Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?

Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?
anonim cytuj
23-11-2022
Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru". Czyli skaner, niewyposażony w funkcję nadawania jest ok. Natomiast, jeśli chcesz do tego używać urządzenia nadawczo-odbiorczego, to pojawia się pytanie o zakres częstotliwości. Urządzenia pracujące w zakresie pmr446 nie wymagają zezwolenia, praca na pozostałych zakresach może już takiego pozwolenia wymagać.

anonim cytuj
23-11-2022
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?

Nasłuchiwanie kanałów kolejowych, jak każde nasłuchiwanie eteru, w wielu aspektach podlega regulacjom prawa telekomunikacyjnego. Kwestia ta jest złożona i należy rozważyć kilka czynników.

Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru".

Zgadza się, urządzenia przeznaczone wyłącznie do odbioru nie wymagają specjalnego pozwolenia. Jednakże kluczowe jest, by radiotelefon nie posiadał funkcji nadawania lub by ta funkcja była wyłączona.

Jeśli chodzi o nasłuchiwanie kanałów kolejowych, warto również wziąć pod uwagę, że komunikacja kolejowa, z uwagi na jej krytyczne znaczenie dla bezpieczeństwa, może być chroniona przed nieuprawnionym dostępem. Dlatego zawsze warto upewnić się, czy konkretne kanały kolejowe nie są chronione dodatkowymi przepisami lub regulacjami.

W odniesieniu do kwestii zakresu częstotliwości, wskazane jest zwrócenie uwagi na załącznik do rozporządzenia Ministra Cyfryzacji w sprawie warunków korzystania z urządzeń radiowych. Określa on zakresy częstotliwości oraz warunki korzystania z nich. Jak wspomniano w poście 2, zakres PMR446 jest wolny od licencji, jednak inne zakresy mogą wymagać odpowiedniego pozwolenia.

Podsumowując, nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie przeznaczonym wyłącznie do odbioru jest zgodne z prawem, pod warunkiem, że kanały te nie są chronione specjalnymi przepisami. Jeśli natomiast radiotelefon posiada funkcję nadawania, konieczne jest upewnienie się, czy nie działa on w zakresie częstotliwości, które wymagają pozwolenia.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem ze wspólnotą mieszkaniową.
Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania pr...
Wynajem mieszkania, a podwyżki czynszu.
Chcę wynająć mieszkanie w mieście, to że za wynajem i czynsz do spółdzielni zapłacę to wiem. Pani poprosiła o poświadczenie z rodziny z aktem własności na dom. Że w razie jakichkolwiek problemów dana osoba przygarnie mnie pod dach. Pytanie moje jest następujące: czy pod pisaniu wynajmu mieszkania pani będzie mogła podwyższać mi wynajem co pół roku? Nie znam się na przepisach mieszkaniowo-wynajmujących, ale nie pokoi mnie to....
Mieszkanie komunalne.
Od stycznia jest możliwość złożenia wniosku o mieszkanie komunalne bądź socjalne w tym problem że mam tytuł prawny bo wynajmuje.. Jestem rodzina 6osobowa nie stać mnie na kredyt na mieszkanie.. Czy da się to jakoś ugryź żeby dostać chociaż komunalne? Od 2 lat płynnie przelewam 2.500tys za mieszkanie czy nie ma jakiegoś programu dla rodzin wielodzietnych ? Myślę na przyszłość żeby nie bać się o to że któregoś dnia właściciel nam podziękuje i nie b...
Blokada bankowa.
Dzień dobry, W listopadzie przelałem żonie środki, aby założyła lokatę. Po kilku dniach mój bank (BNP Paribas) wysłał informację do banku żony (ING), że ten przelew jest podejrzany i aby został zwrócony. Oczywiście żona nie wyraziła zgody na zwrot, gdyż przelew był prawidłowy. Bank ING zablokował środki, a po około 3 miesiącach zgłosił sprawę do prokuratury, że podejrzewa, iż żona mnie okradła. Niedługo później zostaliśmy wezwani przez policję d...

Wyszukiwarka