Spadek sprzed 5 lat. Jak wykazać przed US że nie byłam beneficjentką żadnego majątku?

Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym spadku.... Wręcz przeciwnie odziedziczyłam długi po teściowej. Proszę o poradę.
anonim cytuj
14-09-2022
Wysłać wykaz inwentarza.

anonim cytuj
15-09-2022
Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym spadku.... Wręcz przeciwnie odziedziczyłam długi po teściowej.

Aby wykazać przed Urzędem Skarbowym, że nie byłaś beneficjentką majątku w ramach spadku, należy podjąć następujące kroki:

Przedstawienie testamentu, który mówi wyłącznie o potencjalnym spadku, a nie o konkretnej wartości majątku. Z tego, co opisujesz, testament wskazuje jedynie na możliwość przysługiwania Ci odszkodowania za dom rodzinny w przypadku, gdyby teściowa otrzymała je po śmierci. Jeśli odszkodowanie nie zostało wypłacone, warto to udokumentować (np. za pomocą korespondencji z instytucją odpowiedzialną za wypłatę odszkodowania lub braku wpłat na Twoje konto bankowe).

Jeśli odziedziczyłaś długi po teściowej, to warto przedłożyć odpowiednie dokumenty potwierdzające te zobowiązania. Mogą to być na przykład umowy kredytowe, wezwania do zapłaty, postanowienia sądu dotyczące egzekucji długu itp.

Wykaz inwentarza, o którym wspomniał uczestnik Post 2, również jest wartościowym dokumentem w tej sytuacji. Wskazuje on na stan majątkowy zmarłego na dzień śmierci. Jeśli z wykazu inwentarza wynika, że wartość majątku zmarłego była niższa od wartości jego długów, to świadczy to o tym, że jako spadkobierca nie odziedziczyłaś majątku, a jedynie zobowiązania.

Mając na uwadze powyższe informacje, warto zebrać wszystkie odpowiednie dokumenty i przedłożyć je w odpowiedzi na wezwanie z Urzędu Skarbowego. Odpowiednio udokumentowana sytuacja powinna przekonać urząd do Twojego stanowiska w sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

wniosek o urlop
Chciałabym się zorientować czy osoba która dzierzy stanowisko,, szefa'', może bez powodu mnie wyrzucić z pracy mimo że to ona zawiniła. Mianowicie pod koniec miesiąca zgłosiłam nieobecność w pracy w dniu 5.09., wypisałam urlop. Osoba ta widziała ta kartkę, a że mamy wystawiany grafik kilka dni przed końcem miesiąca, zazwyczaj jest to 5 dni to zaraz po dowiedzeniu się ze jest grafik i zapoznaniu z nim zgłosiłam nieobecność (taka zasada w pracy). B...
Długi po ojcu.
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę . Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje. Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą. Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...
Sąsiad donosi na policje że mój pies szczeka od rana do wieczora. jak mam się bronić?
Cześć Od dłuższego czasu mam problem z sąsiadem, Chodzi na policję do administracji że mój pies szczeka od rana do wieczora. Co jest nie prawdą, pies szczeka 10 minut i jest spokój. Nagrywam kiedy wychodzę z domu żeby mieć dowody. Od lipca 2022 sąsiad zmodyfikował nagranie naszego psa i puszcza mi po 3-4 godziny w weekendy. Nie chce chodzić po sądach .... Ostatnio dowiedziałam się że chodzi po sąsiadach i zbiera podpisy żeby odebrać mi psa....
Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...

Wyszukiwarka