Jakie konsekwencje prawne poniesie 19-latek, który zrobił 15-latce dziecko?

Witam, jakie konsekwencje prawne poniesie 19 latek który zrobił 15-latce dziecko?
Czy grozi mu więzienie?
Z góry dziękuje za odpowiedz
anonim cytuj
29-11-2022
Witam,

Zgłaszane przez Ciebie pytanie dotyczy kwestii odpowiedzialności karnej za seks z osobą poniżej 15 roku życia.

Po pierwsze, zgodnie z polskim prawem karnym, jak stanowi art. 200 § 1 Kodeksu karnego, kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15, podlega karze pozbawienia wolności do lat 12.

Po drugie, jest to przestępstwo ścigane z urzędu, co oznacza, że organy ścigania mają obowiązek podjąć działania w tej sprawie, gdy dowiedzą się o takim zdarzeniu, bez konieczności składania przez pokrzywdzonego lub jego rodziców jakiegokolwiek zawiadomienia.

Po trzecie, warto podkreślić, że polskie prawo nie przewiduje tzw. "zgody małoletniego" jako okoliczności wyłączającej odpowiedzialność karą. W polskim prawie karnym małoletni poniżej 15 roku życia nie mogą legalnie wyrazić zgody na obcowanie płciowe.

Oczywiście każda sprawa jest inna i może mieć swoje specyficzne okoliczności, które mogą wpływać na rozstrzygnięcie prawne.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek po mamie.
Mój mąż i jego brat po śmierci matki zostali najemcami lokalu komunalnego, obydwaj są tam zameldowani. Mąż mieszka wraz ze mną u mojej matki, natomiast w lokalu komunalnym został jego brat. Brat męża jest typem człowieka, który większość swojego życia spędzał w areszcie śledczym lub więzieniu, towarzystwo swoje te, dobiera niefortunnie. Po raz kolejny trafił do Aresztu, klucze do mieszkania uzyskaliśmy przez Policję. Do mieszkania zag...
potracenie (wystraszenie) rowerzysty
Witam mam pytanie.Wczoraj wyjeżdżając z parkingu potracilam a w sumie wystraszyłam rowerzystę na ścieżce rowerowej który się przewrócił.Po tym jak wstał zaczal krzyczeć że chce 200 zl inaczej zadzoanj na policję.Gdy powiedziałam że mam przy sobie tylko 50 zł odpowiedział że to za mało.Wiec powiedziałam mu że jadę do bankomatu wypłacić pieniążki.Gdy wróciłam jego już nie było.Dodoam że całe zajście i rozmowę mam nagrana na wideorejestratorze.Teraz...
3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacją że jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna?
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....
wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...

Wyszukiwarka