Czy macocha może odmówić składania zeznań twierdząc, że jest rodziną dla niego męża?
Witam.
Mój tato wziął rozwód z moją mamą. Ożenił się drugi raz. Czyli żona mojego ojca to macocha. Nigdy mnie nie przysposobiła.
Mam męża.
Czy macocha może odmówić składania zeznań twierdząc, że jest rodziną dla niego męża?
anonim cytuj
11-10-2021
Tak oczywiście, że może.
+1
anonim cytuj
11-10-2021
Przepis art. 261 § 1 k.p.c. stanowi, że „Nikt nie ma prawa odmówić zeznań w charakterze świadka, z wyjątkiem małżonków stron, ich wstępnych, zstępnych i rodzeństwa oraz powinowatych w tej samej linii lub stopniu, jak również osób pozostających ze stronami w stosunku przysposobienia
anonim cytuj
11-10-2021
Nie. Macocha jako świadek nie może odmówić składania zeznań na podstawie tego, że jest rodziną dla męża. Art. 176 Kodeksu postępowania karnego wskazuje, że odmowa składania zeznań jest dopuszczalna tylko w niektórych wyjątkowych sytuacjach, takich jak między małżonkami, a nie dla członków rodziny związanych związkiem pokrewieństwa.
anonim cytuj
30-01-2023
Hej wszystkim, chciałbym się również wypowiedzieć w tej sprawie. Wydaje mi się, że macocha nie ma prawa odmówić złożenia zeznań jako świadek na podstawie tego, że jest rodziną dla męża. Przepisy mówią o tym, że odmowa zeznań jest możliwa tylko w określonych przypadkach, zarówno w postępowaniu cywilnym (art. 261 § 1 k.p.c.) jak i karnym (art. 176 k.p.k.).
W przypadku sprawy cywilnej, macocha nie jest uprawniona do odmowy złożenia zeznań na podstawie pokrewieństwa z mężem. Podobnie, w sprawie karnej macocha nie ma prawa odmówić zeznań ze względu na pokrewieństwo z mężem.
W związku z tym, macocha nie może odmówić zeznań w oparciu o swoje powiązania z mężem. Jeżeli ma jakieś inne powody do odmowy, powinna przedstawić je sądowi, który oceni ich zasadność.
+1
anonim cytuj
12-04-2023
Rola sądu
Ostatecznie to sąd ocenia, czy odmowa złożenia zeznań przez świadka jest zasadna czy nie. Jeśli macocha ma inne powody do odmowy zeznań, powinna je przedstawić sądowi.
Konsekwencje odmowy
Jeśli świadek odmówi złożenia zeznań bez uzasadnionego powodu, może zostać ukarany grzywną lub w skrajnych przypadkach, karą aresztu.
Przesłuchanie przez stronę
W niektórych przypadkach może być możliwe, aby strona przesłuchała macochę jako świadka, jeśli sąd uzna, że jej zeznania są istotne dla sprawy.
Tajemnica zawodowa
Jeżeli macocha jest związana z jakąś tajemnicą zawodową, np. jest prawnikiem, lekarzem czy psychologiem, może mieć prawo odmówić zeznań na podstawie tajemnicy zawodowej. Jednakże, w omawianej sytuacji, tajemnica zawodowa raczej nie ma zastosowania.
Mam pewien problem związany z czynszem, który płacę za wynajmowane mieszkanie i mam nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc. Otóż, od kilku lat wynajmuję to mieszkanie i wszystko było w porządku, ale ostatnio dostałem pismo od właściciela, że czynsz zostanie podwyższony o 15% od przyszłego miesiąca.
Nie do końca rozumiem, dlaczego doszło do tej podwyżki i co jest tego powodem. Dotychczasowe umowy były ustalane na rok i po roku w wynajmowanym mieszk...
Witam serdecznie, z racji tego, że do PIPu, na infolinię jest ciężko się dodzwonić, pomyślałem, że może spróbuję również tutaj. Do rzeczy, jak wiadomo, co roku pracownik ma prawo do nie przerwanego, dwutygodniowego urlopu wypoczynkowego. No i na tym polega mój problem, ponieważ nie mam potrzeby go w tym roku wykorzystywać i byłaby to dla mnie zwykła strata czasu, jednak pracodawca upiera się, że muszę go wykorzystać, bo takie są przepisy i nic na...
Tata kupił z bratem działkę na pół i potem odkupił od niego jego połowę. I stał się właścicielem całej działki. Wcześniej zanim kupili działkę, podpisał rozdzielność majątkową z moją mamą. Mama zmarła 2 lata temu, czy należy mi się zachowek po mamie jak była rozdzielność majątkowa. Rozwodu nie było żyli razem do śmierci mamy. Czyli jak coś jest ojca to czy należy mi się zachowek po mamie....
Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: