Kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.

Dzień dobry. Pewnien kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.
Zgłosiłam zdarzenie na policję podałam nazwisko oraz nr rej auta sprawcy. I co ciekawe otrzymałam informację z policji że sprawca przyznał się do dokonania kolizji jednak nie udostępniono mi nr polisy,oraz nazwy ubezpieczyciela.
Czy policja nie ma obowiązku udostępnienia tych informacji pokrzywdzonemu, bo w jaki sposób mam zgłosić szkodę.
Dodam że auto sprawcy było nie na polskich tablicach.
Czy nie jest tak że kierujący autem zarejestrowanym poza granicami kraju musi przy sobie posiadać polisę ubezpieczeniową, a tym bardziej udostępnić policji w takiej sytuacji.
anonim cytuj
31-08-2023
Powinnaś otrzymać notatkę z przesłuchania z opisem zdarzenia oraz wszelkie informacje potrzebne do odszkodowania . Wróć na komendę i poproś o odpis takiej notatki.
Miałem taką samą sytuację. Żadnej notatki pokrzywdzona nie otrzyma od Policji. Taką notatkę Policja może przesłać jedynie do ubezpieczyciela, który zwróci się o nią do Policji. Pokrzywdzona składa wniosek do Policji o wydanie zaświadczenia o zaistniałym zdarzeniu gdzie krótko Policja opisze sytuację i poda dane z polisy sprawcy. Za złożenie wniosku i wydanie zaświadczenia o zdarzeniu pokrzywdzony musi w pierwszej kolejności wnieść opłatę w wysokości 17 zł w Urzędzie Miejskim lub w Urzędzie Gminy na swoim terenie i wówczas otrzyma odpowiedź na piśmie. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

Ponieważ funkcjonariusze policji sporządzając notatkę z interwencji , pełnią rolę pracowników administracyjnych, osoba zainteresowana może ubiegać się o dostęp do takiej notatki. Dokument traktowany jest bowiem jako zaświadczenie administracyjne potwierdzające dane zajście. Być może mówimy o tym samym ale inaczej to nazywamy.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
Odpowiedzialność za długi spadkowe.
Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?...
Brak kontaktu z pracodawcą.
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę od półtora roku w jednej firmie. Aktualnie przebywam na świadczeniu rehabilitacyjnym. Mój pracodawca nie odpowiada mi na maile żadnej sprawie. Mam pytanie, czy mogę wypowiedzieć umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia? I czy wtedy należy im się wypłata ekwiwalentu za niewykorzystany urlop?...

Wyszukiwarka