Jakie konsekwencje prawne poniesie 19-latek, który zrobił 15-latce dziecko?

Witam, jakie konsekwencje prawne poniesie 19 latek który zrobił 15-latce dziecko?
Czy grozi mu więzienie?
Z góry dziękuje za odpowiedz
anonim cytuj
29-11-2022
Witam,

Zgłaszane przez Ciebie pytanie dotyczy kwestii odpowiedzialności karnej za seks z osobą poniżej 15 roku życia.

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem karnym, jak stanowi art. 200 § 1 Kodeksu karnego, kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15, podlega karze pozbawienia wolności do lat 12.

Po drugie, jest to przestępstwo ścigane z urzędu, co oznacza, że organy ścigania mają obowiązek podjąć działania w tej sprawie, gdy dowiedzą się o takim zdarzeniu, bez konieczności składania przez pokrzywdzonego lub jego rodziców jakiegokolwiek zawiadomienia.

Po trzecie, warto podkreślić, że polskie prawo nie przewiduje tzw. "zgody małoletniego" jako okoliczności wyłączającej odpowiedzialność karą. W polskim prawie karnym małoletni poniżej 15 roku życia nie mogą legalnie wyrazić zgody na obcowanie płciowe.

Oczywiście każda sprawa jest inna i może mieć swoje specyficzne okoliczności, które mogą wpływać na rozstrzygnięcie prawne.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Odejście a inwentura.
Dzień dobry. Gdy byłem zatrudniany (salon meblowy) na moje przyjście została zrobiona inwentura, na której się podpisałem z innymi pracownikami. Natomiast od 2 miesięcy działam na innym salonie, z innym zespołem, a w pierwotnym salonie jest ktoś inny na moje miejsce. Przy tej zmianie nie była robiona inwentaryzacja. Odchodzę z końcem miesiąca, i dowiedziałem się, że ma być zrobiona inwentaryzacja w obecnym salonie. Pytanie, czy będę odpowiedzialn...
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...
Mandat z fotoradaru.
Witam, Otrzymałem zdjęcie z fotoradaru z GITD za przekroczenie prędkości. Z racji sytuacji - chcę wskazać w odpowiedzi innego kierowcę jako sprawcę wykroczenia, jednak osoba ta nie posiada prawa jazdy. Proszę o informację jakie konsekwencje prawne poniesie wskazana osoba? Tj. czy dostanie mandat za popełnione wykroczenie przekroczenia prędkości, czy może też za brak prawa jazdy dodatkowo?...

Wyszukiwarka