Kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.

Dzień dobry. Pewnien kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.
Zgłosiłam zdarzenie na policję podałam nazwisko oraz nr rej auta sprawcy. I co ciekawe otrzymałam informację z policji że sprawca przyznał się do dokonania kolizji jednak nie udostępniono mi nr polisy,oraz nazwy ubezpieczyciela.
Czy policja nie ma obowiązku udostępnienia tych informacji pokrzywdzonemu, bo w jaki sposób mam zgłosić szkodę.
Dodam że auto sprawcy było nie na polskich tablicach.
Czy nie jest tak że kierujący autem zarejestrowanym poza granicami kraju musi przy sobie posiadać polisę ubezpieczeniową, a tym bardziej udostępnić policji w takiej sytuacji.
anonim cytuj
31-08-2023
Powinnaś otrzymać notatkę z przesłuchania z opisem zdarzenia oraz wszelkie informacje potrzebne do odszkodowania . Wróć na komendę i poproś o odpis takiej notatki.
Miałem taką samą sytuację. Żadnej notatki pokrzywdzona nie otrzyma od Policji. Taką notatkę Policja może przesłać jedynie do ubezpieczyciela, który zwróci się o nią do Policji. Pokrzywdzona składa wniosek do Policji o wydanie zaświadczenia o zaistniałym zdarzeniu gdzie krótko Policja opisze sytuację i poda dane z polisy sprawcy. Za złożenie wniosku i wydanie zaświadczenia o zdarzeniu pokrzywdzony musi w pierwszej kolejności wnieść opłatę w wysokości 17 zł w Urzędzie Miejskim lub w Urzędzie Gminy na swoim terenie i wówczas otrzyma odpowiedź na piśmie. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

Ponieważ funkcjonariusze policji sporządzając notatkę z interwencji , pełnią rolę pracowników administracyjnych, osoba zainteresowana może ubiegać się o dostęp do takiej notatki. Dokument traktowany jest bowiem jako zaświadczenie administracyjne potwierdzające dane zajście. Być może mówimy o tym samym ale inaczej to nazywamy.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Przeprowadzka z dzieckiem do innego miasta.
Mój był partner został poinformowany o tym, że chce przeprowadzić się wraz z dzieckiem do innego miasta, że względu na lepsze warunki mieszkaniowe oraz rodzinę, która potrzebuje opieki. Nagle kilka dni przed przeprowadzka oznajmił, że się nie zgadza. Jak dalej wygląda postępowanie w takim razie, co powinnam zrobić? Ma pełne prawa rodzicielskie, aczkolwiek dziecka nigdy w życiu na oczy nie widział, mimo, że wiele razy pytałam go czy chce, alimenty...
Małżeństwo X i Y, X umiera. Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?...
Co zrobić gdy wycena szkody jest za niska?
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś. Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już. Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...

Wyszukiwarka