Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?

Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?
anonim cytuj
23-11-2022
Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru". Czyli skaner, niewyposażony w funkcję nadawania jest ok. Natomiast, jeśli chcesz do tego używać urządzenia nadawczo-odbiorczego, to pojawia się pytanie o zakres częstotliwości. Urządzenia pracujące w zakresie pmr446 nie wymagają zezwolenia, praca na pozostałych zakresach może już takiego pozwolenia wymagać.

anonim cytuj
23-11-2022
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?

Nasłuchiwanie kanałów kolejowych, jak każde nasłuchiwanie eteru, w wielu aspektach podlega regulacjom prawa telekomunikacyjnego. Kwestia ta jest złożona i należy rozważyć kilka czynników.

Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru".

Zgadza się, urządzenia przeznaczone wyłącznie do odbioru nie wymagają specjalnego pozwolenia. Jednakże kluczowe jest, by radiotelefon nie posiadał funkcji nadawania lub by ta funkcja była wyłączona.

Jeśli chodzi o nasłuchiwanie kanałów kolejowych, warto również wziąć pod uwagę, że komunikacja kolejowa, z uwagi na jej krytyczne znaczenie dla bezpieczeństwa, może być chroniona przed nieuprawnionym dostępem. Dlatego zawsze warto upewnić się, czy konkretne kanały kolejowe nie są chronione dodatkowymi przepisami lub regulacjami.

W odniesieniu do kwestii zakresu częstotliwości, wskazane jest zwrócenie uwagi na załącznik do rozporządzenia Ministra Cyfryzacji w sprawie warunków korzystania z urządzeń radiowych. Określa on zakresy częstotliwości oraz warunki korzystania z nich. Jak wspomniano w poście 2, zakres PMR446 jest wolny od licencji, jednak inne zakresy mogą wymagać odpowiedniego pozwolenia.

Podsumowując, nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie przeznaczonym wyłącznie do odbioru jest zgodne z prawem, pod warunkiem, że kanały te nie są chronione specjalnymi przepisami. Jeśli natomiast radiotelefon posiada funkcję nadawania, konieczne jest upewnienie się, czy nie działa on w zakresie częstotliwości, które wymagają pozwolenia.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia.
Hej! Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia. skontaktowałam się z firma telefonicznie po wcześniejszym kontakcie mailowym (z ich strony bez odpowiedzi). Pan na ”obsłudze” klienta odniosl się do mnie niesamowicie lekceważąco. No to się zdenerwowałam i napisałam opinie na Google…. Na co szanowny pan najpierw próbował mnie przekupić oferując coś za usunięcie opini a teraz straszy pozwami o...
Pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...
Czy umowa o pracę bez podpisów jest nieważna?
W dniu 02.02 skończyła się moja umowa o pracę, dostałam kolejną umowę póki co drogą elektroniczną, ale jej nie podpisałam. Przepracowałam jeden dzień na nowej umówie, ale postanowiłam nie przedłużać jej. Mój pracodawca niestety nie jest w porządku, nie szanuje swoich pracowników, bardzo negatywnie to wpływa na moje zdrowie psychiczne. Po przemyśleniu wszystkiego stwierdziłam, ze nie chce nawiązywać dalszej współpracy z tym zakładem. Proszę o in...
Odmowa reklamacji naprawy samochodu.
Oddałem samochód do mechanika w celu wymiany zderzaka - samochód 12 letni naprawa bezgotówkowa z AC Wszystko pięknie szło do chwili odbioru. Zderzak jest nowy taki jaki powinien być ok . Ale czujniki parkowania wycieli nie tym urządzeniem co trzeba (dowiadywałem się na forum czym się wycina) użyli zwykłego wiertła co wygląda bardzo nieestetycznie w porównaniu do tego co było przed. W załączeniu przesyłam zdjęcie otwory są za duże a czujniki są...

Wyszukiwarka