Jakie konsekwencje prawne poniesie 19-latek, który zrobił 15-latce dziecko?

Witam, jakie konsekwencje prawne poniesie 19 latek który zrobił 15-latce dziecko?
Czy grozi mu więzienie?
Z góry dziękuje za odpowiedz
anonim cytuj
29-11-2022
Witam,

Zgłaszane przez Ciebie pytanie dotyczy kwestii odpowiedzialności karnej za seks z osobą poniżej 15 roku życia.

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem karnym, jak stanowi art. 200 § 1 Kodeksu karnego, kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15, podlega karze pozbawienia wolności do lat 12.

Po drugie, jest to przestępstwo ścigane z urzędu, co oznacza, że organy ścigania mają obowiązek podjąć działania w tej sprawie, gdy dowiedzą się o takim zdarzeniu, bez konieczności składania przez pokrzywdzonego lub jego rodziców jakiegokolwiek zawiadomienia.

Po trzecie, warto podkreślić, że polskie prawo nie przewiduje tzw. "zgody małoletniego" jako okoliczności wyłączającej odpowiedzialność karą. W polskim prawie karnym małoletni poniżej 15 roku życia nie mogą legalnie wyrazić zgody na obcowanie płciowe.

Oczywiście każda sprawa jest inna i może mieć swoje specyficzne okoliczności, które mogą wpływać na rozstrzygnięcie prawne.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu?
Dzień dobry. Dostaliśmy z mężem wezwanie na policję jako świadkowie. Poszkodowanym jest nasz sąsiad a oskarżonym drugi sąsiad. Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu? Ten człowiek jest nieobliczalny, prowokuje, wzywa policję i wytacza procesy o bzdury....
Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Zawyżanie płacy u studenta.
Cześć. Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, ...

Wyszukiwarka