Jakie konsekwencje prawne poniesie 19-latek, który zrobił 15-latce dziecko?

Witam, jakie konsekwencje prawne poniesie 19 latek który zrobił 15-latce dziecko?
Czy grozi mu więzienie?
Z góry dziękuje za odpowiedz
anonim cytuj
29-11-2022
Witam,

Zgłaszane przez Ciebie pytanie dotyczy kwestii odpowiedzialności karnej za seks z osobą poniżej 15 roku życia.

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem karnym, jak stanowi art. 200 § 1 Kodeksu karnego, kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15, podlega karze pozbawienia wolności do lat 12.

Po drugie, jest to przestępstwo ścigane z urzędu, co oznacza, że organy ścigania mają obowiązek podjąć działania w tej sprawie, gdy dowiedzą się o takim zdarzeniu, bez konieczności składania przez pokrzywdzonego lub jego rodziców jakiegokolwiek zawiadomienia.

Po trzecie, warto podkreślić, że polskie prawo nie przewiduje tzw. "zgody małoletniego" jako okoliczności wyłączającej odpowiedzialność karą. W polskim prawie karnym małoletni poniżej 15 roku życia nie mogą legalnie wyrazić zgody na obcowanie płciowe.

Oczywiście każda sprawa jest inna i może mieć swoje specyficzne okoliczności, które mogą wpływać na rozstrzygnięcie prawne.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...
Darowizna po ślubie.
Narzeczony kupi dom na siebie (próg dochodowy zaniżałam ja i dzieci ) Teraz chcemy aby mnie dopisał ale ale jest podatek nie mały. Za tydzień bierzemy ślub cywilny by go uniknąć. Jak dopisać mnie by nie były duże koszta ?...
Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.
Dziedziczenie nieruchomości: 1. status prawny nieruchomości - własność 2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra 3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw. Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw ...
"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...

Wyszukiwarka