dzień pełni służbę, i podlega organizacyjnie innemu przełożonemu, jeżeli tak stanowi polecenie.
Rozliczenie wyjazdu (dieta, zwrot kosztów) następuje na podstawie rozporządzenia MSWiA z 5 listopada 2020 r. w sprawie należności z tytułu podróży służbowych funkcjonariuszy Policji.
Czas służby w delegacji liczony jest zgodnie z przepisami o czasie służby – typowo 8 godzin na dobę, pozostały czas to dyspozycyjność (a nie czas wolny).
Na działce ,którą chcemy nabyć znajdują się obiekty budowlane ( stary dom, studnia i budynek gospodarczy) w Księdze Wieczystej nie ma na ten temat żadnych zapisów, jest tylko określona powierzchnia nieruchomości. Czy jest jakieś niebezpieczeństwo przy nabywaniu takiej nieruchomości i czy w akcie notarialnym zapisy dotyczące tego co się znajduje na działce powinny być szczegółowo opisane ? Budynki są stare i nie posiadają dokumentacji....
Witam,
Pracowałem w firmie X od 01.04.2022 do 30.09.2023r na umowę o pracę.
Od 27.09.2023r. Jestem zatrudniony w firmie Y na umowę o pracę na razie na czas określony do 31.12.2024r.
W dniu 10.11.2022 urodził mi się syn. Żyje w związku nieformalnym i partnerka przebywa na urlopie macierzyńskim, po urlopie macierzyńskim partnerka wykorzysta zaległy przysługujący jej urlop w firmie, a potem przechodzi na urlop wychowawczy. Ja nic nie brałem kompl...
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Problem z ubezpieczycielem.
Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy.
Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej.
Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: