Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?

Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?
anonim cytuj
23-11-2022
Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru". Czyli skaner, niewyposażony w funkcję nadawania jest ok. Natomiast, jeśli chcesz do tego używać urządzenia nadawczo-odbiorczego, to pojawia się pytanie o zakres częstotliwości. Urządzenia pracujące w zakresie pmr446 nie wymagają zezwolenia, praca na pozostałych zakresach może już takiego pozwolenia wymagać.

anonim cytuj
23-11-2022
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?

Nasłuchiwanie kanałów kolejowych, jak każde nasłuchiwanie eteru, w wielu aspektach podlega regulacjom prawa telekomunikacyjnego. Kwestia ta jest złożona i należy rozważyć kilka czynników.

Art. 144 prawa telekomunikacyjnego mówi, że "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru".

Zgadza się, urządzenia przeznaczone wyłącznie do odbioru nie wymagają specjalnego pozwolenia. Jednakże kluczowe jest, by radiotelefon nie posiadał funkcji nadawania lub by ta funkcja była wyłączona.

Jeśli chodzi o nasłuchiwanie kanałów kolejowych, warto również wziąć pod uwagę, że komunikacja kolejowa, z uwagi na jej krytyczne znaczenie dla bezpieczeństwa, może być chroniona przed nieuprawnionym dostępem. Dlatego zawsze warto upewnić się, czy konkretne kanały kolejowe nie są chronione dodatkowymi przepisami lub regulacjami.

W odniesieniu do kwestii zakresu częstotliwości, wskazane jest zwrócenie uwagi na załącznik do rozporządzenia Ministra Cyfryzacji w sprawie warunków korzystania z urządzeń radiowych. Określa on zakresy częstotliwości oraz warunki korzystania z nich. Jak wspomniano w poście 2, zakres PMR446 jest wolny od licencji, jednak inne zakresy mogą wymagać odpowiedniego pozwolenia.

Podsumowując, nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie przeznaczonym wyłącznie do odbioru jest zgodne z prawem, pod warunkiem, że kanały te nie są chronione specjalnymi przepisami. Jeśli natomiast radiotelefon posiada funkcję nadawania, konieczne jest upewnienie się, czy nie działa on w zakresie częstotliwości, które wymagają pozwolenia.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Witam jestem po rozwodzie moja ex utrudnienia mi kontakty z dziećmi. Wszystkie decyzje podejmuje sama nie licząc się z moim zdaniem odnośnie szkoły leczenia oto nawet imię naszej młodszej córki zmieniła w ostatniej chwili żeby mi dopiec co mogę z tym zrobić . Nie mam ograniczonych praw place regularnie alimenty uczestniczę w wychowaniu dzieci a jednocześnie jestem odsunięty od wszystkich decyzji i informacji odnośnie dzieci jak to zmienić....
Trzymanie gołębi w bloku
Sąsiad dokarmiał gołębie na balkonie, w bloku spółdzielczym na wezwanie administracji usunął gołębie, ale nie całkowicie teraz ma je w mieszkaniu. Czy można coś z tym zrobić? ...
Ustawa o praniu brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi.
Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pien...
Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...

Wyszukiwarka