Przedawnienie mandatu.

Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK)
Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 roku, jako że nikt się ze mną nie kontaktował przez ten cały czas, minęło już 15 lat czy podniesienie zarzutu przedawnienia ma tutaj sens? Zastanawiam się czy nie przerwałam ciągłości odzywając się do nich w 2016 roku? Choć mimo to zostałam wprowadzona w błąd przez pracownika.
anonim cytuj
07-04-2024
Kluczowe jest, czy ZTM uzyskał nakaz zapłaty.
Aby ocenić czy doszło do przedawnienia roszczenia konieczne są daty: jazdy na gapę, wniesienia pozwu przez ZTM, wydania przez sąd nakazu zapłaty i wydania klauzuli wykonalności.

anonim cytuj
07-04-2024
Nie ma tutaj niestety dat prócz daty otrzymania mandatu.

anonim cytuj
07-04-2024
Jeśli ZTM zdążył wnieść pozew w ciągu roku od dnia jazdy na gapę i wystawienia wezwania do uiszczenia opłaty dodatkowej, to roszczenie się nie przedawniło. Można to sprawdzić w sądzie.

anonim cytuj
07-04-2024
A w jaki sposób mogę to sprawdzić jeśli nie wiem w jakim sądzie była sprawa? Nie otrzymywałam żadnych listów ponieważ były one wysyłane najpewniej na adres pod którym nie mieszkam kilkanaście lat.

anonim cytuj
07-04-2024
Zapytać w ZTM.
Od razu sprawdzić czy i kiedy uzyskano klauzulę wykonalności.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Przepisanie wspólnego auta na siebie.
Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel). Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż? Darowizna? Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schema...
Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Kupno samochodu.
Prosiłbym o pomoc. Więc kupiłem sobie auto prywatnie od handlarza sprzedał mi na fakturę nie musiałem płacić podatku. Ciągle coś w tym aucie wychodzi zgłosiłem to e mailowo po około 12 dniach. Oczywiście handlarz mówi że nic nie ukryła ni nic mi nie naprawi(auto miało np. El podnoszona klapę bagażnika co się okazało ktoś wyjął z niej silnik ) ale. Najlepsze jest że zapłaciłem online za historię auta i przyszło mi że w Niemczech miał. Dwa razy wyp...
pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu
Witam, mam pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu: wynagrodzenie zasadnicze 1000 zł brutto + premia brutto do 400 zł. Czy w tym wypadku premia wlicza się jakoś w wynagrodzenie zasadnicze? W mojej ocenie minimalne zasadnicze wynagrodzenie powinno wynosić 1400 zł brutto + ewentualne premie. Poproszę o poradę czy taki zapis jest zgodny z prawem. Pozdrawiam...

Wyszukiwarka