Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK)
Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 roku, jako że nikt się ze mną nie kontaktował przez ten cały czas, minęło już 15 lat czy podniesienie zarzutu przedawnienia ma tutaj sens? Zastanawiam się czy nie przerwałam ciągłości odzywając się do nich w 2016 roku? Choć mimo to zostałam wprowadzona w błąd przez pracownika.
Kluczowe jest, czy ZTM uzyskał nakaz zapłaty.
Aby ocenić czy doszło do przedawnienia roszczenia konieczne są daty: jazdy na gapę, wniesienia pozwu przez ZTM, wydania przez sąd nakazu zapłaty i wydania klauzuli wykonalności.
anonim cytuj
07-04-2024
Nie ma tutaj niestety dat prócz daty otrzymania mandatu.
anonim cytuj
07-04-2024
Jeśli ZTM zdążył wnieść pozew w ciągu roku od dnia jazdy na gapę i wystawienia wezwania do uiszczenia opłaty dodatkowej, to roszczenie się nie przedawniło. Można to sprawdzić w sądzie.
anonim cytuj
07-04-2024
A w jaki sposób mogę to sprawdzić jeśli nie wiem w jakim sądzie była sprawa? Nie otrzymywałam żadnych listów ponieważ były one wysyłane najpewniej na adres pod którym nie mieszkam kilkanaście lat.
anonim cytuj
07-04-2024
Zapytać w ZTM.
Od razu sprawdzić czy i kiedy uzyskano klauzulę wykonalności.
Mam taką sprawę najemca nie płaci za 5 czynsz i rachunek za prąd . Wiec 31 lipca 2023 roku skończyła mu się umowa najmu . Wiec zmieniłam zamki w mieszkaniu. Tam zostało trochę jego rzeczy. Napisał mi ze nie mam prawa przetrzymywać jego rzeczy. Czy jest jakaś ustawa lub Kodeks mówiący o tym ? Z góry dziękuję za odpowiedź....
Witam, kredyt w banku Millenium spłacany od kilku lat bez żadnego nawet jednodniowego poślizgu. We wrześniu kredyt przeniesiony do innego banku i spłacony w całości przez ten nowy bank. Konto w Millenium zamknięte, Pani z obsługi twierdziła że wszystko w porządku i wszystko uregulowane. Dziś SMS z informacją o windykacji... Okazuje się że zostało 5zł do spłaty za kartę ... wcześniej nie było żadnych ponagleń czy informacji że trzeba coś zapłacić...
Czy lekarz może nie wydać mi, na moją prośbę, moich wyników badań?
Dostałam skierowanie na prześwietlenie od lekarza. Wynik, czyli zdjęcie i opis dostarczyłam mu w oryginale, nie mam żadnej kopii.
Czy lekarz może mi nie oddać tego prześwietlenia? Czy jest to zgodne z prawem? Poproszę o akty prawne.
Z góry dziękuję za odpowiedź...
Mama jutro przekazuje mi w gotówce (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam świadomość, że muszę zapłacić podatek i tutaj nie ma żadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówce? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajże pół roku? Dobrze rozumiem?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: