Przedawnienie mandatu.

Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK)
Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 roku, jako że nikt się ze mną nie kontaktował przez ten cały czas, minęło już 15 lat czy podniesienie zarzutu przedawnienia ma tutaj sens? Zastanawiam się czy nie przerwałam ciągłości odzywając się do nich w 2016 roku? Choć mimo to zostałam wprowadzona w błąd przez pracownika.
anonim cytuj
07-04-2024
Kluczowe jest, czy ZTM uzyskał nakaz zapłaty.
Aby ocenić czy doszło do przedawnienia roszczenia konieczne są daty: jazdy na gapę, wniesienia pozwu przez ZTM, wydania przez sąd nakazu zapłaty i wydania klauzuli wykonalności.

anonim cytuj
07-04-2024
Nie ma tutaj niestety dat prócz daty otrzymania mandatu.

anonim cytuj
07-04-2024
Jeśli ZTM zdążył wnieść pozew w ciągu roku od dnia jazdy na gapę i wystawienia wezwania do uiszczenia opłaty dodatkowej, to roszczenie się nie przedawniło. Można to sprawdzić w sądzie.

anonim cytuj
07-04-2024
A w jaki sposób mogę to sprawdzić jeśli nie wiem w jakim sądzie była sprawa? Nie otrzymywałam żadnych listów ponieważ były one wysyłane najpewniej na adres pod którym nie mieszkam kilkanaście lat.

anonim cytuj
07-04-2024
Zapytać w ZTM.
Od razu sprawdzić czy i kiedy uzyskano klauzulę wykonalności.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.
Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?...
Odsetki za opóźnienie w zapłacie.
Witam, Pismem z dnia 25.09.2022 r. odstąpiłam od umowy sprzedaży - wada prawna rzeczy. Pismo wysłane Pocztą Polską - poleconym za potwierdzeniem odbioru. Po nieudanej próbie doręczenia 27.09.2022, przesyłka dwukrotnie awizowana (27.09.2022 r i 05.10.2022 r. ) - bez skutku. Moim zdaniem pismo celowo nieodebrane przez sprzedawcę. Pytanie: W pozwie o wydanie nakazu zapłaty od jakiego dnia liczyć odsetki za opóźnienie?...
Jak przysposobić dziecko?
Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie: Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci. Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dok...
Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki
Witam. Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki, ale nie jestem pewna co z klauzulą wykonalności, bo Konsul u którego sprawę załatwiam tego wymaga, a ja nic takiego na postanowieniu nie widzę. Czy po jakimś czasie postawienie jest automatycznie prawomocne, czy muszę coś jeszcze załatwić zanim udam się do Konsula?...

Wyszukiwarka