Nie zapłacona faktura Vat, wezwanie do zapłaty nie poskutkowało. Jakie kroki podjąć w dalszej kolejności?

Witam.
Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm .
Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa)
Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą.
Bez rezultatu .
6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało .
Jakie kroki mogę podjąć w dalszej kolejności ?
Czy jeszcze raz wysłać ,,wezwanie ,, czy ,,wezwanie ostateczne ,, ,,przedsądowe,, czy jak to wygląda ?
Dziękuję za rzetelne podpowiedzi.
anonim cytuj
03-08-2022
Od siebie dodam: skorzystaj także z ulgi za złe dlugi.

anonim cytuj
03-08-2022
tzn? Co Pani/Pan ma na myśli ?

anonim cytuj
03-08-2022
Proszę wpisać w google "ulga za złe długi". Jeśli uznasz, że temat Cię zainteresował, wtedy wróć z konkretnymi pytaniami.

anonim cytuj
03-08-2022
Ok, poczytam

anonim cytuj
03-08-2022
Jakie kroki mogę podjąć w dalszej kolejności ?

Na wstępie warto podkreślić, że niewykonanie świadczenia wynikającego z zawartej umowy stanowi naruszenie praw wierzyciela. W związku z tym, mając na uwadze brak zapłaty za wystawioną fakturę, istnieją różne środki prawne dostępne dla wierzyciela w celu odzyskania należności. Oto kilka możliwości:

Wezwanie przedsądowe: Możesz wysłać tzw. "wezwanie przedsądowe" z wyznaczeniem krótkiego, ostatecznego terminu na zapłatę. Taka forma wezwania często jest wymagana przed podjęciem kroków sądowych. Wskazuje się w nim, że jeśli w określonym terminie dług nie zostanie uregulowany, sprawę przekieruje się do sądu.

Postępowanie sądowe: Jeżeli wezwanie przedsądowe nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, możesz skierować sprawę do sądu i wnieść pozew o zapłatę. Należy pamiętać, że z tego tytułu można domagać się również odsetek za opóźnienie oraz zwrotu kosztów postępowania.

Mediacja: To dobrowolna forma rozwiązywania sporów, gdzie obie strony przy wsparciu mediatora starają się dojść do porozumienia. Choć nie jest to sposób egzekwowania długu w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, może być skutecznym sposobem na uregulowanie zaległych płatności bez konieczności prowadzenia postępowania sądowego.

skorzystaj także z ulgi za złe dlugi.

Ulga za złe długi: Jeśli jesteś płatnikiem podatku VAT, a twój dłużnik nie uregulował zobowiązania, możesz skorzystać z ulgi na tzw. "złe długi". Oznacza to, że możesz skorygować swoje zobowiązanie podatkowe w zakresie podatku VAT od niesciągalnych należności. Aby skorzystać z tej ulgi, musisz spełnić określone warunki, m.in. upłynąć musi 90 dni od terminu zapłaty. Warto zwrócić się do doradcy podatkowego w celu dokładnego ustalenia przesłanek i sposobu skorzystania z tej ulgi.
Reasumując, mając na uwadze powyższe informacje, zalecam w pierwszej kolejności skorzystanie z wezwania przedsądowego, a w przypadku braku reakcji dłużnika – podjęcie kroków sądowych. Jednocześnie warto mieć na uwadze możliwość skorzystania z ulgi za "złe długi", aby zminimalizować ewentualne straty finansowe.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna współwłasności małżeńskiej.
Witam Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam. Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę? Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać? Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Zwrot artykułu higienicznego.
Czy artykuł higieniczny, który nie ma dodatkowych zabezpieczeń lub plomb, zakupiony przez Internet. (przyszło w zwykłym pudełku bez folii) można zwrócić?...
Wypłata na L4
Witam piszę w sprawie wypłaty na L4 Od 31 grudnia jestem na L4 ze względu na zagrożona ciążę pierwsze l4 od 31grudnia do 20 stycznia i od 20 przedłużone do 17 lutego . Umowa na pół etatu czyli 1070 zł na rękę , a dostałam wypłatę 740 zł .. kierowniczka nie potrafi mi tego wylumaczyc .. a z tego co się zorientowałam to L4 jest 100 procent płatne , co mam zrobić w takiej sytuacji?...

Wyszukiwarka