Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym spadku.... Wręcz przeciwnie odziedziczyłam długi po teściowej.
Aby wykazać przed Urzędem Skarbowym, że nie byłaś beneficjentką majątku w ramach spadku, należy podjąć następujące kroki:
Przedstawienie testamentu, który mówi wyłącznie o potencjalnym spadku, a nie o konkretnej wartości majątku. Z tego, co opisujesz, testament wskazuje jedynie na możliwość przysługiwania Ci odszkodowania za dom rodzinny w przypadku, gdyby teściowa otrzymała je po śmierci. Jeśli odszkodowanie nie zostało wypłacone, warto to udokumentować (np. za pomocą korespondencji z instytucją odpowiedzialną za wypłatę odszkodowania lub braku wpłat na Twoje konto bankowe).
Jeśli odziedziczyłaś długi po teściowej, to warto przedłożyć odpowiednie dokumenty potwierdzające te zobowiązania. Mogą to być na przykład umowy kredytowe, wezwania do zapłaty, postanowienia sądu dotyczące egzekucji długu itp.
Wykaz inwentarza, o którym wspomniał uczestnik Post 2, również jest wartościowym dokumentem w tej sytuacji. Wskazuje on na stan majątkowy zmarłego na dzień śmierci. Jeśli z wykazu inwentarza wynika, że wartość majątku zmarłego była niższa od wartości jego długów, to świadczy to o tym, że jako spadkobierca nie odziedziczyłaś majątku, a jedynie zobowiązania.
Mając na uwadze powyższe informacje, warto zebrać wszystkie odpowiednie dokumenty i przedłożyć je w odpowiedzi na wezwanie z Urzędu Skarbowego. Odpowiednio udokumentowana sytuacja powinna przekonać urząd do Twojego stanowiska w sprawie.