Dziur elektroniczny wyjazd służbowy

Witam wszystkich czy miał ktoś wyjazd służbowy na kilka dni po za miejsce zamieszkania ?? Jak to wygląda oprucz wniosku ( chodzi mi o czas czy trzeba na komendę się zgłaszać czy inaczej itp)
anonim cytuj
21-07-2025
W przypadku funkcjonariusza Policji wyjazd służbowy poza stałe miejsce pełnienia służby (niekoniecznie poza miejsce zamieszkania) odbywa się na podstawie polecenia przełożonego. Sam wniosek nie wystarczy – niezbędne jest pisemne polecenie wyjazdu służbowego.

Nie ma obowiązku codziennego zgłaszania się na komendę, o ile z treści polecenia służbowego wynika jasno miejsce i okres wykonywania zadań. Podstawa prawna: art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji – funkcjonariusz w czasie delegowania wykonuje zadania służbowe poza jednostką organizacyjną, w której na co dzień pełni służbę, i podlega organizacyjnie innemu przełożonemu, jeżeli tak stanowi polecenie.

Rozliczenie wyjazdu (dieta, zwrot kosztów) następuje na podstawie rozporządzenia MSWiA z 5 listopada 2020 r. w sprawie należności z tytułu podróży służbowych funkcjonariuszy Policji.

Czas służby w delegacji liczony jest zgodnie z przepisami o czasie służby – typowo 8 godzin na dobę, pozostały czas to dyspozycyjność (a nie czas wolny).

anonim cytuj
31-07-2025

Sugerowane Tematy

Dopisanie drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego
Chcę dopisać partnera do umowy najmu okazjonalnego sporządzonego u notariusza. Umowa jest na mnie. Chcę żeby partner też był wymieniony jako drugi najemca lokalu. Wszystkie pozostałe zapisy umowy bez zmian. Czy w takim razie wystarczy aneks do umowy podpisany przeze mnie, partnera i właściciela lokalu czy musi być sporządzony u notariusza?? ...
Wynajem mieszkania.
Mam pewien kłopot z umową, której chyba nie potrafię zakwalifikować, czy to zlecenie, czy inne. Otóż jestem właścicielem mieszkania nie wchodzącego w skład majątku wspólnego małżeńskiego, w którym zamieszkiwali moi teście. W związku z rozwodem chciałem je odzyskać. Wyprowadzili się do wynajętego mieszkania ale warunkiem było, że będę dokładał się do czynszu za mieszkanie, które oni wynajmują. Żeby było mało to stwierdzili, że wyprowadzą się tylko...
Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...
Wypowiedzenie ubezpieczenia przez nowego nabywcę samochodu.
Klient kupił ode mnie samochód przy licytacji powiedział że zrezygnuje z ubezpieczenia, oczywiście tego nie zrobił auto zostało sprzedane na fv czy mogę jakoś odzyskać pieniądze za swoją składkę....

Wyszukiwarka