Nie zapłacona faktura Vat, wezwanie do zapłaty nie poskutkowało. Jakie kroki podjąć w dalszej kolejności?

Witam.
Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm .
Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa)
Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą.
Bez rezultatu .
6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało .
Jakie kroki mogę podjąć w dalszej kolejności ?
Czy jeszcze raz wysłać ,,wezwanie ,, czy ,,wezwanie ostateczne ,, ,,przedsądowe,, czy jak to wygląda ?
Dziękuję za rzetelne podpowiedzi.
anonim cytuj
03-08-2022
Od siebie dodam: skorzystaj także z ulgi za złe dlugi.

anonim cytuj
03-08-2022
tzn? Co Pani/Pan ma na myśli ?

anonim cytuj
03-08-2022
Proszę wpisać w google "ulga za złe długi". Jeśli uznasz, że temat Cię zainteresował, wtedy wróć z konkretnymi pytaniami.

anonim cytuj
03-08-2022
Ok, poczytam

anonim cytuj
03-08-2022
Jakie kroki mogę podjąć w dalszej kolejności ?

Na wstępie warto podkreślić, że niewykonanie świadczenia wynikającego z zawartej umowy stanowi naruszenie praw wierzyciela. W związku z tym, mając na uwadze brak zapłaty za wystawioną fakturę, istnieją różne środki prawne dostępne dla wierzyciela w celu odzyskania należności. Oto kilka możliwości:

Wezwanie przedsądowe: Możesz wysłać tzw. "wezwanie przedsądowe" z wyznaczeniem krótkiego, ostatecznego terminu na zapłatę. Taka forma wezwania często jest wymagana przed podjęciem kroków sądowych. Wskazuje się w nim, że jeśli w określonym terminie dług nie zostanie uregulowany, sprawę przekieruje się do sądu.

Postępowanie sądowe: Jeżeli wezwanie przedsądowe nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, możesz skierować sprawę do sądu i wnieść pozew o zapłatę. Należy pamiętać, że z tego tytułu można domagać się również odsetek za opóźnienie oraz zwrotu kosztów postępowania.

Mediacja: To dobrowolna forma rozwiązywania sporów, gdzie obie strony przy wsparciu mediatora starają się dojść do porozumienia. Choć nie jest to sposób egzekwowania długu w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, może być skutecznym sposobem na uregulowanie zaległych płatności bez konieczności prowadzenia postępowania sądowego.

skorzystaj także z ulgi za złe dlugi.

Ulga za złe długi: Jeśli jesteś płatnikiem podatku VAT, a twój dłużnik nie uregulował zobowiązania, możesz skorzystać z ulgi na tzw. "złe długi". Oznacza to, że możesz skorygować swoje zobowiązanie podatkowe w zakresie podatku VAT od niesciągalnych należności. Aby skorzystać z tej ulgi, musisz spełnić określone warunki, m.in. upłynąć musi 90 dni od terminu zapłaty. Warto zwrócić się do doradcy podatkowego w celu dokładnego ustalenia przesłanek i sposobu skorzystania z tej ulgi.
Reasumując, mając na uwadze powyższe informacje, zalecam w pierwszej kolejności skorzystanie z wezwania przedsądowego, a w przypadku braku reakcji dłużnika – podjęcie kroków sądowych. Jednocześnie warto mieć na uwadze możliwość skorzystania z ulgi za "złe długi", aby zminimalizować ewentualne straty finansowe.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
monitoring przy domu
Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie ...
Odrzucenie spadku zrobić przez notariusza?
Cześć. Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje? ...
Zachowek.
Zmarła moja babcia, zostawiła po sobie mieszkanie. Babcia miała dwójkę dzieci, moją ciocię i mojego ojca. Mój ojciec zmarł w 2015 roku. Ciocia żyje. Babcia po śmierci mojego taty, przepisała mieszkanie na ciocię. Teraz pytania: Czy mi i mojej siostrze należy się zachowek? Jak mogę sprawdzić, jaką umową było przepisane mieszkanie na ciocię? Czy wystarczy przeprowadzić postępowanie spadkowe po babci? Czy trzeba też przeprowadzić też po moim ojcu? ...

Wyszukiwarka