Dziecko z zaburzeniami depresyjnymi.

Pytanie dotyczy dziecka uczęszczającego do szkoły. Czy nauczyciel ma prawo ośmieszać przed całą klasą dziecko z zaburzeniami depresyjnymi po próbach samobójczych mówiąc słowa ,, co zaspałaś czy twoja mama zaspała ,, po tych słowach cała klasa zaczęła się śmiać. Dodam że dziecko jest od tamtego roku szykanowane przez uczniów, dziecko jest kopane, wyśmiewane, przezywane, rzucali kamieniem, zniszczyli plecak, żaden z uczniów z dzieckiem nie rozmawia, gdy było zgłaszane do pedagoga... Pedagog mówiła że porozmawia z uczniami później po rozmowie z uczniami mówiła pedagog, że uczniowie nie potwierdzają jakoby takie sytuacje mają miejsce. Nie ma świadków, nie ma dowodów. Co można z tym zrobić, żeby dziecko czuło się bezpiecznie w szkole?
anonim cytuj
03-10-2023
Jakimi dowodami dysponuje Pani w sprawie kopania, rzucania kamieniami itp.?
Zgłaszane było do szkoły ustnie przez dziecko i przeze mnie, nie mam innych dowodów.

Czy dziecko miało jakieś obrażenia? Wymagało pomocy medycznej?
Nie miało obrażeń fizycznych, ani nie wymagało pomocy medycznej.

anonim cytuj
03-10-2023
Znieważenie lub ośmieszenie ucznia przez nauczyciela jest absolutnie niedopuszczalne i sprzeczne z przepisami i standardami zawodowymi nauczycieli. Nauczyciel, zgodnie z Kodeksem Etyki Nauczyciela, jest zobowiązany do szanowania godności ucznia oraz zapewnienia mu bezpieczeństwa. Niewątpliwie, zachowanie, o którym mowa, może być uznane za naruszenie praw dziecka.

Aby zareagować prawnie na taką sytuację, warto wiedzieć, że:

Zgodnie z art. 42 ustawy o systemie oświaty, dyrektor szkoły jest zobowiązany do ochrony uczniów przed przemocą i innymi formami agresji. To obowiązek, do którego należy się odnieść, zgłaszając sprawę wyżej, jeśli szkoła nie podejmuje stosownych kroków.

Można również zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy z powołaniem się na art. 94 Kodeksu pracy, który zakłada, że pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom warunków pracy z poszanowaniem ich godności, a także do przeciwdziałania mobbingowi.

W kontekście mobbingu szkolnego warto również odwołać się do Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy wobec dzieci. Art. 6 tej ustawy mówi, że "szkoła jest obowiązana do podjęcia działań mających na celu przeciwdziałanie przemocy rówieśniczej".

W odpowiedzi na post drugi:

Gdy chodzi o dowody, warto zwrócić uwagę na możliwość zebrania wszelkich dostępnych świadectw takich jak korespondencja e-mailowa z szkołą, dokumentacja zgłoszeń problemu, a także wszelkie inne formy komunikacji, które mogły mieć miejsce między rodzicem a szkołą.

Mimo braku obrażeń fizycznych, warto zwrócić uwagę, że przemoc nie musi być tylko fizyczna, aby być podstawą do działań prawnych. Przemoc psychiczna, w tym zastraszanie czy drwiny, również jest zakazana i objęta przepisami prawa mającymi na celu ochronę dzieci.

Ponadto, warto zgłosić całą sytuację do Kuratorium Oświaty oraz innych organów nadzoru pedagogicznego, które mogą przeprowadzić kontrolę w danej placówce i zbadać sytuację.

Należy również pamiętać o możliwości skorzystania z pomocy psychologa szkolnego lub innej profesjonalnej pomocy dla dziecka, aby wsparcie było kompleksowe i uwzględniało również skutki psychiczne doświadczonego mobbingu oraz inne problemy.

Powyższe ścieżki działania są generalnymi wytycznymi dotyczącymi możliwych działań i nie zastąpią indywidualnej porady prawnej. Przed podjęciem konkretnych działań prawnych, szczegółowe omówienie sprawy z prawnikiem specjalizującym się w prawie oświatowym jest zawsze zalecane.

anonim cytuj
05-10-2023

Sugerowane Tematy

Zadłużone mieszkanie
Witam, pare miesięcy temu podpisaliśmy umowę z właścicielem mieszkania za pośrednictwem biura nieruchomości ale kilka dni temu okazało się ze mieszkanie jest zadłużone a właściwie jego właściciel który nie płaci alimentów, komornik chce zajac mieszkanie. Oczywiście fakt zadłużenia został ukryty przed nami w momencie podpisywania umowy, dostaliśmy pismo ze musimy od teraz wpłacać pieniądze na konto komornika. Oczywiście właściciel się na to nie ...
Regularne niszczenie samochodu.
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...
Zwrot kosztów za naprawe samochodu.
3 tygodnie temu sprzedałam samochód, skontaktował się ze mną kupujący (handlarz jeśli ma to znaczenie) twierdząc, że rozwaliła się skrzynia biegów (automat) i żąda zwrotu połowy kosztów za naprawę samochodu, w przeciwnym razie grozi sądem. Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy pieniądze mu się należą? Kto wygra jeśli sprawa trafi do sadu? Z góry bardzo dziękuje za wszelka pomoc....
Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...

Wyszukiwarka