Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony.
Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?
Tak, będzie można wnieść od nowa. Zwrócony pozew nie wywołuje żadnych skutków.
anonim cytuj
22-03-2024
Jaki termin jest na złożenie pozwu o zachowek.
Liczy się:
- od daty śmierci
- od sprawy spadkowej na której został odczytany testament?
Czy jeszcze inaczej?
Znalazłem sprzeczne informacje i nie wiem, które są właściwe.
anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli był testament, to 5 lat od otwarcia testamentu.
anonim cytuj
22-03-2024
Co to znaczy od otwarcia?
Ja dowiedziałem się o testamencie z wezwania na rozprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Do na wezwania był załączony testament.
anonim cytuj
22-03-2024
W sprawie o stwierdzenie nabycia spadku sąd dokonał otwarcia testamentu - czyli przeczytał go i jego treść wpisał do oddzielnego protokołu otwarcia i ogłoszenia testamentu.
anonim cytuj
22-03-2024
Czyli można przyjąć, że jeżeli został złożony wniosek o przeprowadzenie spadku z załączonym testamentem to otwarcie testamentu nastąpiło później? Próbuję oszacować jakąś datę zanim będę miał wgląd do akt.
anonim cytuj
22-03-2024
Tak. Otwarcie testamentu nastąpiło później. Na pewno dostał pan zawiadomienie o terminie posiedzenia, na którym testament został otwarty.
Mama mojej narzeczonej ma w toku sprawę rozwodową ze swoim mężem. Jest on alkoholikiem od zawsze ale jego rodzina pomaga mu teraz zrobić wszystko żeby ten rozwód był z winy mamy mojej narzeczonej. Chcę on uzyskać alimenty i ostatnio powiedział że złoży wniosek do sądu o alimenty dla niego od mojej narzeczonej i jej siostry. Czy można jakoś tego uniknąć, mogą one jakoś pozbawić go tego prawa?
Ogólnie zniszczył im całe dzieciństwo i jeszcze teraz ...
Cześć, przychodzę do Was z zapytaniem. Podjęłam pracę z dn. 03.01.2024, na rozmowie o pracę było mówione wyraźnie, że zatrudnienie na UoP. Z tym, że przyszłam tego dnia, rozpoczęłam szkolenia (jakieś prezentacje itd), a umowy nadal nie mam podpisanej, żadnych badań ani nic. To może być tak przedłużane? Do pracy bezpośredniej jeszcze nie jestem dopuszczana, bo to etap szkoleń ale w innych miejscach pracy miałam umowę od pierwszego dnia kiedy się p...
Mam taki problem. Mój ojciec wydzierżawiał ziemię sąsiadowi. Umowa dzierżawy wygasła a sasiad dalej użytkuje pole mojego ojca. Trwa to już kilka lat. Podatek rolny płaci mój ojciec.
1.Czy mogę mój ojciec może żądać odszkodowania?
2.Czy to co posiali na polu mojego ojca jest własnością mojego ojca?
3.Czy jest możliwość żeby pobierali oni dotacje?
4.Czy jest ryzyko zasiedzenia ziemi mojego ojca przez sąsiada?...
Hejka proszę o pomoc
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego?
Umowa na czas nieokreślony o pracę.
Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa.
Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewia...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: