Podział majątku wspólnego.

Witam. Proszę o poradę. Chce rozwieźć się z mężem. Mamy mieszkanie kupione w trakcie małżeństwa, oraz dom który odziedziczyłam po rodzicach w trakcie małżeństwa, dwa auta jedno na mnie drugie na męża. Jak wygląda moja sytuacja, czy mas może domagać się spłaty rzeczy ruchomych tj. tv, suszarka. Zaznaczę że praktycznie nie ma faktur VAT ale dochody z zagranicy. Jak z autami ?
anonim cytuj
22-03-2024
Spadki są majątkiem prywatnym małżonka. Dom kupiony po ślubie jest majątkiem wspólnym, chyba że udowodni się że pieniądze pochodziły wyłącznie z majątku prywatnego, ale to i tak trudno. Auta są na tych samych zasadach co dom.

anonim cytuj
22-03-2024
Spadki są majątkiem prywatnym małżonka. Dom kupiony po ślubie jest majątkiem wspólnym, chyba że udowodni się że pieniądze pochodziły wyłącznie z majątku prywatnego, ale to i tak trudno. Auta są na tych samych zasadach co dom.

anonim cytuj
22-03-2024
Czyli mieszkanie do podziału, auta również.

anonim cytuj
22-03-2024
Proszę pamiętać, że adwokat na sprawie o podział majątku po rozwodzie doradzi najlepiej. Mogą zachodzić różne okoliczności, o których pani nie napisała, bądź nawet o nich pani nie wie.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Reklama
Witam. Mam produkt z rysunkami zwariowanych melodii. Czy w reklamie mogę użyć nazwy diabła tasmańskiego albo zwariowane melodie?...
Umowa przedwstępna - obowiązki stron.
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są obowiązki stron w przypadku zawarcia umowy przedwstępnej. Kto odpowiada za zorganizowanie spotkania w kancelarii notarialnej w celu podpisania notarialnego ? Wydaje mi się ze kupujący, ale mogę się mylić. Czy kupujący może żądać np.: aneksu do umowy przedwstępnej celem sprostowania, gdyż brak części zapisów dot. nieruchomości uniemożliwia uzyskanie kredytu ?...
Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....
Wezwanie w charakterze świadka
Witam, mąż dostał dzisiaj wezwanie do sądu w charakterze świadka. Jest podane imię i nazwisko kogo dotyczy sprawa jednak nie mamy zielonego pojęcia kto to i czego ta sprawa dotyczy. Dzwoniąc na biuro interesanta bardzo nie miły Pan powiedział mi że dowiem się na rozprawie , po to jest to wezwanie żeby przyjść i się dowiedzieć o co chodzi. Czy rzeczywiście mąż nie ma prawa wcześniej wiedzieć czego dokładnie tyczy się sprawa, w jakie sprawie ma zez...

Wyszukiwarka