Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?

Samochód kupiony 6 Marca 2021, chciałbym sprzedac ten samochód i napewno bedzie na Nim zarobek gdyz kupiłem go od kolegi w promocyjnej cenie . Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Liczysz 6 miesięcy od końca marca. Więc sprzedaż od października bez podatku.

anonim cytuj
21-10-2021
Musi minąć 6pelnych miesięcy. Tj. w tym wypadku liczysz od kwietnia.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli od daty nabycia samochodu do daty jego sprzedaży upłynęło mniej niż 6 miesięcy, to od dochodu ze sprzedaży musisz zapłacić podatek dochodowy. W twoim przypadku, nabycie miało miejsce 6 marca 2021 r., więc sprzedaż samochodu bez obowiązku zapłacenia podatku jest możliwa po upływie 6 pełnych miesięcy, czyli od 6 września 2021 r.

Podkreślę, że chodzi tutaj o 6 pełnych miesięcy, a nie o pół roku. Oznacza to, że jeżeli samochód został nabyty 6 marca, to termin ten upływa 6 września, a nie na koniec września.

Podstawa prawna:
Art. 10 ust. 1 pkt 8 i 9 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 ze zm.).

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.
Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle ...
Eksmisja z mieszkania socjalnego ?
Dzień dobry, znajoma straciła mieszkanie socjalne w którym mieszkała koło 24 lat. Zadłużenie jest około 20 tys złotych. Wczoraj została wykonana eksmisja ona była w pracy i jak przyszła mieszkanie puste i wymienione zamki. Ona nie wiedziała że jest taka sytuacja komornik nie poinformował nie dostała żaden list od komornika że w takim dniu zostanie eksmisja, to jest jej jedyne mieszkanie i nie ma żadnego innego mieszkania mieszka tam na co dzień...
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
Pomówienie w Internecie.
Dzień dobry, znajoma osoba została pomówiona w Internecie tj. na Facebooku. Pomówienie zostało dokonane anonimowo i spowodowało znaczącą eskalacje tj. na podstawie postu powstał szereg artykułów na różnych portalach oraz w lokalnej gazecie. Post nie wskazuje jednoznacznie pomówionego ale zawiera bardzo dużo informacji pozwalających na powiązanie nienawistnego posta z osobą pomówioną. Post ma charakter wezwania do poszukiwania pomówionego za czyn...

Wyszukiwarka