Przepisanie majątku za życia na jedno z dzieci.

Moja mama poinformowała mnie, że chce wszystko przepisać na mojego brata i nic mi i siostrze nie zostawić. Siostra dostała za życia od niej już dom, ja mam swoje mieszkanie na kredyt, który spłacam, natomiast brat ze względu na długi i problemy z prawem mieszka pół Polski od mamy i nie utrzymuje z nią kontaktu. Ja mieszkam najbliżej mamy i to ja mam z nią ciągły kontakt z całego rodzeństwa. Czy można coś zrobić w takiej sytuacji jakby okazało się, ze mama spisze testament na mojego brata? Wiem, ze w przypadku nie spisania testamentu obowiązuje prawomocny wyrok sądu o spadkobraniu i otrzymujemy wszystko w równej kwocie, a jak to wygląda jakby moja mama spisała testament tylko na mojego brata? Nie wiem co robić, a wiem, że jakby przyszło do sprawy w sądzie to nie udałoby mi się uzyskać zachowka, ponieważ brat jest niewypłacalny.
anonim cytuj
14-11-2023
Mama może zarządzać swoim majątkiem jak jej się podoba. Równie dobrze może całość przekazać w testamencie obcej osobie. Tobie co najwyżej pozostanie zachowek.

anonim cytuj
14-11-2023
Jeżeli taka jest jej decyzja to co najwyżej możesz zapytać czemu tak i że to z Twojego punktu widzenia jest niesprawiedliwe. Oznajmij że w takim razie brat niech wraca na ojcowiznę i mamą się zajmuje a Pani niech zajmie się swoim życiem. Zrozumiałbym tą decyzję jak brat by siedział tam i inwestował we wszystko i opiekował się.
Jestem jedna osoba, która się nią opiekuje. Porozmawiałam już z mama i powiedziałam, ze w takim razie niech prosi brata o opiekę nad nią i ogarnięciem jej pochówku. Zadzwoniła przy mnie do niego a okazało się, ze on zablokował numer mamy, mój i siostry. Wyraźnie dał do zrozumienia, ze nie chce mieć z rodzina kontaktu, ale moja mama nadal go broni. Niestety, ja nic już na to nie poradzę. Pozostaje wnieść kiedyś sprawę o zachowek i to wszystko..

No niby tak tylko to będzie szarpania i nic z tego. A jak brat ma długi to nigdzie indziej to nie pójdzie jak do komornika żeby pospłacać wszystko o ile starczy. Bo nie wiadomo jaka to kwota może być. No szkoda ale tak już jest że się nie przetłumaczy. U Nas było podobnie ze strony mamy. Brat dostał wszystko a mama z siostrą nic. Brat sprzedał wszystko ale jedna siostra się zaparła i coś tam wywalczyły. Oczywiście groźby sądu były. Wtedy brat by więcej stracił niż siostry chciały.

anonim cytuj
14-11-2023
Dostaniesz zachowek czyli równowartość, chyba, że mama cię wydziedziczy, ale skoro macie kontakt nie ma ku temu podstaw. Porozmawiaj z nią i powiedz co myślisz.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie przez pasierba.
Proszę o poradę. Jest małżeństwo, umiera mąż. Nie mają wspólnych dzieci, mają tylko syna żony z poprzedniego małżeństwa. Mąż nie miał wspólnych dzieci z żoną. Z rodziną dawno temu się pokłócił i nie utrzymywał kontaktów. Ktoś kiedyś był jakieś rodzeństwo męża, ale nie wiadomo gdzie i kto. Mąż z żoną mieli mieszkanie, ale mąż nie zostawił testamentu. Całe życie w małżeństwie wychowywał pasierba jak syna i pasierb do śmierci się nim opiekował bo o...
Sprzedaż mieszkania siostrze.
Siostra chce w przyszłym roku ode mnie i męża kupić mieszkanie. Mieszkanie na ten moment warte ok 370 tys. Jednak na chwilę obecną ma 200 tys. Resztę zadeklarowała się, że może zapłacić za kilka lat. (Kredytu nie dostanie) My budujemy się, siostra może już nam dać te 200 tys. Jednakże my jeszcze musimy w tym mieszkaniu mieszkać do czasu wykończenia domu. Ona wyraża na to zgodę. Jak to udokumentować aby było zgodne z prawem ? I pytanie czy już w...
Opóźnienie w alimentach od dłużnika.
Komornik co miesiąc przelewa mi alimenty na dziecko ściągnięte od dłużnika. W Internecie przeczytałam, że niezwłocznie powinien mi te alimenty przekazać, jednak otrzymuję je po ponad tygodniu. W tytule przelewu jest informacja "alimenty na dzień 13..." a na moje konto wpływają po 20.... Czy to tak może być?...
Konflikt między dziećmi w szkole
Między moją 10-letnią córką a jej koleżankami doszło do konfliktu (nic poważnego, sprawa rozwiązana) od tamtego czasu 4 dziewczynki używają wobec niej obelżywych słów. W wiadomościach i na forum klasowym. Pojawiają się słowa, że A... To dzi#ka, ku#wa, szmata. Zareagowałam i zgłosiłam do szkoły, domagałam się interwencji dyrekcji u rodziców. Nie przyniosło to skutku, moje dziecko nadal jest wyzywane od konfidentów oraz padają pod jej adresem słowa...

Wyszukiwarka