Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?

Samochód kupiony 6 Marca 2021, chciałbym sprzedac ten samochód i napewno bedzie na Nim zarobek gdyz kupiłem go od kolegi w promocyjnej cenie . Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Liczysz 6 miesięcy od końca marca. Więc sprzedaż od października bez podatku.

anonim cytuj
21-10-2021
Musi minąć 6pelnych miesięcy. Tj. w tym wypadku liczysz od kwietnia.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli od daty nabycia samochodu do daty jego sprzedaży upłynęło mniej niż 6 miesięcy, to od dochodu ze sprzedaży musisz zapłacić podatek dochodowy. W twoim przypadku, nabycie miało miejsce 6 marca 2021 r., więc sprzedaż samochodu bez obowiązku zapłacenia podatku jest możliwa po upływie 6 pełnych miesięcy, czyli od 6 września 2021 r.

Podkreślę, że chodzi tutaj o 6 pełnych miesięcy, a nie o pół roku. Oznacza to, że jeżeli samochód został nabyty 6 marca, to termin ten upływa 6 września, a nie na koniec września.

Podstawa prawna:
Art. 10 ust. 1 pkt 8 i 9 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 ze zm.).

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?
Witam serdecznie. Mam pytanie czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?...
Ograniczenie praw rodzicielskich.
Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem) Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo ...
Ustalenie kontaktów dziadków z dzieckiem
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...
spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...

Wyszukiwarka