Podział majątku wspólnego.

Witam. Proszę o poradę. Chce rozwieźć się z mężem. Mamy mieszkanie kupione w trakcie małżeństwa, oraz dom który odziedziczyłam po rodzicach w trakcie małżeństwa, dwa auta jedno na mnie drugie na męża. Jak wygląda moja sytuacja, czy mas może domagać się spłaty rzeczy ruchomych tj. tv, suszarka. Zaznaczę że praktycznie nie ma faktur VAT ale dochody z zagranicy. Jak z autami ?
anonim cytuj
22-03-2024
Spadki są majątkiem prywatnym małżonka. Dom kupiony po ślubie jest majątkiem wspólnym, chyba że udowodni się że pieniądze pochodziły wyłącznie z majątku prywatnego, ale to i tak trudno. Auta są na tych samych zasadach co dom.

anonim cytuj
22-03-2024
Spadki są majątkiem prywatnym małżonka. Dom kupiony po ślubie jest majątkiem wspólnym, chyba że udowodni się że pieniądze pochodziły wyłącznie z majątku prywatnego, ale to i tak trudno. Auta są na tych samych zasadach co dom.

anonim cytuj
22-03-2024
Czyli mieszkanie do podziału, auta również.

anonim cytuj
22-03-2024
Proszę pamiętać, że adwokat na sprawie o podział majątku po rozwodzie doradzi najlepiej. Mogą zachodzić różne okoliczności, o których pani nie napisała, bądź nawet o nich pani nie wie.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Witam. Brat mojej mamy umarł i zostawił spadek, 100 tys. długu. Ponoć połowa rodziny już się zrzekła. Mama moja nie dostała żadnego pisma o spadku. Mówi że trzeba jechać do notariusza i się zrzec. Jak to wygląda od strony prawa? Czy faktycznie przechodzi on z automatu jak się uprzednio nie zrzekniesz?...
Przymusowe leczenie.
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało. Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie. Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...
Zatarcie skazania.
Dzień dobry, czy można starać się o zatarcie skazania po 5 latach od zwolnienia warunkowego z ZK jeśli toczy się w tym czasie sprawa karna, w której osoba jeszcze nie została skazana i nie ma prawomocnego wyroku ?...
Wyrok w zawieszeniu u spłata szkody.
Dzień dobry. Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?...

Wyszukiwarka