Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem?

Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?
anonim cytuj
20-10-2021
Odebranie praw rodzicielskich nie jest jednoznaczne z brakiem kontaktów z dzieckiem. Ojciec ma prawo ustalić je Sądownie

anonim cytuj
20-10-2021
Pamiętaj, że pozbawienie praw rodzicielskich nie oznacza, że ojciec nie ma prawa do kontaktu z dzieckiem – nadal może się z nim widywać (chyba że sąd zdecyduje inaczej), nadal ma także obowiązek płacenia alimentów, a dziecko ma prawo do spadku po rodzicu.

anonim cytuj
20-10-2021
Władze rodzicielska nie ma wpływu na kontakty rodzica z dzieckiem. Moze wnieść o ustalenie kontaktów.

anonim cytuj
20-10-2021
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?

Pozbawienie władzy rodzicielskiej odnosi się do ograniczenia rodzica w kwestii podejmowania decyzji dotyczących ważnych spraw dziecka, takich jak wybór szkoły, decyzje medyczne itp. Natomiast kontakty i widzenia z dzieckiem to osobna kwestia, która może być uregulowana odrębnie.

Zgodnie z art. 113 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, sąd może orzec pozbawienie władzy rodzicielskiej jednemu lub obu rodzicom, jeżeli działają oni na szkodę dobra dziecka. Jednakże art. 113¹ Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jasno mówi, że orzeczenie o pozbawieniu władzy rodzicielskiej nie wyłącza obowiązku alimentacyjnego wobec dziecka. To oznacza, że nawet jeśli rodzic został pozbawiony władzy rodzicielskiej, nadal musi finansowo wspierać dziecko.

Jeśli chodzi o kontakty z dzieckiem, art. 113² Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego stanowi, że sąd, orzekając o pozbawieniu władzy rodzicielskiej, jednocześnie ustala, w jaki sposób rodzic, który został pozbawiony władzy, będzie utrzymywał kontakt z dzieckiem. W przypadku, gdyby sąd nie podjął takiej decyzji, rodzic może wnieść stosowny wniosek w celu uregulowania kwestii kontaktów z dzieckiem.

Podsumowując, ojciec, mimo że został pozbawiony władzy rodzicielskiej, może wnieść wniosek do sądu w celu ustalenia kontaktów z dzieckiem, a jednocześnie pozostaje związany obowiązkiem alimentacyjnym. Decyzja o możliwości widzeń będzie zależała od konkretnych okoliczności i tego, co jest w najlepszym interesie dziecka.

anonim cytuj
08-08-2023
Mam pytanie.. Moje i mojego partnera córkę zabrali do rodziny zastępczej. Mojego partnera przy tym nie było jak zabierali ponieważ go policja wzięła do zk na parę miesięcy.. Ja byłam pod wpływem alkoholu i nie wiem czy mi czasem nie będą utrudniać w odzyskaniu córki i moje pytanie jest takie czy po wyjściu z zk mojego partnera dali by mu pod opiekę nasza córkę?.?

anonim cytuj
13-09-2023
Decyzje dotyczące umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej są podejmowane w najlepszym interesie dziecka. Jeżeli dziecko zostało umieszczone w rodzinie zastępczej z powodu obaw o jego dobro w związku z zachowaniem rodziców, sąd musi być przekonany, że warunki i okoliczności, które prowadziły do tej decyzji, uległy poprawie, zanim dziecko wróci do swoich biologicznych rodziców.

Zgodnie z art. 109 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, sąd może orzec umieszczenie dziecka w rodzinie zastępczej, jeżeli warunki w jego naturalnym środowisku rodzinnym zagrażają jego zdrowiu, moralności lub bezpieczeństwu. Przy takiej decyzji sąd musi brać pod uwagę wszystkie istotne okoliczności, w tym zachowanie rodziców.

Po wyjściu z zakładu karnego twojego partnera, kluczowe będzie jego obecne zachowanie i okoliczności, które świadczą o tym, że jest teraz w stanie zapewnić swojemu dziecku odpowiednie warunki. To samo dotyczy Ciebie. Jeśli Twój problem z alkoholem nadal istnieje i może zagrażać bezpieczeństwu lub dobru dziecka, może to wpłynąć na decyzję sądu.

Jeśli chcecie odzyskać opiekę nad córką, warto jest wykazać, że podjęliście konkretne kroki w celu poprawy swojej sytuacji, na przykład uczestnicząc w terapii lub szkoleniach dla rodziców. Sąd będzie badał wszystkie okoliczności przy podejmowaniu decyzji o ewentualnym powrocie dziecka do biologicznych rodziców.

Podsumowując, możliwość odzyskania opieki nad córką przez twojego partnera po wyjściu z zakładu karnego zależy od wielu czynników, w tym od tego, czy jest w stanie zapewnić jej odpowiednie warunki. Sąd będzie rozpatrywał wszystkie okoliczności przy podejmowaniu takiej decyzji.

anonim cytuj
14-09-2023

Sugerowane Tematy

Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?
Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?...
Wysokość kwoty wolnej od zajęcia komorniczego w roku 2023.
Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023r.?...
Spadek po tacie.
Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata. Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było. Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te ...
Mały metraż a księga wieczysta.
Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW. Bardzo proszę o odpowiedź....

Wyszukiwarka