Pozew o zachowek.

Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony.
Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?
anonim cytuj
22-03-2024
Tak, będzie można wnieść od nowa. Zwrócony pozew nie wywołuje żadnych skutków.

anonim cytuj
22-03-2024
Jaki termin jest na złożenie pozwu o zachowek.
Liczy się:
- od daty śmierci
- od sprawy spadkowej na której został odczytany testament?
Czy jeszcze inaczej?
Znalazłem sprzeczne informacje i nie wiem, które są właściwe.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli był testament, to 5 lat od otwarcia testamentu.

anonim cytuj
22-03-2024
Co to znaczy od otwarcia?
Ja dowiedziałem się o testamencie z wezwania na rozprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Do na wezwania był załączony testament.

anonim cytuj
22-03-2024
W sprawie o stwierdzenie nabycia spadku sąd dokonał otwarcia testamentu - czyli przeczytał go i jego treść wpisał do oddzielnego protokołu otwarcia i ogłoszenia testamentu.

anonim cytuj
22-03-2024
Czyli można przyjąć, że jeżeli został złożony wniosek o przeprowadzenie spadku z załączonym testamentem to otwarcie testamentu nastąpiło później? Próbuję oszacować jakąś datę zanim będę miał wgląd do akt.

anonim cytuj
22-03-2024
Tak. Otwarcie testamentu nastąpiło później. Na pewno dostał pan zawiadomienie o terminie posiedzenia, na którym testament został otwarty.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do ...
Podział majątku
Witam Serdecznie mam pytanie odnosnie podizału majatku , opisze po krótce o co mi chodzi Mam babcie która mieszka sama i jest włascicielem domu , ma córkę , jej syn nie żyje a po synie została 5 dzieci już pełnoletnich. W chwili obecnej dom jest w krytycznym stanie i córka babci wymyśliła sobie podiał majątku na wszystkie osoby czyli łącznie z babcią 7 osób , Ja osobiście do tego mieszkania nie posiadam do niego praw tylko jestem w nim zameldow...
Naruszenie RODO
Jakiemu organowi zgłasza się naruszenie RODO? Auto pay wysyła mi ciągle maile, mimo że kilka razy zgłaszałem im że domagam się usunięcia moich danych z ich systemów i sprawa miała być wg ich odpowiedzi załatwiona. Ale cały czas wysyłają mi mailing. Chcę zatem ich zgłosić o naruszenie RODO....
Czy mogę rozpakować przesyłkę pobraniową od kuriera, przed zapłatą?
Czy mogę rozpakować przesyłkę pobraniową od kuriera, przed zapłatą? ...

Wyszukiwarka