SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE

SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE
Jestem na etapie sprzedaży nieruchomości, wszystkie papiery do tego potrzebne ogarnięte, zostaje mi kwestia kosztów notarialnych.
1. Które koszta ponosi sprzedający?
2. Jakie kupujący?
3. A które są wspólne ( jeśli strony się tak dogadają )?
Czytałem kilka artykułów ale można się w tym pogubić i nie każdy wspomina o wszystkich kosztach.
anonim cytuj
18-10-2021
PCC koszt kupującego, zwyczajowo koszty po stronie kupującego od całej transakcji i notariusza przede wszystkim, można taki zapis zawrzeć w akcie notarialnym

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...
Oszustwo przy kupnie mieszkania.
Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie...
Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Odrzucenie spadku a postanowienie
Dobry wieczór, odrzuciłam spadek po zmarłej Mamie,wraz z dziećmi zrzekłam się przed sądem i zakończyłam sprawę u notariusza. Dostałam pismo o postanowienia jako uczestnika nabycia spadku w sprawie długu bankowego, i w doręczeniu pisze że mam tydzień od daty otrzymania odpisu orzeczenia wraz z uzasadnieniem na zażalenie i piszą że w ciągu 14 dni mam dołączyć akty urodzenia zgonu i małżeństwa rodziców i dziadków. Czy gdy zrzekłam się spadku muszę w...

Wyszukiwarka