Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?

Samochód kupiony 6 Marca 2021, chciałbym sprzedac ten samochód i napewno bedzie na Nim zarobek gdyz kupiłem go od kolegi w promocyjnej cenie . Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Liczysz 6 miesięcy od końca marca. Więc sprzedaż od października bez podatku.

anonim cytuj
21-10-2021
Musi minąć 6pelnych miesięcy. Tj. w tym wypadku liczysz od kwietnia.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli od daty nabycia samochodu do daty jego sprzedaży upłynęło mniej niż 6 miesięcy, to od dochodu ze sprzedaży musisz zapłacić podatek dochodowy. W twoim przypadku, nabycie miało miejsce 6 marca 2021 r., więc sprzedaż samochodu bez obowiązku zapłacenia podatku jest możliwa po upływie 6 pełnych miesięcy, czyli od 6 września 2021 r.

Podkreślę, że chodzi tutaj o 6 pełnych miesięcy, a nie o pół roku. Oznacza to, że jeżeli samochód został nabyty 6 marca, to termin ten upływa 6 września, a nie na koniec września.

Podstawa prawna:
Art. 10 ust. 1 pkt 8 i 9 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 ze zm.).

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana imienia
Witam, jak wygląda sprawa zmiany imienia? Przeprowadziłam się do Holandii, gdzie planuje swoją przyszłość. Moim problemem jest to że nikt nie potrafi wypowiedzieć a co dopiero napisać Katarzyna Czy jest jakaś szansa że taki powód by wystarczył? W samej Holandii zmienić go nie mogę...
Przedawnione roszczenie.
W roku mniej więcej 1998/1999 koleżanka mamy wzięła jej na raty sprzęt za który mama nie płaciła rat. W wyniku czego na tą koleżankę usiadł komornik. Wtedy moja mama pożyczyła pieniądze od innych znajomych( którzy już nie żyją więc nie ma jak tego poświadczyć )i jej wszystko oddała, ale nie ma żadnego pokwitowania. Po tylu latach mama dostała wezwanie do zapłaty od tej koleżanki na kwotę 5000 zł, bo ona twierdzi że nic nie zostało ...
Szanse na warunkowe umorzenie postępowania
Witam. Będę musiała odpowiedzieć za swoje czyny. Kradłam w sklepie kilkanaście- kilkadziesiąt razy… Nie dostałam jeszcze wezwania na policję na przesłuchanie, ale myśle ze stanie się to niebawem. Dlatego tez nie wiem co na mnie znaleźli i na jaka kwotę. Może to być 3000zl ale również 7000 zł, naprawdę nie wiem ile będą grzebać . Zastanawiam się czy w moim przypadku kiedy ilość tych kradzieży jest znaczna… mam szanse na warunkowe umorzen...
ojciec chcę odebrać samochód
Dzień dobry, chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...

Wyszukiwarka