Witam wszystkich czy miał ktoś wyjazd służbowy na kilka dni po za miejsce zamieszkania ?? Jak to wygląda oprucz wniosku ( chodzi mi o czas czy trzeba na komendę się zgłaszać czy inaczej itp)
W przypadku funkcjonariusza Policji wyjazd służbowy poza stałe miejsce pełnienia służby (niekoniecznie poza miejsce zamieszkania) odbywa się na podstawie polecenia przełożonego. Sam wniosek nie wystarczy – niezbędne jest pisemne polecenie wyjazdu służbowego.
Nie ma obowiązku codziennego zgłaszania się na komendę, o ile z treści polecenia służbowego wynika jasno miejsce i okres wykonywania zadań. Podstawa prawna: art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji – funkcjonariusz w czasie delegowania wykonuje zadania służbowe poza jednostką organizacyjną, w której na co dzień pełni służbę, i podlega organizacyjnie innemu przełożonemu, jeżeli tak stanowi polecenie.
Rozliczenie wyjazdu (dieta, zwrot kosztów) następuje na podstawie rozporządzenia MSWiA z 5 listopada 2020 r. w sprawie należności z tytułu podróży służbowych funkcjonariuszy Policji.
Czas służby w delegacji liczony jest zgodnie z przepisami o czasie służby – typowo 8 godzin na dobę, pozostały czas to dyspozycyjność (a nie czas wolny).
Witam mam działkę w warszawie niestety urząd nie chce wydać mi warunków zabudowy ponieważ w promieniu 75m nie ma żadnych budynków do których mogli by się odnieść. Najbliższe zabudowania (domy bliźniaki) znajdują się w odległości 150m. Proszę o poradę co mogę w takiej sytuacji zrobić....
Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w taki...
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Problem z właścicielką wynajętego mieszkania.
23 grudnia zakończyłam wynajem - rozwiązany z za porozumieniem stron, podpisane oświadczenie, że właściciel odbiera lokal w stanie niepogorszonym, zaakceptowanym. Zgodziłam się na zatrzymanie kaucji w całości.
27 właściciel nagle wysyła zdjęcia z uszkodzeniami - które pierwszy raz na oczy widzę i żąda ode mnie pieniędzy na naprawy, pomimo, że ma 3000 zł kaucji. Oczywiście nie zgodziłam się, jak dl...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: