Budowa domu

Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję
anonim cytuj
16-11-2020
Ten dom od początku będzie współwłasnością, Pan będzie miał roszczenie o zwrot 1/2 nakładów

anonim cytuj
16-11-2020
Dlaczego 1/2 nakładów? Jeżeli dojdzie do podzialu, biegły wyceni nieruchomość i każdy otrzyma tyle ile wniósł proporcjonalnie w jej powstanie. Trzeba zbierać i kolekcjonować faktury na swój wkład w powstanie tej nieruchomości.

anonim cytuj
16-11-2020
Otrzyma 1/2 nakładów wycenionych przez biegłego oraz będzie współwłaścicielem w 1/2 nieruchomości bowiem narzeczon miała 1/2 działki i nie wniosła żadnych nakładów - wy budownie domu to nakłąd na nieruchomość

anonim cytuj
16-11-2020
Zasada jest prosta, czyja działka, tego dom. Czyli dom będzie należał do Was obojga. Na podstawie przelewów i faktur będzie Pan mógł żądać zwrotu kosztów w przyszłości.

anonim cytuj
16-11-2020
Zgodnie z art. 46 Kodeksu Cywilnego, jeżeli jeden ze współwłaścicieli dokonuje nakładów na rzecz wspólną w celu zwiększenia jej wartości, przysługuje mu roszczenie zwrotu tych nakładów od pozostałych współwłaścicieli, proporcjonalnie do udziału każdego z nich w prawie współwłasności.

W przypadku budowy domu na działce będącej współwłasnością, dom staje się również współwłasnością wszystkich współwłaścicieli działki, niezależnie od tego, kto finansował budowę. Jest to wyrazem zasady „superficies solo cedit”, czyli to, co jest trwale połączone z gruntem, staje się jego częścią składową.

W sytuacji rozstania i podziału majątku, można domagać się zwrotu nakładów w oparciu o dokumentację finansową, taką jak faktury czy potwierdzone przelewy bankowe, które potwierdzają udział finansowy jednej osoby w procesie budowy.

W sytuacji sporu, biegły rzeczoznawca majątkowy może zostać powołany do dokonania wyceny wartości nieruchomości. Jego opinia pomoże ustalić, jaka część wartości nieruchomości przypada każdemu ze współwłaścicieli, w oparciu o udokumentowane nakłady każdej ze stron.

Podsumowując, jeśli budujesz dom na działce będącej współwłasnością, dom staje się współwłasnością obojga współwłaścicieli działki. Jednak w przypadku podziału, możesz domagać się zwrotu dokonanych nakładów proporcjonalnie do udokumentowanego wkładu finansowego w proces budowy. Warto więc prowadzić dokładną dokumentację wszystkich kosztów związanych z budową.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak liczyć miesięczny okres wypowiedzenia?
Dzień dobry, Proszę o podpowiedź bo już się pogubiłem. W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy "Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..." Mam podstawę by wypowiedzieć umowę i moje pytanie jak liczyć ten termin. Chce wypowiedzieć umowę dnia 1 września czyli najemca musi się wyprowadzić do 30 października? C...
Co grozi świadkowi za niestawienie się w sądzie?
Nie mogę się stawić jako świadek w terminie rozprawy. Będę za granicą. Jakie pismo mogę napisać? O zmianę terminu lub wideokonferencje ?...
Kto zajmie się dziećmi po śmierci matki
Czy matka może wskazać osobę, która miałaby przejąć opiekę nad dziećmi po jej śmierci lub w przypadku np przebywania w śpiączce lub bez świadomości? Czy jest to wiążące? Co w przypadku, kiedy dzieci mają ojca ale matka chce, aby w takiej sytuacji opiekę przejęły inne osoby np jej matka (babka dzieci) lub siostra? Jak to wygląda od strony prawnej?...
Dyskryminacja? Nieprawidłowość? proszę o radę
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta. Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku. W lipcu był...

Wyszukiwarka