Sprawa

Witam jeżeli sąd pominoł mnie w sprawie o eksmisję to czy właściciel domu może założyć mi sprawę jeszcze raz po kilku miesiącach?
anonim cytuj
18-05-2023

Jeśli jesteś stroną w postępowaniu, to powinieneś otrzymać wezwanie do sądu i być informowany o każdym etapie sprawy. Jeżeli jednak nie zostałeś powiadomiony o procesie sądowym, mogło to naruszyć Twoje prawo do obrony, co jest podstawowym prawem procesowym. Na tej podstawie, mogłoby to stanowić podstawę do zaskarżenia decyzji sądowej.

Jeżeli przegapiłeś termin na złożenie odwołania, masz jeszcze możliwość złożenia zażalenia na postanowienie na podstawie Art. 394 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, który stanowi, że zażalenie przysługuje stronie przeciwko postanowieniu, o ile ustawa nie stanowi inaczej.

Nie jestem pewien, na czym polegało "pominiecie" Ciebie przez sąd, ale w przypadku eksmisji istnieje wiele przepisów ochronnych dla lokatorów. Przykładowo, jeżeli jesteś najemcą na czas nieokreślony, to właściciel musi Ci dać wypowiedzenie z odpowiednim okresem wypowiedzenia. Ponadto, jeżeli nie wyrażasz zgody na wypowiedzenie, to właściciel musi złożyć pozew o eksmisję do sądu.

Jeśli sąd już zdecydował o eksmisji, ale zostałeś "pominięty", to jest możliwe, że właściciel będzie musiał ponownie złożyć pozew o eksmisję, jeżeli nie jest w stanie wprowadzić w życie orzeczenia sądu. Jest to jednak bardzo skomplikowana kwestia, która zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj najmu, czy sąd prawidłowo prowadził postępowanie, itp.

anonim cytuj
22-07-2023
Często w takich sytuacjach warto zaznaczyć, że jeżeli proces odbył się bez Twojego udziału, możesz skorzystać z instytucji wznowienia postępowania. Na mocy art. 401[1] Kodeksu Postępowania Cywilnego, jeżeli strona nie była obecna na rozprawie z powodu okoliczności, których nie mogła przewidzieć ani przeciwdziałać, może złożyć wniosek o wznowienie postępowania w ciągu 7 dni od dnia, w którym przyczyna jej nieobecności ustała.

Ważnym jest także pamiętanie o przysługującym Ci prawie do przeniesienia do innego lokalu socjalnego lub zastępczego. Zgodnie z art. 11 ust. 1 Ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego, eksmisja jest możliwa tylko wówczas, gdy zapewniono lokatorom lokal zastępczy.

Ponadto, jeżeli sąd już wydał wyrok, ale nie zostałeś o nim poinformowany, to masz prawo do złożenia skargi kasacyjnej do Sądu Najwyższego w terminie 2 miesięcy od dnia doręczenia wyroku. W przypadku skargi kasacyjnej ważne jest jednak pamiętanie, że nie jest to środek odwoławczy dla wszystkich spraw, a tylko dla tych, które są szczególnie ważne z punktu widzenia praworządności lub interesu społecznego (art. 3984 Kodeksu Postępowania Cywilnego).

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Obniżenie alimentów na dziecko.
Witam pracuje za granica jako kierowca zawodowy alimenty na dziecko 10 lat 1500 zł. Matka dziecka nie pracuje wola ciągle więcej. Zamierzam zjechać do Polski zacząć tu pracować. Mam nowa żonę z która chcemy razem pracować w Polsce. Mam dość ciągłych wyjazdów meczy mnie to psychicznie już. Czy jak znajdę prace w Polsce wiadomo ze mniej zarobię i czy to zasadne dla sądu o obniżenie alimentów ? Czy sad może nakazać matce dziecka również pracow...
wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...

Wyszukiwarka