Pozew o zachowek.

Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony.
Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?
anonim cytuj
22-03-2024
Tak, będzie można wnieść od nowa. Zwrócony pozew nie wywołuje żadnych skutków.

anonim cytuj
22-03-2024
Jaki termin jest na złożenie pozwu o zachowek.
Liczy się:
- od daty śmierci
- od sprawy spadkowej na której został odczytany testament?
Czy jeszcze inaczej?
Znalazłem sprzeczne informacje i nie wiem, które są właściwe.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli był testament, to 5 lat od otwarcia testamentu.

anonim cytuj
22-03-2024
Co to znaczy od otwarcia?
Ja dowiedziałem się o testamencie z wezwania na rozprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Do na wezwania był załączony testament.

anonim cytuj
22-03-2024
W sprawie o stwierdzenie nabycia spadku sąd dokonał otwarcia testamentu - czyli przeczytał go i jego treść wpisał do oddzielnego protokołu otwarcia i ogłoszenia testamentu.

anonim cytuj
22-03-2024
Czyli można przyjąć, że jeżeli został złożony wniosek o przeprowadzenie spadku z załączonym testamentem to otwarcie testamentu nastąpiło później? Próbuję oszacować jakąś datę zanim będę miał wgląd do akt.

anonim cytuj
22-03-2024
Tak. Otwarcie testamentu nastąpiło później. Na pewno dostał pan zawiadomienie o terminie posiedzenia, na którym testament został otwarty.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Pobrało mi dwa razy pieniądze z karty podczas płatności.
Zatankowałam auto i po sprawdzeniu konta (po dwóch dniach) okazało się że pobrało dwa razy pieniądze z karty co powinnam zrobić aby odzyskać pieniądze?...
Problem ze wspólnotą mieszkaniową.
Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania pr...
Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...

Wyszukiwarka