Kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.

Dzień dobry. Pewnien kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.
Zgłosiłam zdarzenie na policję podałam nazwisko oraz nr rej auta sprawcy. I co ciekawe otrzymałam informację z policji że sprawca przyznał się do dokonania kolizji jednak nie udostępniono mi nr polisy,oraz nazwy ubezpieczyciela.
Czy policja nie ma obowiązku udostępnienia tych informacji pokrzywdzonemu, bo w jaki sposób mam zgłosić szkodę.
Dodam że auto sprawcy było nie na polskich tablicach.
Czy nie jest tak że kierujący autem zarejestrowanym poza granicami kraju musi przy sobie posiadać polisę ubezpieczeniową, a tym bardziej udostępnić policji w takiej sytuacji.
anonim cytuj
31-08-2023
Powinnaś otrzymać notatkę z przesłuchania z opisem zdarzenia oraz wszelkie informacje potrzebne do odszkodowania . Wróć na komendę i poproś o odpis takiej notatki.
Miałem taką samą sytuację. Żadnej notatki pokrzywdzona nie otrzyma od Policji. Taką notatkę Policja może przesłać jedynie do ubezpieczyciela, który zwróci się o nią do Policji. Pokrzywdzona składa wniosek do Policji o wydanie zaświadczenia o zaistniałym zdarzeniu gdzie krótko Policja opisze sytuację i poda dane z polisy sprawcy. Za złożenie wniosku i wydanie zaświadczenia o zdarzeniu pokrzywdzony musi w pierwszej kolejności wnieść opłatę w wysokości 17 zł w Urzędzie Miejskim lub w Urzędzie Gminy na swoim terenie i wówczas otrzyma odpowiedź na piśmie. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

Ponieważ funkcjonariusze policji sporządzając notatkę z interwencji , pełnią rolę pracowników administracyjnych, osoba zainteresowana może ubiegać się o dostęp do takiej notatki. Dokument traktowany jest bowiem jako zaświadczenie administracyjne potwierdzające dane zajście. Być może mówimy o tym samym ale inaczej to nazywamy.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Dziś rano dowiedzieliśmy się, że żony wujek zmarł zostawiając długi, żona zgubiła dowód. Co robić by zrzec się spadku? Zostało niewiele czasu. Czy da się to zrobić u notariusza bez dowodu bądź jakoś inaczej? Nie ma innego dokumentu ze zdjęciem....
Kontynuacja l4 po ustaniu jednej z umow o pracę
Witam, pracuję na dwa etaty, w kontroli na czas nieokreślony oraz na kasie również z umową o pracę na czas określony do 31 grudnia br. 24 października na cito miałam operację cieśni nadgarstka i przebywam aktualnie na zwolenieniu do 5 stycznia 2024. W wyniku kompikacji i dłuższej rehabilitacji ortopeda do pracy chce mnie dopuścić dopiero minimum pod koniec stycznia. Umowa o pracę na kasie wygaśnie w trakcie trwania l4, dlatego nie wiem jak ZUS kt...
Spadek
Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?...
Praca w trakcie zwolnienia lekarskiego.
Jestem zatrudniony w korporacji (powyżej 1tys. osób w fabryce) na umowę, na czas nieokreślony. W ostatnim czasie uległem wypadkowi - zerwałem ścięgno Achillesa. Moje pytania: 1. Czy za zwolnienie lekarskie wystawione przez szpital jest 100%? 2. Czy ciągłość zwolnienia lekarskiego, o ile zostanie przedłużone przez innego lekarza również jest płatne 100%? (czy zachowanie ciągłości zwolnienia daje 100% wynagrodzenia) 3. Czy podczas zwolnienia l...

Wyszukiwarka