Budowa domu

Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję
anonim cytuj
16-11-2020
Ten dom od początku będzie współwłasnością, Pan będzie miał roszczenie o zwrot 1/2 nakładów

anonim cytuj
16-11-2020
Dlaczego 1/2 nakładów? Jeżeli dojdzie do podzialu, biegły wyceni nieruchomość i każdy otrzyma tyle ile wniósł proporcjonalnie w jej powstanie. Trzeba zbierać i kolekcjonować faktury na swój wkład w powstanie tej nieruchomości.

anonim cytuj
16-11-2020
Otrzyma 1/2 nakładów wycenionych przez biegłego oraz będzie współwłaścicielem w 1/2 nieruchomości bowiem narzeczon miała 1/2 działki i nie wniosła żadnych nakładów - wy budownie domu to nakłąd na nieruchomość

anonim cytuj
16-11-2020
Zasada jest prosta, czyja działka, tego dom. Czyli dom będzie należał do Was obojga. Na podstawie przelewów i faktur będzie Pan mógł żądać zwrotu kosztów w przyszłości.

anonim cytuj
16-11-2020
Zgodnie z art. 46 Kodeksu Cywilnego, jeżeli jeden ze współwłaścicieli dokonuje nakładów na rzecz wspólną w celu zwiększenia jej wartości, przysługuje mu roszczenie zwrotu tych nakładów od pozostałych współwłaścicieli, proporcjonalnie do udziału każdego z nich w prawie współwłasności.

W przypadku budowy domu na działce będącej współwłasnością, dom staje się również współwłasnością wszystkich współwłaścicieli działki, niezależnie od tego, kto finansował budowę. Jest to wyrazem zasady „superficies solo cedit”, czyli to, co jest trwale połączone z gruntem, staje się jego częścią składową.

W sytuacji rozstania i podziału majątku, można domagać się zwrotu nakładów w oparciu o dokumentację finansową, taką jak faktury czy potwierdzone przelewy bankowe, które potwierdzają udział finansowy jednej osoby w procesie budowy.

W sytuacji sporu, biegły rzeczoznawca majątkowy może zostać powołany do dokonania wyceny wartości nieruchomości. Jego opinia pomoże ustalić, jaka część wartości nieruchomości przypada każdemu ze współwłaścicieli, w oparciu o udokumentowane nakłady każdej ze stron.

Podsumowując, jeśli budujesz dom na działce będącej współwłasnością, dom staje się współwłasnością obojga współwłaścicieli działki. Jednak w przypadku podziału, możesz domagać się zwrotu dokonanych nakładów proporcjonalnie do udokumentowanego wkładu finansowego w proces budowy. Warto więc prowadzić dokładną dokumentację wszystkich kosztów związanych z budową.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Mobbing
Witam jestem mobingowana w pracy i dyskryminowana jak sobie z tym poradzić???...
odwołanie od reklamacji
Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia. Moje pytanie brzmi : czy sklep m...
Zwolnienie lekarskie w ciąży.
Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?...
Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?
Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek....

Wyszukiwarka