Wycinka drzewa i kontrola po terminie.

Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej, bowiem ktoś był chory, ktoś na urlopie itp. Pogroziła karami za samowolną wycinkę i pojechała.
Moje pytanie brzmi co dalej? Maja prawo nałożyć mi karę, skoro w terminie 21 dni nie wyrazili swojej opinii?
anonim cytuj
31-10-2023
Skąd termin 21 dni ?

anonim cytuj
31-10-2023
Po złożeniu zgłoszenia, urząd ma 21 dni na przeprowadzenie oględzin na miejscu planowanej wycinki, następnie 14 dni na wyrażenie sprzeciwu, który wysłany zostanie listownie do zgłaszającego (za termin wyrażenia sprzeciwu uznaje się dzień nadania decyzji administracyjnej na poczcie). Jeśli po upływie tego czasu właściciel nie otrzyma odmowy, może zgodnie z prawem ściąć drzewo (brak sprzeciwu uznaje się za udzielenie zezwolenia). Decyzja jest ważna przez 6 miesięcy od dnia oględzin. Konsekwencją wycięcia drzewa bez otrzymania zgody są kary pieniężne. Ich wysokość zależy od rodzaju lub gatunku drzewa oraz od jego obwodu na wysokości 130 cm.
Czy może są to błędne informacje?

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef mnie omija.
Dzień dobry. Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów...
Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...
Kto jest odpowiedzialny za remont mieszkania komunalnego?
Moja mama posiada mieszkanie komunalne, które z racji jej zdrowia trzeba zdać. Mieszkanie dostała w stanie do remontu. Ściany są zdrapane, pomalowane, nowe oświetlenie, listwy przypodłogowe, karnisze. W tym momencie komunalka żąda wyniesienie wszystkiego(to akurat jest zrozumiałe. Oraz odmalowanie całego mieszkania....

Wyszukiwarka