Pozew o zachowek.

Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony.
Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?
anonim cytuj
22-03-2024
Tak, będzie można wnieść od nowa. Zwrócony pozew nie wywołuje żadnych skutków.

anonim cytuj
22-03-2024
Jaki termin jest na złożenie pozwu o zachowek.
Liczy się:
- od daty śmierci
- od sprawy spadkowej na której został odczytany testament?
Czy jeszcze inaczej?
Znalazłem sprzeczne informacje i nie wiem, które są właściwe.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli był testament, to 5 lat od otwarcia testamentu.

anonim cytuj
22-03-2024
Co to znaczy od otwarcia?
Ja dowiedziałem się o testamencie z wezwania na rozprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Do na wezwania był załączony testament.

anonim cytuj
22-03-2024
W sprawie o stwierdzenie nabycia spadku sąd dokonał otwarcia testamentu - czyli przeczytał go i jego treść wpisał do oddzielnego protokołu otwarcia i ogłoszenia testamentu.

anonim cytuj
22-03-2024
Czyli można przyjąć, że jeżeli został złożony wniosek o przeprowadzenie spadku z załączonym testamentem to otwarcie testamentu nastąpiło później? Próbuję oszacować jakąś datę zanim będę miał wgląd do akt.

anonim cytuj
22-03-2024
Tak. Otwarcie testamentu nastąpiło później. Na pewno dostał pan zawiadomienie o terminie posiedzenia, na którym testament został otwarty.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Grobowiec rodzinny.
Dzień dobry. Moja mama jest właścicielem grobu w którym obecnie od 2008 spoczywa mój św. pamięci tata. Przedwczoraj zmarł mąż mojej siostry i mama chce wraz z siostra pochować męża właśnie w tym grobie( 2 kondygnacje ). Pytanie: Czy mama może pochować zięcia w tym grobie mimo iż moje rodzeństwo się na to nie zgadza? Dodam że tata jest pochowany w trumnie a mama chce być skremowana i zięć też będzie....
Polisa na życie a darowizna.
Dzień dobry. Po śmierci mamy ,mój brat dostał po niej polisę, która opłacała w TU. Czy taka polisa to jest darowizna? Jeśli tak, to Czy mogę ubiegać się o zachowek od tej polisy ?Tym bardziej ,ze mama nie zostawiła innego majątku, a ja w całości pokryłem koszty pogrzebu....
Co zrobić, gdy chcę spłacić zadłużenie?
Mam dług za telefon sprzed paru lat. Komornik nic na adres zameldowania nie wysyła, sprawdziłam w BIK i w BIG i też nic nie ma. Co zrobić, gdy chcę spłacić zadłużenie?...
Egzekucja z rachunku bankowego.
Cześć, miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%. Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy? Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...

Wyszukiwarka