Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?

Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?
anonim cytuj
23-11-2022
Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru". Czyli skaner, niewyposażony w funkcję nadawania jest ok. Natomiast, jeśli chcesz do tego używać urządzenia nadawczo-odbiorczego, to pojawia się pytanie o zakres częstotliwości. Urządzenia pracujące w zakresie pmr446 nie wymagają zezwolenia, praca na pozostałych zakresach może już takiego pozwolenia wymagać.

anonim cytuj
23-11-2022
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?

Nasłuchiwanie kanałów kolejowych, jak każde nasłuchiwanie eteru, w wielu aspektach podlega regulacjom prawa telekomunikacyjnego. Kwestia ta jest złożona i należy rozważyć kilka czynników.

Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru".

Zgadza się, urządzenia przeznaczone wyłącznie do odbioru nie wymagają specjalnego pozwolenia. Jednakże kluczowe jest, by radiotelefon nie posiadał funkcji nadawania lub by ta funkcja była wyłączona.

Jeśli chodzi o nasłuchiwanie kanałów kolejowych, warto również wziąć pod uwagę, że komunikacja kolejowa, z uwagi na jej krytyczne znaczenie dla bezpieczeństwa, może być chroniona przed nieuprawnionym dostępem. Dlatego zawsze warto upewnić się, czy konkretne kanały kolejowe nie są chronione dodatkowymi przepisami lub regulacjami.

W odniesieniu do kwestii zakresu częstotliwości, wskazane jest zwrócenie uwagi na załącznik do rozporządzenia Ministra Cyfryzacji w sprawie warunków korzystania z urządzeń radiowych. Określa on zakresy częstotliwości oraz warunki korzystania z nich. Jak wspomniano w poście 2, zakres PMR446 jest wolny od licencji, jednak inne zakresy mogą wymagać odpowiedniego pozwolenia.

Podsumowując, nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie przeznaczonym wyłącznie do odbioru jest zgodne z prawem, pod warunkiem, że kanały te nie są chronione specjalnymi przepisami. Jeśli natomiast radiotelefon posiada funkcję nadawania, konieczne jest upewnienie się, czy nie działa on w zakresie częstotliwości, które wymagają pozwolenia.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Pożyczyłem fałszywemu koledze pieniądze, do tej pory nie oddał ani grosza. Chciałbym się zapytać Was co robić? Oprócz treści umowy pożyczki mam oczywiście potwierdzenia z banku, wiadomości sms, messenger jako dowód, że do pożyczki faktycznie doszło, zapisane są tam fałszywe zapewnienia, że zostanie spłacona. Obecnie oszust udaje, że nie otrzymuje wiadomości na Messengerze. A zaćmienie mózgu mu odebrało możliwość napisania, e-maila, smsa, listu –...
Jak sprawdzić stan konta zmarłego?
Jak mogę sprawdzić stan konta zmarłego gdy nie posiadam postanowienia sądowego o nabyciu spadku ? Nie chcę po prostu brać czegoś w ciemno. Inwentarz spadkowy odpada jest on sporządzany po rozprawie o nadanie spadku a ja nie chcę brać po prostu kota w worku....
Zachowek.
Dzień dobry. Moja mama ponad 30 lat temu przepisała mieszkanie nowe w bloku mojemu bratu. Posiada ona jeszcze jedną nieruchomość - mieszkanie w starej kamienicy.- wymaga ono generalnego remontu ( wymiany : instalacji elektrycznej, centralnego ogrzewania i wodociągowej, drzwi , podłogi , wyrównania ścian) Mama zrobiła testament u notariusza , w którym do całości spadku powołała moją córkę. Mimo ,że mama jeszcze żyje mój brat już mi zapowiedział że...
Ile muszę zapłacić zachowku?
Proszę o rady, adwokaci się głowią nad tym zagadnieniem, a ja nie wiem, na czym stoję. Dziadek wydziedziczył w testamencie swojego syna, a mojego ojca. Dziadek zmarł. Po dziadku majątek odziedziczyła babcia. Dodam, ze dziadkowie mieli tylko jedno dziecko - mojego ojca. I mają tylko jedną wnuczkę - mnie. Babcia sporządziła ze mną u notariusza umowę dożywocia. Po pewnym czasie babcia otrzymała pozew o zachowek od swojego syna, a mojego ojca opi...

Wyszukiwarka