Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?

Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?
anonim cytuj
23-11-2022
Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru". Czyli skaner, niewyposażony w funkcję nadawania jest ok. Natomiast, jeśli chcesz do tego używać urządzenia nadawczo-odbiorczego, to pojawia się pytanie o zakres częstotliwości. Urządzenia pracujące w zakresie pmr446 nie wymagają zezwolenia, praca na pozostałych zakresach może już takiego pozwolenia wymagać.

anonim cytuj
23-11-2022
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?

Nasłuchiwanie kanałów kolejowych, jak każde nasłuchiwanie eteru, w wielu aspektach podlega regulacjom prawa telekomunikacyjnego. Kwestia ta jest złożona i należy rozważyć kilka czynników.

Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru".

Zgadza się, urządzenia przeznaczone wyłącznie do odbioru nie wymagają specjalnego pozwolenia. Jednakże kluczowe jest, by radiotelefon nie posiadał funkcji nadawania lub by ta funkcja była wyłączona.

Jeśli chodzi o nasłuchiwanie kanałów kolejowych, warto również wziąć pod uwagę, że komunikacja kolejowa, z uwagi na jej krytyczne znaczenie dla bezpieczeństwa, może być chroniona przed nieuprawnionym dostępem. Dlatego zawsze warto upewnić się, czy konkretne kanały kolejowe nie są chronione dodatkowymi przepisami lub regulacjami.

W odniesieniu do kwestii zakresu częstotliwości, wskazane jest zwrócenie uwagi na załącznik do rozporządzenia Ministra Cyfryzacji w sprawie warunków korzystania z urządzeń radiowych. Określa on zakresy częstotliwości oraz warunki korzystania z nich. Jak wspomniano w poście 2, zakres PMR446 jest wolny od licencji, jednak inne zakresy mogą wymagać odpowiedniego pozwolenia.

Podsumowując, nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie przeznaczonym wyłącznie do odbioru jest zgodne z prawem, pod warunkiem, że kanały te nie są chronione specjalnymi przepisami. Jeśli natomiast radiotelefon posiada funkcję nadawania, konieczne jest upewnienie się, czy nie działa on w zakresie częstotliwości, które wymagają pozwolenia.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek po ojcu.
Pytanie 1) Zmarł ojciec mojego dziecka z którym żyłam w wolnym związku. Który był po rozwodzie z byłą żoną która zmarła. Z tego małżeństwa są dwoje dorosłych dzieci. Czy majątek ojca jest w tej sytuacji do podziału na troje dzieci?. Pytanie 2) Rodzina chce się umówić, że mną na rozmowę w sprawie podziału dużego majątku, mam wziąć z sobą dwa oryginały skrócone aktów urodzenia mojego niepełnoletniego dziecka. Dzieci z pierwszego małżeństwa wyna...
Jak pozbawić rodzeństwo zachowku?
Witam mam pytanie. Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany? Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem? Proszę o konk...
Niedopełnienie obowiązku przez sędziego.
Witam mam pytanie dostałem wyrok nakazowy w sprawie w której byłem karany za recydywę przez to że prokurator sporządził błędny akt oskarżenia a sędzia rozpatrujący sprawę nie zbadał tego czy dany paragraf ma zastosowanie względem mojej osoby Czy jest jakaś możliwość złożyć skargę lub żądać odszkodowania od tej sędziny ?...
Urlop ojcowski.
Witam, Pracowałem w firmie X od 01.04.2022 do 30.09.2023r na umowę o pracę. Od 27.09.2023r. Jestem zatrudniony w firmie Y na umowę o pracę na razie na czas określony do 31.12.2024r. W dniu 10.11.2022 urodził mi się syn. Żyje w związku nieformalnym i partnerka przebywa na urlopie macierzyńskim, po urlopie macierzyńskim partnerka wykorzysta zaległy przysługujący jej urlop w firmie, a potem przechodzi na urlop wychowawczy. Ja nic nie brałem kompl...

Wyszukiwarka