Pozew o zachowek.

Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony.
Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?
anonim cytuj
22-03-2024
Tak, będzie można wnieść od nowa. Zwrócony pozew nie wywołuje żadnych skutków.

anonim cytuj
22-03-2024
Jaki termin jest na złożenie pozwu o zachowek.
Liczy się:
- od daty śmierci
- od sprawy spadkowej na której został odczytany testament?
Czy jeszcze inaczej?
Znalazłem sprzeczne informacje i nie wiem, które są właściwe.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli był testament, to 5 lat od otwarcia testamentu.

anonim cytuj
22-03-2024
Co to znaczy od otwarcia?
Ja dowiedziałem się o testamencie z wezwania na rozprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Do na wezwania był załączony testament.

anonim cytuj
22-03-2024
W sprawie o stwierdzenie nabycia spadku sąd dokonał otwarcia testamentu - czyli przeczytał go i jego treść wpisał do oddzielnego protokołu otwarcia i ogłoszenia testamentu.

anonim cytuj
22-03-2024
Czyli można przyjąć, że jeżeli został złożony wniosek o przeprowadzenie spadku z załączonym testamentem to otwarcie testamentu nastąpiło później? Próbuję oszacować jakąś datę zanim będę miał wgląd do akt.

anonim cytuj
22-03-2024
Tak. Otwarcie testamentu nastąpiło później. Na pewno dostał pan zawiadomienie o terminie posiedzenia, na którym testament został otwarty.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Firma budowlana zniszczyła mój samochód
Firma wyburzeniowa, obok mojej działki burzą dom i przez niedoinformowanie chcieli zabrać mi samochód przeznaczony na części, skończyło się na wybiciu szyby i rozgrabieniu auta, sąsiad twierdzi że to oni i to widział a cały kierownik roboty się nie przyznaje i twierdzi że to bezdomni z okolicy, jest sens się kłócić o jakieś odszkodowanie?...
Podatek od darowizny.
Mama zmarła w 2020r. Posiadała udział w działce leśnej, w której udziały ma 30 osób. Jest to taka wspólnota całej wsi. Obecnie jest możliwość sprzedaży tej działki. Wszyscy wykazują chęć sprzedaży. Moje pytanie, czy ja mogę przekazać obecnie swoje udziały bratu. Jak wygląda kwestia podatku po sprzedaży. Ja z bratem według postanowienia spadkowego na podstawie testamentu odziedziczyliśmy po 1/2. Postepowanie spadkowe było w 2021 r....
Windykacja długu już raz spłaconego.
Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi ...
Okres wypowiedzenia.
Witam. Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony dnia 16.02.2024. Umowa obowiązuje od 1.02.2024. Wcześniej pracowałem u pracodawcy ponad dwa lata. Wcześniejszy okres pracy zakończył się 28.07.2021 r. Obecnie posiadam podpisane wypowiedzenie umowy przez kierownika wydziałowego na okres wynoszącego 2 tygodnie. Czy takie wypowiedzenie jest wiążące? Dostałem informację, że obejmuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia....

Wyszukiwarka