Postępowanie wyjaśniające fikcyjność zatrudnienia

Czy ZUS ma prawo żądać od pracownika świadectw pracy, świadectw szkolnych w trakcie postępowania wyjaśniającego fikcyjność zatrudnienia? Zdaje się, że od takich rzeczy Inspekcja pracy.
anonim cytuj
04-12-2020
ma prawo, w końcu jakoś musi potwierdzić zasadność zatrudnienia. Oczywiście można iść w zaparte i nie przedstawić a tym samym ZUS napisze wnioski z kontroli że zatrudnienie jest fikcyjne ponieważ brak jest wykształcenia oraz kwalifikacji do zajmowania danego stanowiska pracy.

anonim cytuj
04-12-2020
Czyli dla świętego spokoju lepiej szybko zrobić xero świadectw pracy, ukończenia szkoły i dostarczyć?

anonim cytuj
04-12-2020
Raczej dla udokumentowania że zatrudnienie nie było fikcyjne lepiej przedstawić dokumenty.
Radzę dać do wglądu oryginały bo sama kserokopia nie jest środkiem dowodowym.

anonim cytuj
04-12-2020
Dziękuję za informację. Czy coś jeszcze warto dostarczyć? Pytań 26 i księgowa za głowę się łapie czy to ZUS czy Inspekcja Pracy. Nie ma fikcyjnego zatrudnienia, ani zwolnienia, na szczęście są dowody w postaci e-maili, więc podobno to zwykła pro forma sytuacji.

anonim cytuj
04-12-2020
Ja nie wnoszę czy zatrudnienie jest fikcyjne czy nie, niby jak mogłabym to ocenić ? A ZUS skoro robi kontrolę to musi mieć protokół z tej kontroli i jakieś dowody.
A czy to taka proforma sytuacji to nie będę komentować. W końcu po coś sprawdzają.

anonim cytuj
04-12-2020
To pierwsza tego typu kontrola w tej firmie. Protokół z innej kontroli? Dowody? Na co? Kontrol jest z miejscowego ZUSu.

anonim cytuj
04-12-2020
Ale te kontrole to "norma", może w danej firmie nie było podobnego przypadku.
Jaki protokół z innej kontroli ? ja pisałam o tym ze skoro jest kontrola to protokół muszą napisać.

anonim cytuj
04-12-2020
Wyszło masło maślane

anonim cytuj
04-12-2020
Czy ZUS ma prawo żądać od pracownika świadectw pracy, świadectw szkolnych w trakcie postępowania wyjaśniającego fikcyjność zatrudnienia?

Zgodnie z przepisami prawa Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) ma prawo prowadzenia kontroli w zakresie zgodności z prawem przeprowadzenia obowiązków związanych z ubezpieczeniem społecznym przez płatników składek. W tym kontekście, jeśli istnieją wątpliwości co do realności zatrudnienia, ZUS może żądać dokumentów potwierdzających, że pracownik posiada odpowiednie kwalifikacje do pełnienia danego stanowiska.

Jednak konkretnie odnosząc się do kwestii świadectw pracy oraz świadectw szkolnych, typowo jest to zakres działania Państwowej Inspekcji Pracy, która kontroluje legalność zatrudnienia.

ma prawo, w końcu jakoś musi potwierdzić zasadność zatrudnienia.

Chociaż ZUS może mieć pewne uprawnienia kontrolne, to ważne jest, aby wiedzieć, że samo brak odpowiedniego wykształcenia nie jest jednoznacznym dowodem na fikcyjność zatrudnienia. Istnieją prace, które nie wymagają formalnego wykształcenia.

Radzę dać do wglądu oryginały bo sama kserokopia nie jest środkiem dowodowym.

Należy zaznaczyć, że kserokopia dokumentu może być używana jako dowód w postępowaniu, jednakże wartość dowodowa kserokopii jest niższa niż oryginału. Jeśli jednak zostanie potwierdzona przez notariusza, jej wartość dowodowa wzrasta.

Dziękuję za informację. Czy coś jeszcze warto dostarczyć? Pytań 26 i księgowa za głowę się łapie czy to ZUS czy Inspekcja Pracy.

Jeśli chodzi o udokumentowanie realności zatrudnienia, warto dostarczyć wszelkie dowody potwierdzające wykonywanie pracy przez pracownika. Mogą to być maile, umowy z klientami, zlecenia, raporty z wykonanych prac itp. Ważne jest, aby dokumenty te były konkretne i jednoznacznie wskazywały na rzeczywiste wykonywanie pracy przez pracownika.

Ja nie wnoszę czy zatrudnienie jest fikcyjne czy nie, niby jak mogłabym to ocenić ? A ZUS skoro robi kontrolę to musi mieć protokół z tej kontroli i jakieś dowody.

Każda kontrola przeprowadzana przez ZUS kończy się sporządzeniem protokołu. Jeśli firma nie zgadza się z ustaleniami kontrolerów, ma prawo wnieść odwołanie od protokołu do sądu.

Podsumowując, warto współpracować z organami kontrolnymi i dostarczać wymagane dokumenty. Jednakże pamiętajmy o tym, że posiadanie odpowiednich kwalifikacji to tylko jeden z aspektów potwierdzających realność zatrudnienia. W razie wątpliwości warto zwrócić się o pomoc prawną.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Za duża kwota w przelewie (prośba o zwrot)
Witam, co zrobić w sytuacji gdy przelało się za dużo pieniędzy. Otóż sytuacja wygląda tak. Mój wujek lat 75, zamiast przelać 40,41, przelał 4041 zł do PGNiG. Oczywiście nie wstrzymał przelewu w banku, bo nie widział, że tak można. Dwa tygodnie temu napisaliśmy wiadomość do PGNiG o zwrot pieniędzy, ale do dziś brak odpowiedzi z ich strony a także brak przelanych pieniędzy. Co w takiej sytuacji? Czy te pieniądze ja już stracone ? Czy można ich jako...
Jak przeprowadzić ubezwłasnowolnienie bliskiej osoby?
Jak wygląda sprawa z ubezwłasnowolnieniem rodzica chorego na alzheimera. Rodzic nie jest w stanie podejmować samodzielnie decyzji. Czy są jakieś kruczki prawne w tym całym procesie i potem po? Czy ja jako opiekun prawny podejmuje decyzje np. w szpitalu, u lekarza itd. czy sąd? Jak to wygląda? Czy ktoś z was ma w tej sprawie doświadczenie?...
Zasiedzenie w dobrej wierze.
Chce wnieść sprawę przez zasiedzenie przez mojego zmarłego ojca , czy muszę wzywać na sprawę wszystkich spadkobierców. Większość I tak się zrzeka ,nie mam kontaktu z 3 siostrami ciotecznymi ojca ,ustaliłam tylko ze 2 już nie żyją, ale i tak nigdy nie utrzymywaliśmy kontaktu . Więc pisząc pozew ,nie wiem jakie mam zawrzeć informacje . I jeśli muszę podać wszystkich spadkobierców (to jest 5 pokoleń ) czy muszę sama ustalić kolejność dziedziczenia,...
Czynsz od współlokatorów na moje konto.
Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów. Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie. Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?...

Wyszukiwarka