Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?

Samochód kupiony 6 Marca 2021, chciałbym sprzedac ten samochód i napewno bedzie na Nim zarobek gdyz kupiłem go od kolegi w promocyjnej cenie . Kiedy moge sprzedawać z zarobkiem tak aby nie placic podatku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Liczysz 6 miesięcy od końca marca. Więc sprzedaż od października bez podatku.

anonim cytuj
21-10-2021
Musi minąć 6pelnych miesięcy. Tj. w tym wypadku liczysz od kwietnia.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli od daty nabycia samochodu do daty jego sprzedaży upłynęło mniej niż 6 miesięcy, to od dochodu ze sprzedaży musisz zapłacić podatek dochodowy. W twoim przypadku, nabycie miało miejsce 6 marca 2021 r., więc sprzedaż samochodu bez obowiązku zapłacenia podatku jest możliwa po upływie 6 pełnych miesięcy, czyli od 6 września 2021 r.

Podkreślę, że chodzi tutaj o 6 pełnych miesięcy, a nie o pół roku. Oznacza to, że jeżeli samochód został nabyty 6 marca, to termin ten upływa 6 września, a nie na koniec września.

Podstawa prawna:
Art. 10 ust. 1 pkt 8 i 9 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 ze zm.).

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Zakaz konkurencji w umowie o dzieło.
Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji. Zastanawiam się dokładnie nad fragmentem który mówi, że przez okres x lat od dnia jej rozwiązania lub odstąpienia muszę powstrzymać się od świadczenia jakichkolwiek usług w jakiejkolwiek formie na rzecz klientów zamawiającego, dla których za pośrednictwem Zamawiającego świadczyłem jakiekolwiek usługi. To oznacza, że mogę nawiązać współpracę z inną firmą...
Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?
Dobry wieczór Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu. Były mąż nie spłaca tych zobowiązań. Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam "coś" podczas zaciągania przez niego kredytu. Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku. Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych...
Wykup mieszkania
Dzień dobry moja babcia miała dwóch mężów ( obydwoje już nie żyją). Drugi jej mąż parę lat temu zmarł. Sprawa wygląda następująco; Babcia chcę wykupić mieszkanie gdzie obecnie mieszka ( mieszkał tam z nią również mąż, który tak jak napisałam już nie żyje) a następnie mieszkanie od razu po wykupieniu, chcę przepisać na mnie- czyli na swoją wnuczkę. Problem jest taki, że drugi mąż mojej babci miał dwóch synów, nie są to biologiczne dzieci mojej b...
Spadek sprzed 5 lat. Jak wykazać przed US że nie byłam beneficjentką żadnego majątku?
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...

Wyszukiwarka