Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK)
Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 roku, jako że nikt się ze mną nie kontaktował przez ten cały czas, minęło już 15 lat czy podniesienie zarzutu przedawnienia ma tutaj sens? Zastanawiam się czy nie przerwałam ciągłości odzywając się do nich w 2016 roku? Choć mimo to zostałam wprowadzona w błąd przez pracownika.
Kluczowe jest, czy ZTM uzyskał nakaz zapłaty.
Aby ocenić czy doszło do przedawnienia roszczenia konieczne są daty: jazdy na gapę, wniesienia pozwu przez ZTM, wydania przez sąd nakazu zapłaty i wydania klauzuli wykonalności.
anonim cytuj
07-04-2024
Nie ma tutaj niestety dat prócz daty otrzymania mandatu.
anonim cytuj
07-04-2024
Jeśli ZTM zdążył wnieść pozew w ciągu roku od dnia jazdy na gapę i wystawienia wezwania do uiszczenia opłaty dodatkowej, to roszczenie się nie przedawniło. Można to sprawdzić w sądzie.
anonim cytuj
07-04-2024
A w jaki sposób mogę to sprawdzić jeśli nie wiem w jakim sądzie była sprawa? Nie otrzymywałam żadnych listów ponieważ były one wysyłane najpewniej na adres pod którym nie mieszkam kilkanaście lat.
anonim cytuj
07-04-2024
Zapytać w ZTM.
Od razu sprawdzić czy i kiedy uzyskano klauzulę wykonalności.
Jestem po rozwodzie. W trakcie małżeństwa nabyliśmy dwa pojazdy, oba zarejestrowane na mnie, w tym jeden użytkuje była żona. Jak najrozsądniej "podzielić się" autami?
1. Chciałbym to auto przerejestrować na nią. Jak tego dokonać?
2. Co z autem, które ja użytkuję?...
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Mam zasądzone alimenty na córkę. Córka ma 19 lat. Sprawa jest u komornika. Zdarzało mi się z powodów różnych nie płacenie na bieżąco i urósł mi dług. Od kilku lat płace na bieżąco. Pół roku temu, dogadałem się z córką i anulowała mi dług, złożyła oświadczenie u komornika że anuluje mi dług a bieżące alimenty zostały(płacę terminowo). Kilka dni temu , córka poinformowała mnie że zmieniła zdanie i chce ponownie dług. Czyli cofnąć umorzenie.
Pytani...
Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia.
Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat.
Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto.
Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo.
Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze.
Od jakiegoś czasu zerwało z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: