Dziecko z zaburzeniami depresyjnymi.

Pytanie dotyczy dziecka uczęszczającego do szkoły. Czy nauczyciel ma prawo ośmieszać przed całą klasą dziecko z zaburzeniami depresyjnymi po próbach samobójczych mówiąc słowa ,, co zaspałaś czy twoja mama zaspała ,, po tych słowach cała klasa zaczęła się śmiać. Dodam że dziecko jest od tamtego roku szykanowane przez uczniów, dziecko jest kopane, wyśmiewane, przezywane, rzucali kamieniem, zniszczyli plecak, żaden z uczniów z dzieckiem nie rozmawia, gdy było zgłaszane do pedagoga... Pedagog mówiła że porozmawia z uczniami później po rozmowie z uczniami mówiła pedagog, że uczniowie nie potwierdzają jakoby takie sytuacje mają miejsce. Nie ma świadków, nie ma dowodów. Co można z tym zrobić, żeby dziecko czuło się bezpiecznie w szkole?
anonim cytuj
03-10-2023
Jakimi dowodami dysponuje Pani w sprawie kopania, rzucania kamieniami itp.?
Zgłaszane było do szkoły ustnie przez dziecko i przeze mnie, nie mam innych dowodów.

Czy dziecko miało jakieś obrażenia? Wymagało pomocy medycznej?
Nie miało obrażeń fizycznych, ani nie wymagało pomocy medycznej.

anonim cytuj
03-10-2023
Znieważenie lub ośmieszenie ucznia przez nauczyciela jest absolutnie niedopuszczalne i sprzeczne z przepisami i standardami zawodowymi nauczycieli. Nauczyciel, zgodnie z Kodeksem Etyki Nauczyciela, jest zobowiązany do szanowania godności ucznia oraz zapewnienia mu bezpieczeństwa. Niewątpliwie, zachowanie, o którym mowa, może być uznane za naruszenie praw dziecka.

Aby zareagować prawnie na taką sytuację, warto wiedzieć, że:

Zgodnie z art. 42 ustawy o systemie oświaty, dyrektor szkoły jest zobowiązany do ochrony uczniów przed przemocą i innymi formami agresji. To obowiązek, do którego należy się odnieść, zgłaszając sprawę wyżej, jeśli szkoła nie podejmuje stosownych kroków.

Można również zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy z powołaniem się na art. 94 Kodeksu pracy, który zakłada, że pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom warunków pracy z poszanowaniem ich godności, a także do przeciwdziałania mobbingowi.

W kontekście mobbingu szkolnego warto również odwołać się do Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy wobec dzieci. Art. 6 tej ustawy mówi, że "szkoła jest obowiązana do podjęcia działań mających na celu przeciwdziałanie przemocy rówieśniczej".

W odpowiedzi na post drugi:

Gdy chodzi o dowody, warto zwrócić uwagę na możliwość zebrania wszelkich dostępnych świadectw takich jak korespondencja e-mailowa z szkołą, dokumentacja zgłoszeń problemu, a także wszelkie inne formy komunikacji, które mogły mieć miejsce między rodzicem a szkołą.

Mimo braku obrażeń fizycznych, warto zwrócić uwagę, że przemoc nie musi być tylko fizyczna, aby być podstawą do działań prawnych. Przemoc psychiczna, w tym zastraszanie czy drwiny, również jest zakazana i objęta przepisami prawa mającymi na celu ochronę dzieci.

Ponadto, warto zgłosić całą sytuację do Kuratorium Oświaty oraz innych organów nadzoru pedagogicznego, które mogą przeprowadzić kontrolę w danej placówce i zbadać sytuację.

Należy również pamiętać o możliwości skorzystania z pomocy psychologa szkolnego lub innej profesjonalnej pomocy dla dziecka, aby wsparcie było kompleksowe i uwzględniało również skutki psychiczne doświadczonego mobbingu oraz inne problemy.

Powyższe ścieżki działania są generalnymi wytycznymi dotyczącymi możliwych działań i nie zastąpią indywidualnej porady prawnej. Przed podjęciem konkretnych działań prawnych, szczegółowe omówienie sprawy z prawnikiem specjalizującym się w prawie oświatowym jest zawsze zalecane.

anonim cytuj
05-10-2023

Sugerowane Tematy

Wady ukryte po kupnie domu.
W styczniu 2022 roku kupiliśmy dom przy pomocy kredytu hipotecznego. Był to dom do końca użytkowany przez właścicielkę, w ciągu paru miesięcy od zakupu zauważalne były wady ukryte w postaci pleśni na ścianach, wody stojącej w podpiwniczeniu, zagrzybiałej podłogi pod panelami, a teraz jeszcze się okazało, że prawdopodobnie okna od jednej strony domu są niezgodne z prawem bo budynek znajduje się zbyt blisko sąsiadującej działki (2,5m do płotu). W c...
Firma sprzątająca nie wywiązuje się ze swoich obowiązków.
Gdzie szukać pomocy kiedy firma sprzątająca zatrudniona w naszym bloku nie wywiązuje się ze swoich obowiązków? Notorycznie lekceważą swoje obowiązki. Nie przychodzą wcale a jeśli już to pracują po łebkach. Na klatkach jest syf, okna nie myte kilka lat. Sprawą zainteresowaliśmy media a i tak nic się nie zmienia. Setki skarg do zarządcy, który zatrudnia firmę niczego nie zmienia. Firma wciąż wygrywa przetargi. PIP twierdzi, że takimi sprawami się n...
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swoj samochód od mechanika?
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swój samochód od mechanika? Sytuacja wygląda tak że oddałem samochód do warsztatu, na serwis skrzyni biegów (rutynowa wymiana sprzęgła/olej/filtry) Podczas jazdy próbnej/ testowej pojawiły się problemy. Nie odebrałem wtedy auta i od 3 tygodni samochód stoi w krzakach a ja jestem zbywany. Kontakt został praktycznie znikomy Chce zabrać auto do innego serwisu. Jednak jak wygląda to z perspektywy prawne...
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....

Wyszukiwarka