Przepisanie majątku za życia na jedno z dzieci.

Moja mama poinformowała mnie, że chce wszystko przepisać na mojego brata i nic mi i siostrze nie zostawić. Siostra dostała za życia od niej już dom, ja mam swoje mieszkanie na kredyt, który spłacam, natomiast brat ze względu na długi i problemy z prawem mieszka pół Polski od mamy i nie utrzymuje z nią kontaktu. Ja mieszkam najbliżej mamy i to ja mam z nią ciągły kontakt z całego rodzeństwa. Czy można coś zrobić w takiej sytuacji jakby okazało się, ze mama spisze testament na mojego brata? Wiem, ze w przypadku nie spisania testamentu obowiązuje prawomocny wyrok sądu o spadkobraniu i otrzymujemy wszystko w równej kwocie, a jak to wygląda jakby moja mama spisała testament tylko na mojego brata? Nie wiem co robić, a wiem, że jakby przyszło do sprawy w sądzie to nie udałoby mi się uzyskać zachowka, ponieważ brat jest niewypłacalny.
anonim cytuj
14-11-2023
Mama może zarządzać swoim majątkiem jak jej się podoba. Równie dobrze może całość przekazać w testamencie obcej osobie. Tobie co najwyżej pozostanie zachowek.

anonim cytuj
14-11-2023
Jeżeli taka jest jej decyzja to co najwyżej możesz zapytać czemu tak i że to z Twojego punktu widzenia jest niesprawiedliwe. Oznajmij że w takim razie brat niech wraca na ojcowiznę i mamą się zajmuje a Pani niech zajmie się swoim życiem. Zrozumiałbym tą decyzję jak brat by siedział tam i inwestował we wszystko i opiekował się.
Jestem jedna osoba, która się nią opiekuje. Porozmawiałam już z mama i powiedziałam, ze w takim razie niech prosi brata o opiekę nad nią i ogarnięciem jej pochówku. Zadzwoniła przy mnie do niego a okazało się, ze on zablokował numer mamy, mój i siostry. Wyraźnie dał do zrozumienia, ze nie chce mieć z rodzina kontaktu, ale moja mama nadal go broni. Niestety, ja nic już na to nie poradzę. Pozostaje wnieść kiedyś sprawę o zachowek i to wszystko..

No niby tak tylko to będzie szarpania i nic z tego. A jak brat ma długi to nigdzie indziej to nie pójdzie jak do komornika żeby pospłacać wszystko o ile starczy. Bo nie wiadomo jaka to kwota może być. No szkoda ale tak już jest że się nie przetłumaczy. U Nas było podobnie ze strony mamy. Brat dostał wszystko a mama z siostrą nic. Brat sprzedał wszystko ale jedna siostra się zaparła i coś tam wywalczyły. Oczywiście groźby sądu były. Wtedy brat by więcej stracił niż siostry chciały.

anonim cytuj
14-11-2023
Dostaniesz zachowek czyli równowartość, chyba, że mama cię wydziedziczy, ale skoro macie kontakt nie ma ku temu podstaw. Porozmawiaj z nią i powiedz co myślisz.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Sprecyzowanie wniosku a pismo przygotowawcze.
Witam Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"? Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...
Oględziny nieruchomości przez komornika.
Mam skomplikowany problem i proszę o opinię. 14 lat temu zginął mój ojciec, miał na sobie spore długi, cała rodzina zrzekła się spadku po nim, w tym własności 1/4 nieruchomości. W dniu dzisiejszym dostaliśmy zawiadomienie o oględzinach nieruchomości wystawionym na jedyną właścicielkę (3/4 nieruchomości) od rzeczoznawcy majątkowego o treści: "Działając w oparciu o postanowienie komornika sądowego przy sądzie rejonowym XXX - XXX z dnia 12.0...
Darmowa wysyłka.
Witam. Zamówiłam w sklepie internetowym rzeczy za kwotę, która kwalifikowała się do darmowej wysyłki. Chce zwrócić część rzeczy (gdybym ich od razu nie zamówiła nie załapałam się na darmową wysyłkę). Sprzedawca chce potrącić mi że zwrotu kwotę za wysyłkę do mnie. Czy to jest zgodne z prawem? Zamawiając nie wiedziałam że będę zwracała część rzeczy, to ubrania musiałam je zmierzyć. Dodatkowo gdybym miała płacić wzięłabym najtańsza opcje, a sprzedaw...
Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu
Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem. Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl. Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie. Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i w...

Wyszukiwarka