Jakie konsekwencje prawne poniesie 19-latek, który zrobił 15-latce dziecko?

Witam, jakie konsekwencje prawne poniesie 19 latek który zrobił 15-latce dziecko?
Czy grozi mu więzienie?
Z góry dziękuje za odpowiedz
anonim cytuj
29-11-2022
Witam,

Zgłaszane przez Ciebie pytanie dotyczy kwestii odpowiedzialności karnej za seks z osobą poniżej 15 roku życia.

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem karnym, jak stanowi art. 200 § 1 Kodeksu karnego, kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15, podlega karze pozbawienia wolności do lat 12.

Po drugie, jest to przestępstwo ścigane z urzędu, co oznacza, że organy ścigania mają obowiązek podjąć działania w tej sprawie, gdy dowiedzą się o takim zdarzeniu, bez konieczności składania przez pokrzywdzonego lub jego rodziców jakiegokolwiek zawiadomienia.

Po trzecie, warto podkreślić, że polskie prawo nie przewiduje tzw. "zgody małoletniego" jako okoliczności wyłączającej odpowiedzialność karą. W polskim prawie karnym małoletni poniżej 15 roku życia nie mogą legalnie wyrazić zgody na obcowanie płciowe.

Oczywiście każda sprawa jest inna i może mieć swoje specyficzne okoliczności, które mogą wpływać na rozstrzygnięcie prawne.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak liczyć miesięczny okres wypowiedzenia?
Dzień dobry, Proszę o podpowiedź bo już się pogubiłem. W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy "Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..." Mam podstawę by wypowiedzieć umowę i moje pytanie jak liczyć ten termin. Chce wypowiedzieć umowę dnia 1 września czyli najemca musi się wyprowadzić do 30 października? C...
Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...
Badania okresowe w czasie pracy.
Jak, pod kątem prawnym, można zachować się w następującej sytuacji: pracownicy wykonują badania okresowe w czasie godzin swojej pracy, zazwyczaj większość pracowników wychodzi na 2-3h i to im wystarcza. Ale jest kilka takich osób, które zawsze potrzebują "zerwać się" na 4-5h i to przez 2 lub 3 dni. Łatwo wyliczyć, że w ten sposób przepada im 1-1,5 dnia pracy. Nie mam możliwości zweryfikować czy rzeczywiście potrzebują tyle czasu: może ...

Wyszukiwarka