Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?

Samochód kupiony 6 Marca 2021, chciałbym sprzedac ten samochód i napewno bedzie na Nim zarobek gdyz kupiłem go od kolegi w promocyjnej cenie . Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Liczysz 6 miesięcy od końca marca. Więc sprzedaż od października bez podatku.

anonim cytuj
21-10-2021
Musi minąć 6pelnych miesięcy. Tj. w tym wypadku liczysz od kwietnia.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli od daty nabycia samochodu do daty jego sprzedaży upłynęło mniej niż 6 miesięcy, to od dochodu ze sprzedaży musisz zapłacić podatek dochodowy. W twoim przypadku, nabycie miało miejsce 6 marca 2021 r., więc sprzedaż samochodu bez obowiązku zapłacenia podatku jest możliwa po upływie 6 pełnych miesięcy, czyli od 6 września 2021 r.

Podkreślę, że chodzi tutaj o 6 pełnych miesięcy, a nie o pół roku. Oznacza to, że jeżeli samochód został nabyty 6 marca, to termin ten upływa 6 września, a nie na koniec września.

Podstawa prawna:
Art. 10 ust. 1 pkt 8 i 9 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 ze zm.).

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Zalecenie pracy zdalnej.
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony, w systemie pracy hybrydowej, dwa dni w tygodniu muszę pracować z biura. Pracodawca uznaje całkowitą prace z domu w przypadku opieki nad dzieckiem do lat 3, opieki nad osobą niepełnosprawną oraz po zaleceniu od lekarza aby wykonywać prace zdalnie. Jak rozumiem w zgodzie z prawem pracy Rz. Polskiej. Chciałem postarać się o zalecenie lekarskie o wykonywaniu pracy zdalnej, Czy może to zrobić ...
wypadek w pracy, L4 i ubezpieczenie
Witam. Sytuacja jest dosc skomplikowana -mąż miał wypadek w pracy w sierpniu i od tej pory jest na L4 -We wrześniu skończyła mu się umowa dostał świadectwo pracy i nosił już L4 do ZUS -Ja nie pracuje i ja i dziecko byłyśmy dopisanie do jego ubezpieczenia -od sierpnia nie dostał jeszcze zadnych pieniędzy z ZUS Dziś w trójkę ja, on i dziecko byliśmy u lekarza ale okazało się że nie możemy być przyjęci bo nie mamy ubezpieczenia, a dziś mąż miał...
Ubezpieczenie mieszkania.
Po odsunięciu szafki w pokoju zauważyliśmy, że na obszarze ok 2 metrów kwadratowych zeszła farba wraz z tynkiem ze ściany. Sąsiad ma po 2 stronie łazienkę i podejrzewamy, że jest to ich wina. Niestety sąsiedzi to ludzie z którymi nie da się nic załatwić. Na próbę rozmowy na ten temat trzasnęli mi drzewami przed nosem. Nie wiem nawet czy mają ubezpieczenie. Czy można to załatwić jakoś inaczej? Np. zgłosić to do mojego ubezpieczyciela żeby to oni ...
Mieszkamy z mężem w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania.
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?...

Wyszukiwarka